image

Macro-virussen weer bedreiging voor Mac

maandag 18 oktober 2010, 10:27 door Redactie, 3 reacties

Volgende week verschijnt Office 2011 voor de Mac, waarmee de dreiging van Macro-virussen voor dit platform weer terugkeert. De kantoorsoftware geeft gebruikers de mogelijkheid om via Microsoft’s Visual Basic for Applications (VBA) in Word en Excel macro's te schrijven. "VBA is een zeer krachtige tool, en laat gebruikers een verzameling van commando's gebruiken om hun eigen acties te creëren, en laat ze vervolgens deze macro's aan bestanden toevoegen", zegt Peter James van beveiligingsbedrijf Intego.

"En vandaar ook het probleem. Office macro-virussen zijn een veelvoorkomend type malware." In Office 2008 verwijderde Microsoft VBA. "En het opnieuw toevoegen van deze feature betekent dat het openen van Office documenten risico's kan hebben", aldus James. Hij merkt op dat er wel gewaarschuwd wordt, maar in sommige gevallen verwachten gebruikers dat een document macro's bevat.

Cross-platform
Macro-virussen kunnen elke Office installatie infecteren en zichzelf naar nieuwe documenten kopiëren. "Daarnaast zijn veel macro-virussen cross-platform: virussen geschreven voor Office voor Windows, kunnen in veel gevallen ook de Mac versie infecteren." Gebruikers van Office 2011 worden dan ook aan beveiligingsrisico's blootgesteld als ze Word en Excel-bestanden uitwisselen.

Reacties (3)
18-10-2010, 13:12 door Anoniem
Wat een voorzichtig 'kopje' weer. Het had dus moeten zijn "Microsoft Office virussen weer bedreiging voor Mac"!

Dus mensen, naast het zoveel mogelijk vermijden van Microsofts Windows kan ik ook aanraden om Microsofts Office nu links te laten liggen.
18-10-2010, 15:28 door Prlzwitsnovski
Het is geen bedreiging voor Mac, maar voor Microsoft Office gebruikers.
18-10-2010, 17:33 door Eerde
Fijn die macro's in M$ Office... toch maar rap overstappen op LibreOffice het voormalige OpenOffice ?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.