image

Stuxnet-worm werk van Siemens-werknemer?

dinsdag 5 oktober 2010, 10:21 door Redactie, 2 reacties

De Stuxnet-worm zou best wel eens het werk van een huidige of voormalige werknemer van Siemens kunnen zijn, zo kregen bezoekers van de Virus Bulletin conferentie vorige week te horen. Tijdens verschillende analyses werd duidelijk gemaakt dat de auteur of auteurs uitgebreide kennis van Siemens systemen hadden. Geen van de aanwezige anti-virusbedrijven kon echter vertellen wie er achter de worm zit of wat het doelwit is.

Speculatie
De meeste verhalen gaan uit van een aanval door Israël op de Iraanse Bushehr kernreactor. De speculaties werden versterkt door mogelijke Bijbelse aanwijzingen in de code van de worm en een getal dat mogelijk op de executie van een Joods-Iraanse zakenman duidt. "Het Israël-Iran verhaal is eenvoudig voor mensen te verwerken. Op verschillende niveaus lijkt het te kloppen en het is aannemelijker dan de alternatieven", zegt Dennis Fisher van Kaspersky's Threatpost.

Volgens Fisher is het zeer onwaarschijnlijk dat de makers van complexe malware als Stuxnet, dat als doelwit het saboteren van SCADA-systemen heeft, bewijzen zouden achterlaten. Er zijn veel meer landen die niet willen dat Iran een kernreactor online brengt, als dit al het doelwit zou zijn. "Tenzij de makers van Stuxnet in de publiciteit treden, zullen we het nooit zeker weten." Fisher verwacht in de komende jaren meer Stuxnet-achtige incidenten, waarbij het verhaal niet zo eenvoudig voor het grote publiek te verteren zal zijn.

Reacties (2)
05-10-2010, 16:54 door spatieman
oei !
snel siemens gaan boycotten !!!
05-10-2010, 21:10 door Anoniem
Wel ja, als er iets bestaat als Stuxnet, dan zal dat natuurlijk alleen voor PLC-systemen van Siemens bestaan.... Als Siemens systemen zijn getroffen, zal de concurrentie ook wel besmet zijn met hun eigen soort malware. Misschien al lang aktief, verstopt en wachtend om gebruikt te worden. Stuxnet was ook al een tijd actief voordat het ontdekt werd...

Die gasten die dit soort software kunnen (willen) ontwikkelen zullen zich vast beperken tot één systeem van één leverancier.... NOT!!!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.