Computerbeveiliging - Hoe je bad guys buiten de deur houdt

WinMobile update werkt niet?

09-10-2010, 12:17 door Bitwiper, 6 reacties
Vraag: Heeft iemand ooit een update van Windows Mobile voor Smartphones gezien?

Toelichting: op m'n HTC HD smartphone met Microsoft Windows Mobile Pro v6.1 staat onder Instellingen/Systeem een Windows Update icoontje. Elke keer dat ik dat tot nu toe gestart heb leverde dat het volgende op:
De verbinding met de updateserver is niet beschikbaar.
[...]
Status: niet geslaagd
Resultaatcode: 80072ee7
[...]
Als ik daarnaar google vind ik veel klachten (niet alleen HTC, ook Samsung Omnia bijv). In http://www.eggheadcafe.com/software/aspnet/35249454/win-mobile-61--windows-update-not-working.aspx wordt het vermoeden uitgesproken dat Microsoft de updateserver voor Windows Mobile heeft uitgezet (als die al ooit heeft aangestaan).

Zelfs als Windows Mobile programmeurs wel foutloze code zouden kunnen schrijven (n.b. er staat ook een MSIE en een mini MS-Office op dit ding), bestaan er ook andere updates (zoals updates van root-certificaten) die de meeste gebruikers wel zullen willen hebben. Wat zoeken bij Microsoft levert slechts de volgende pagina op http://www.microsoft.com/windowsmobile/en-us/help/security/updates.mspx met updates voor Microsoft ActiveSync 4.5, Mobile Device Center 6.1 for Vista en Daylight Saving Time updates (in elk geval geen security updates).

In http://www.microsoft.com/windowsmobile/en-us/totalaccess/columns/mobile-security.mspx wordt aangeraden om third-party security software te installeren, maar http://www.microsoft.com/windowsmobile/en-us/help/security/mobile-security-software.mspx slaat de spijker op z'n kop met
Note
- Be aware that any programs left running on your phone, like antivirus software, will reduce the memory available for other programs. On older phones, or phones with very limited memory, this may cause a noticeable decrease in the phone’s performance.
Voordat ik in de registry etc. op dit ding duik om uit te zoeken wat de hostname/IP van die update server, is het interessant te weten of iemand ooit "Windows Update" op Windows Mobile aan de praat heeft gekregen.
Reacties (6)
10-10-2010, 01:23 door Anoniem
Het is mij op mijn Sony Ericsson X1 ook nog nooit gelukt.
Wat een verschrikkelijk systeem dat Windows Mobile! Ik zal ook niet de enige zijn die zeker 1 keer per week de batterij er uit moet slopen omdat de hele handel weer eens vast is gelopen.
Gelukkig heeft SE dat ook door en hebben ze geen phones meer met WM erop, allemaal Android geworden.
10-10-2010, 15:59 door Bitwiper
@Anoniem van 01:23: dank voor jouw antwoord! Zelf heb ik er eigenlijk nooit last van dat WinMobile vastloopt (ik heb de HD ca. 1.5 jaar en heb 1x de accu eruit moeten halen). Soms wil het scherm niet meer uit (met de uit/aan knop) of lukt het niet goed meer om via UMTS/GPRS verbinding te krijgen, dan reboot ik de telefoon. Maar da's hooguit eens per maand.

Op een aantal kleine ergernissen na ben ik er eigenlijk best tevreden mee, maar van security is nauwelijks sprake. Vandaar dat ik security updates mis - die er ongetwijfeld zouden moeten zijn. Maar ofwel Microsoft maakt ze niet (dat vermoed ik), of wel ze laat verspreiding ervan over aan de telefoonmakers - die dit (in elk geval voor WinMobile) en masse na lijken te laten.

Als iemand ooit via z'n telefoon-fabrikant (of telecom-provider) security-updates voor Microsoft producten (en bijv. Adobe Flash en/of Adobe reader) heeft gezien dan vind ik dat ook zeer interessant (HTC biedt voor de Touch HD wel een stel updates aan, zelfs een security update voor bluetooth, maar niks direct gerelateerd aan Microsoft of Adobe producten).
10-10-2010, 22:45 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
11-10-2010, 01:07 door xy22
Microsoft laat het inderdaad aan de fabrikanten van de mobiele telefoons over om updates te verspreiden, zoals Microsoft zelf ook aangeeft: http://www.microsoft.com/windowsmobile/nl-nl/meet/wm65-upgrade.mspx
Updates worden bijna niet gemaakt, de belangrijkste vorm is het ‘upgraden’ van de Windows Mobile versie van bijvoorbeeld 6.1 naar 6.2 of 6.5

via http://www.htc.com/nl/support.aspx zijn updates te vinden voor alle HTC-toestellen. http://www.htc.com/nl/help_howtos.aspx?p_id=297 = achtergrond informatie. Voor de HTC HD2 van Vodafone is er een aparte ROM-update

Heb zelf vrij veel ervaring met updaten van mobiele telefoons (voor zover je dat van jezelf mag zeggen) en ook enige ervaring met de Rom-update om van WM 6.1 naar 6.5 te gaan. Wel met een usb-kabel aan de computer en een redelijke hoeveelheid geklooi.
Aan het updaten zit wel een groot nadeel, niet alle applicaties die werken onder 6.1 werken nog na de upgrade naar 6.5.
Verder had ik zelf altijd gedoe met het terugzetten van de back-up met persoonlijke data.

Als iemand ooit via z'n telefoon-fabrikant (of telecom-provider) security-updates voor Microsoft producten (en bijv. Adobe Flash en/of Adobe reader) heeft gezien dan vind ik dat ook zeer interessant (HTC biedt voor de Touch HD wel een stel updates aan, zelfs een security update voor bluetooth, maar niks direct gerelateerd aan Microsoft of Adobe producten).
updates van dat soort software zijn er niet zo vaak, of een enkele keer gewoon alleen niet beschikbaar voor de gebruiker. Mochten updates zeer noodzakelijk zijn, marketing technisch ;) of i.v.m. instabiliteit van t besturingssysteem, dan zijn die meestal wel op de website van de fabrikant te vinden. Of een enkele keer onvermeld inbegrepen bij de Rom- of andere updates.

Wat betreft Adobe flash lite 3.1 http://www.mediafire.com/?hvgpu2c189x (via http://www.htcforum.nl/mybb/showthread.php?tid=6673) zou kunnen. (kon zo gauw de update van Adobe zelf niet vinden, maar die moet met enig zoekwerk ergens te vinden zijn).
Zelf geef ik de voorkeur aan het installeren van de nieuwste versies van Opera of Skyfire ( flash-support!) om te ‘updaten’.
Adobe Reader voor WM heeft geen beschikbare updates voor zover ik weet. http://www.foxitsoftware.com/downloads/index.php is een iets recentere reader, maar ook die is van 2009.

Qua beveiliging bied het updaten van flash en reader een niet zo grote vooruitgang. Zelf vind ik dan het installeren van iets als F-Secure Mobile Security of encryptie software dan zinniger.

Succes!


P.S. misschien wat overdreven uitgebreid/ 'bemoederend' geschreven, maar dat is goed bedoeld :)
11-10-2010, 10:27 door SirDice
Het "Windows Update" icoontje heeft het nog nooit gedaan. Het werkt niet met 5.5, 6.0, 6.5 of 6.5.5. Updaten van de ROM doe je zoals xy22 aangeeft via de site van HTC. Daar vind je de laatste ROMs.

Wat ook een aanrader is is om even op http://www.xda-developers.com te kijken. Daar vind je alles over HTC, inclusief custom ROMs, nieuwe versies van de radio ROM etc.

Mijn HD2 draait al een tijdje een custom ROM. Bevalt prima, leuk om mee te spelen.
12-10-2010, 01:43 door Bitwiper
Allen, dank voor de reacties!

Ik begrijp dat ik m'n smartphone kan tweaken met custom ROM's en/of alternatieve software, maar dat wil ik helemaal niet (net als, vermoed ik, een overweldigende meerderheid van WinMobile Smartphone gebruikers). Geen gepiel, dat ding moet het gewoon doen, betrouwbaar en -blijvend- secure. Net zoals we het heel normaal vinden dat we PC's van security updates voorzien, zou dat ook voor smartphones moeten gelden.

Virusscanners op zo'n ding zijn m.i. zinloos (goeie business trouwens, klanten vragen erom dus we maken het). Wat zou het criterium moeten zijn om een bestand als malware aan te merken? Er is nog veel te weinig malware in omloop om daar onderzoek naar te doen, en het lijkt me stug dat AV-boeren al vergelijkbare honeypots hebben als voor win32 malware. Ik ben redelijk handig met het herkennen van malware op een PC, maar hoe doe je dat op een Smartphone? Gebruikersinput van WM-malware naar AV-boeren is waarschijnlijk minimaal tot nul. Encryptie-software zou handig kunnen zijn ware het niet dat niemand een 20-karakter wachtwoord wil in-"touchen" als de telefoon rinkelt of men even op nu.nl wil kijken.

Ik sluit uit dat Windows Mobile componenten (en meegeleverde apps zoals Opera, Adobe Reader + Flash etc). foutloos zijn. De enige reden dat er geen security patches voor bestaan is dat onderzoekers (derden) er kennelijk nog nauwelijks naar hebben gezocht (belangrijkste uitzondering: Seth Fogie, Shmoocon07, zie http://www.airscanner.com/pubs/#papers) en/of malwaremakers er nog geen brood in hebben gezien, en, last but not least, de onveiligheid van Windows Mobile Smartphones nog niet breed is uitgemeten in de media.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.