image

Google blokkeert 188 miljoen virussen op 1 dag

dinsdag 19 oktober 2010, 00:46 door Redactie, 0 reacties

De hoeveelheid spam is de afgelopen twee kwartalen gedaald, maar het aantal virusmails kende een explosieve stijging, aldus Google. De zoekgigant zag in augustus het aantal besmette e-mails met 241% ten opzicht van juli toenemen. "De grootste toename van virale activiteit sinds 2008", aldus Adrian Soghoian van het Google Postini Services Team. In het tweede kwartaal steeg het aantal kwaadaardige e-mails met 42%, gevolgd door een tien procent stijging in het derde kwartaal. De hoeveelheid spam nam in dezelfde perioden met 16% en 24% af. De daling zou mogelijk door het oprollen van het Pushdo-botnet of een 'trage' zomer voor spam worden veroorzaakt.

Soghoian houdt rekening met een stijging van het aantal spamberichten in het vierde kwartaal, aangezien de in augustus gemaakte bots dan worden ingezet. In augustus blokkeerde Google het grootste aantal virussen ooit op een enkele dag, namelijk 188 miljoen. De toegenomen activiteit is mogelijk een aanwijzing dat spammers hun botnets voor het komende vakantieseizoen klaarmaken. "Sinds de commercialisatie van spam in 2006, zien we vaak een correlatie tussen spam, malware campagnes en seizoensgebonden consumentenpatronen."

De meeste virusmails doen zich voor als bekende merken en bedrijven. Daarnaast werd er ook een nieuwe tactiek toegepast, waarbij men eerder verstuurde e-mails van de harde schijf van de besmette computer recyclet. "Deze nieuwe methode is lastiger te detecteren, aangezien de inhoud bekend voor de ontvanger is." Ook het gebruik van Non-Delivery Report/Receipts (NDR) in combinatie met kwaadaardig JavaScript kende in juli een opleving.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.