image

Google: stop met wachtwoord recycling

maandag 18 oktober 2010, 11:32 door Redactie, 4 reacties

Ook gebruikers spelen een belangrijke rol bij het beschermen van gegevens in de cloud, aldus Google. Veel gebruikers bewaren tegenwoordig hun e-mail, documenten en afspraken in de cloud. Dit soort accounts zijn dan ook interessant voor spammers en scammers. "Accountkapers maken misbruik van de slechte gewoonten van de doorsnee internetgebruiker", aldus Priya Nayak van Google.

Volgens Nayak worden de meeste accounts gekaapt omdat gebruikers wachtwoorden van andere websites hergebruiken, ze via een besmette computer inloggen, ze op phishingmails reageren of dat ze zwakke wachtwoorden gebruiken. "Online accounts die wachtwoorden delen zijn als een rij dominostenen. Als er één valt, hoeft er niet veel te gebeuren voordat de rest ook valt. Daarom moet je voor belangrijke accounts, zoals Gmail, internetbankieren, webwinkels en sociale netwerksites, unieke wachtwoorden kiezen."

Nayak waarschuwt dat alleen het kiezen van unieke wachtwoorden niet voldoende is. Daarom wijst hij wederom op de eerder gepubliceerde Gmail checklist. "We hopen dat je actie onderneemt om je zelf op het web te beschermen, en niet alleen op Google."

Reacties (4)
18-10-2010, 11:56 door Bitwiper
Aangezien een groot deel van internettende mensen niet goed met wachtwoorden om weet te gaan is het wellicht tijd om te concluderen dat we een ander authenticatiemiddel nodig hebben?

Misschien niet perfect, maar Facebook doet in elk geval een poging, zie http://www.security.nl/artikel/34748/1/Facebook_introduceert_one-time_wachtwoord.html.

Welke alternatieven (voor wachtwoorden) kunnen we nog meer bedenken?
18-10-2010, 14:06 door Anoniem
Waarom iets à la KeePass niet standaard onderdeel laten vormen van "basis-applicaties voor een OS"? Per account een uniek paswoord genereren met een vervaldag.
18-10-2010, 15:24 door Anoniem
OpenID \!/
18-10-2010, 17:02 door Anoniem
Door Anoniem: OpenID \!/
Voor Internet Bankieren, en dat soort dingen? Zelfs OpenID voorstanders zullen dat afraden........
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.