image

"India werkelijke doelwit van Chinese Stuxnet-worm"

dinsdag 12 oktober 2010, 12:31 door Redactie, 6 reacties

Niet het Iraanse nucleaire programma was het doelwit van de Stuxnet-worm, maar India, aldus 'cyberwarfare-expert' Jeffrey Carr. De worm zou mogelijk door China ontwikkeld zijn, zo liet Carr de Times of India weten. Chinese hackers staan erom bekend dat ze Indiase overheidssites aanvallen. De complexiteit van Stuxnet duidt op het werk van een land, zoals de Verenigde Staten, Israël en China. "Ik denk dat China eerder achter Stuxnet zit dan enig ander land", merkt Carr op. Hij zal tijdens de komende NASSCOM DSCI Security Conclave in december meer details onthullen.

Eerder werd ook gespeculeerd dat de worm een Indiase satelliet had uitgeschakeld. Volgens Carr profiteerde China van het probleem met de satelliet. De Indiase Ruimteorganisatie zou net als de Iraanse kernreactor ook de Siemens software gebruiken waar Stuxnet het op had voorzien. "De satelliet in kwestie had met een onverklaarbare stroomstoring te maken, en China profiteerde hiervan." Naast Indonesië en Iran, had India de meeste Stuxnet infecties.

Reacties (6)
12-10-2010, 12:40 door Anoniem
Ja hoor, wie de meeste besmettingen heeft is het slachtoffer, wie het minst heeft is de dader.

Zo kan ik ook een andere logische onthulling bedenken:

het land met de slechtste bescherming raakt het meest besmet

Opzienbarend recherche werk!
12-10-2010, 13:38 door Anoniem
Waarom profiteerde China van het tijdelijk uitvallen van de indiaase satelliet?
12-10-2010, 13:41 door Anoniem
Wat een onzin. "Pic's or it didn't happen".
Deze meneer heeft nul bewijs.

Voor een objectief verhaal volg de onderstaande link:
http://www.schneier.com/blog/archives/2010/10/stuxnet.html
12-10-2010, 14:29 door Anoniem
Als je nou even objectief naar het hele verhaal kijkt, en niet meteen "jump to conclusions"...

Duidelijk is dat stuxnet niet een hobbieproject is van een nerd ergens op een drie-hoog achterkamertje. Het is te complex, gebruikt 4 0-day exploits en valt zeer specifieke industriele hardware aan. Stuxnet is dan (dus) een project van een overheid: hetzij de Amerikaanse, Israelische, Chinese of Russische overheid moet dit hebben geschreven.

Als het een overheidsproject is, dan heeft het een doel. Dat doel wordt zichtbaar door de verspreiding van de worm: Iraanse nucleaire installaties, een Indiase satelliet en Chinese fabrieken. Alhoewel ik zelf stiekem hoop dat de Amerikanen met dit stukje software bezig zijn geweest (want technisch is het een fantastisch stukje programmeerwerk) lijkt dat me een brug te ver voor de overheid: dat durven ze gewoonweg nog niet. Blijft dus over Israel en China: daar maken de Chinezen de meesten kans volgens mij: weinig moraal, er alles aan doen om het boze westen (inclusief India) de loef af te steken; het past helemaal in hun straatje...
12-10-2010, 20:29 door Anoniem
Degene die het hardst roept probeert de waarheid te verdoezelen lijkt mij, en natuurlijk zal iedereen je meteen geloven als je naam china maar vaak genoeg noemt om de aandacht van jezelf af te leiden, een slimme social engeneering techniek
13-10-2010, 15:28 door Anoniem
Volgens mij is er sinds verleden week een wereldwijde desinformatie-campagne gaande, beginnend met het bericht dat in Iran Stuxnet onder controle is en de aanval verijdeld. Men geeft immers niet graag toe, dat het hele industriële complex en met name het nucleaire, onbetrowbaar is geworden. Wat is er waar van die bewering? Is de stuxnetworm onder controle?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.