image

Tweedehands mobiele telefoons vol privégegevens

woensdag 13 oktober 2010, 00:09 door Redactie, 5 reacties

Meer dan de helft van de tweedehands telefoons verkocht via eBay bevat privégegevens, aldus onderzoekers. Het gaat om intieme foto's, telefoonnummers, pincodes en creditcardnummers. Het bedrijf Disklabs analyseerde vijftig gebruikte mobieltjes die via de veilingsite werden aangeboden. Bij negen van de vijftig toestellen was er nog pornografisch materiaal aanwezig. Een zelfde aantal bevatte nog kalenderinformatie en video's. Adresgegevens, creditcardnummers en pincodes werden op 26 van de 50 telefoons aangetroffen.

Afhankelijk van het model bewaren telefoons de gegevens op verschillende plekken. Het verwijderen van een sms-bericht betekent niet dat de gegevens ook permanent van de telefoon verwijderd zijn. Volgens forensisch onderzoeker Simon Steggles is het terugzetten van de fabrieksinstellingen (factory reset) de betrouwbaarste manier om persoonlijke gegevens te verwijderen voor het verkopen of verwijderen van een toestel. Consumenten zouden echter niet bij het probleem stilstaan, dat door allerlei programma's die geld voor oude mobieltjes geven wordt verergerd.

Reacties (5)
13-10-2010, 08:04 door Anoniem
Maar als je nou een mobiele telefoon met micro-SD kaart hebt waar wat foto's op staan, dan kan ik mij niet voorstellen dat na een factory reset deze foto's op dusdanige manier zijn verwijderd dat ze niet terug te halen zijn.... Iemand meer inzicht hierover?
13-10-2010, 10:53 door peanuty
Je verkoopt zo'n ding toch ook niet met kaart???
Met factory reset wordt het toestel dusdanig gereset. De kaart moet je niet meegeven. Daar is zeg maar..70 van de 100 keer alles op terug te halen.
Neem aan dat het verhaal meer opgaat voor alleen het toestel. ;)
13-10-2010, 11:48 door Anoniem
Nou de criminelen zullen dit onderzoek wel dankbaar zijn. Maar niettemin is bewustwoording te belangrijk om te reageren.


Je creditcardnr in je telefoon....handig

Maar ja de gemiddelde ober in een restaurant heeft er ook genoeg.
13-10-2010, 13:01 door Anoniem
Het probleem is dat iedere leverancier op een andere manier het geheugen van de toestellen indeelt. Bij Nokia verschilt dit zelfs per model. Zodra je een SMS of foto wist, is het mogelijk dat deze nog achterblijft op de telefoon. Dit werk hetzelfde als bij een computer: totdat het bestand is overschreven blijft het nog aanwezig op de mobiele telefoon.

Het terughalen van data van bijvoorbeeld een micro-SD kaart is niet zo moeilijk, dit kan met een techniek genaamd data-carving. Een handige tool is PhotoRec.
13-10-2010, 13:22 door Max
Een factory reset op een Nokia N82 zet alleen de fabrieksinstellingen terug en laat de gebruikersdata ongemoeid.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.