image

Groot-Brittannië paradijs voor WiFi-meelifters

maandag 18 oktober 2010, 16:22 door Redactie, 6 reacties

Bijna de helft van de draadloze netwerken in Groot-Brittannië is niet of onvoldoende beveiligd, zo blijkt uit een wardriving-onderzoek. Ongeveer een kwart van de WiFi-netwerken gebruikte geen enkele vorm van beveiliging, ook al denkt 82% van de Britten dat hun netwerk wel veilig is. Slechts vijf procent was ervan op de hoogte dat hun draadloze verbinding door anderen was gebruikt.

Niet alleen gaan consumenten thuis slordig om met WiFi, ook bij het gebruik van publieke draadloze netwerken staat men niet bij de risico' stil. Door bij coffeeshops en restaurants te gaan zitten, wisten onderzoekers meer dan 350 wachtwoorden en gebruikersnamen per uur van nietsvermoedende gebruikers te verzamelen. Ook het opzetten van een 'rogue' access point was een groot succes, aangezien er in een periode van een uur meer dan tweehonderd mensen op inlogden.

"We adviseren alle WiFi-gebruikers om te herinneren dat elke informatie die ze via publieke netwerken versturen, eenvoudig voor hackers is te zien", aldus fraudebestrijder Michael Lynch.

Reacties (6)
18-10-2010, 16:50 door meinonA
Klopt!

Ik kom net terug uit Schotland en ik hoefde maar 1 a 2 blokjes om te rijden om een open WiFi te vinden om een B&B te kunnen zoeken/boeken. Ideaal! ;)
18-10-2010, 16:53 door Anoniem
Met https kan je toch wel veilig inloggen op bv Gmail terwijl je gebruik maakt van een public network? (mits je het certificaat kan vertrouwen of course)
18-10-2010, 17:10 door Anoniem
@1e anoniem
Correct, ik vraag me dan ook af hoeveel waardevolle wachtwoorden ze hebben gevonden, de meeste zullen voor fora etc zijn. Aan de andere kant: veel mensen gebruiken overal hetzelfde wachtwoord, dus dan kan het toch nog nare gevolgen hebben. En als je hotmail gebruikt wordt geloof ik wel het inloggen versleuteld, maar de rest van de verbinding niet, zodat wel alle mailtjes die je leest onderschept kunnen worden.

Piet
18-10-2010, 17:28 door Anoniem
FON heeft er 2,5miljoen hotspots samen met BT (BT_FON).... BTFON geeft aan zijn klanten een gratis vpn client zodat ze vanaf hun laptop tot bij BT veilig zitten... ook al zit er evt een "rogue" geval tussen die ziet dan alleen encrypted info passeren
Elke BT klant heeft automatisch een eigen encrypted hotspot en zo'n "public" hotspot...deze heeft een L2TP vpn tunnel naar BT... ook als je een fonera+ aansluit bij concurrent virgin zal er een vpntunnel gelegd worden naar BT :-)
18-10-2010, 17:28 door Anoniem
Anoniem: En hoe kun je het certificaat vertrouwen? Dat certificaat is gekoppeld aan een hostname, en die krijg je uit een DNS die je niet kunt vertrouwen...
18-10-2010, 19:53 door Anoniem
Door Anoniem: Anoniem: En hoe kun je het certificaat vertrouwen? Dat certificaat is gekoppeld aan een hostname, en die krijg je uit een DNS die je niet kunt vertrouwen...
Tja, waarom zouden ze gesigned zijn... Denk ff na!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.