image

FBI bedankt Nederland bij oprollen Zeus-criminelen

maandag 4 oktober 2010, 06:09 door Redactie, 5 reacties

De FBI heeft Nederland nadrukkelijk bedankt voor de hulp bij het oprollen van een bende Oost-Europese computercriminelen, die 160 miljoen euro van bankrekeningen probeerden te roven. Vorige week werden er in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Oekraïne mensen aangehouden die betrokken waren bij het infecteren van computers, het legen van rekeningen en het coördineren van katvangers.

Volgens de Amerikaanse opsporingsdienst probeerden de criminelen in totaal 160 miljoen euro te stelen en gingen ze er uiteindelijk met meer dan 50 miljoen euro vandoor. Hoewel er in Nederland geen mensen zijn aangehouden, is er ook met Nederlandse politiediensten samengewerkt in het oprollen van de bende. "De vaardigheden, toewijding en uitgebreide samenwerking door onze lokale, staats en federale politiediensten in de V.S. en in Nederland, Oekraïne en Groot-Brittannië waren cruciaal voor het succes van deze operatie", aldus FBI topman Gordon Snow.

"De betrokkenheid van de Nationale High-Tech Crime eenheid in deze internationale operatie is, naast de noodzaak van wereldwijde samenwerking met alle partners, representatief voor de toezegging van het KLPD en het Openbaar Ministerie om cybercrime te bestrijden", aldus NHTC-teamleider Pim Takkenberg.

Reacties (5)
04-10-2010, 13:42 door Anoniem
Krijgt de Nederlandse overheid wel betaald van de yankees ? Ik hoop niet dat dit een onderdanige 'voor niets' klusje is geweest
04-10-2010, 14:14 door Anoniem
... Burp ...
05-10-2010, 14:32 door Anoniem
Geen idee wat ze er verder bij gewonnen hebben, toch een pluimpje op de hoed van de Nederlanders.
08-10-2010, 16:04 door Prlzwitsnovski
Amerika: "Braaf schoothondje." *gooit hondenkoekje*
Nederland: "Waf."
10-10-2010, 12:49 door Anoniem
@prizwitsnovski:

Wat een onzin-reactie. Waarom is dit nou weer NL als braaf schoothondje??? Waarom kan dit niet gewoon goede internationale samenwerking zijn??? Heb je überhaupt enig idee van de kennis van het Team High Tech Crime? Zo nee, waarop is dan je reactie gebaseerd, lijkt toch vooral een vooroordeel. Wees blij dat er zo goed internationaal wordt samengewerkt, want cybercrime kent geen grenzen en kan - op grote schaal - alleen maar internationaal worden aangepakt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.