image

"Hackers kunnen vliegtuig laten crashen"

woensdag 20 oktober 2010, 11:23 door Redactie, 23 reacties

Een nieuwe generatie cybercriminelen is in staat om vliegtuigen uit de lucht te halen, zo meldt de Daily Mail. Door terroristische groepen aangestuurde hackers zouden onboard computersystemen kunnen laten crashen, gevolgd door het toestel zelf. Ook zijn kernreactoren en elektriciteitscentrales niet veilig, aldus de Britse krant die zich op 'beveiligingsbronnen' baseert.

De waarschuwing voor cyberaanvallen op vliegtuigen verscheen op dezelfde dag dat de Britse premier David Cameron zijn nationale beveiligingsstrategie presenteerde. Ook functionarissen bevestigen dat hackers via kwaadaardige software zelfs vliegtuigen kunnen neerhalen. "We willen niet wachten totdat vliegtuigen uit de lucht vallen voordat we het aanpakken", aldus een niet nader genoemde bron. Volgens het plan van Cameron kunnen aanvallen in cyberspace vernietigende gevolgen in de echte wereld hebben.

Reacties (23)
20-10-2010, 11:32 door Anoniem
en mitnick kan met een fluitsignaal een attoombom lanceren :Zzzzzz
20-10-2010, 11:37 door Anoniem
Moest nu juist uit GreatBritain komen, waar hun nationale luchtvaartmaatschappij, BA, vliegt met Windows-on-Board. Dat moét te hacken zijn, natuurlijk.
20-10-2010, 11:47 door Anoniem
Doet alu hoedje opzetten.
20-10-2010, 11:48 door Anoniem
Zucht, de Daily Mail http://www.dailymail.co.uk/home/index.html...
Morgen voegen ze toe dat je er kanker van krijgt (http://kill-or-cure.heroku.com) en overmorgen blijkt dat het door de immigranten komt.

Waarom in vredesnaam zo'n bericht overnemen?
20-10-2010, 12:13 door SirDice
Door terroristische groepen aangestuurde hackers zouden onboard computersystemen kunnen laten crashen, gevolgd door het toestel zelf.
Right.... Met een flinke EMP misschien maar moderne vliegtuigen zijn prima afgeschermd.

Door Anoniem:Moest nu juist uit GreatBritain komen, waar hun nationale luchtvaartmaatschappij, BA, vliegt met Windows-on-Board. Dat moét te hacken zijn, natuurlijk.
Je denkt toch niet dat het onboard flight entertainment system gekoppeld is aan het flight control system?
20-10-2010, 12:29 door Anoniem
Drijven vliegtuigen niet op lucht dan...
20-10-2010, 12:29 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
20-10-2010, 12:47 door Preddie
Door SirDice:
Door terroristische groepen aangestuurde hackers zouden onboard computersystemen kunnen laten crashen, gevolgd door het toestel zelf.
Right.... Met een flinke EMP misschien maar moderne vliegtuigen zijn prima afgeschermd.

Waar basseer jij die bevindingen op ? Zo staat mij het nieuwsbericht nog bij dat het voor passagiers mogelijk was in de boardcomputer te komen van een vliegtuig (airbus als ik me niet vergist), ik durf het niet met zekerheid te zeggen maar volgens mij was dit mogelijk van een wifi-netwerk dat aan board zit van deze vliegtuigen.

Verder heb je niet alleen te maken met de computer aan board van het toestel maar ook de computers van uit de luchtverkeersleiding en andere andere communicatie apparatuur die kan communiceren met het toestel.

Mensen die dit soort risico's onderschatten zijn naief denk ik. al zou het misschien nog jaren duren voordat het eerste incident zich voordoet. Maar door steeds meer nieuwe mogelijkheden en technologieen toe te voegen aan dergelijk object wordt de kans op misbruik alleen maar groter. Denk bijv. aan de slimme meters we door onze str*t heen geduwd krijgen, deze meters kunnen o.a. communiceren over bijv. het laagspanningsnetwerk waardoor het voor energie bedrijven mogelijk wordt om op afstand jou meter uit te schakelen....en wat de energie maatschappij kan.... dat moeten evil hackers dat ook kunnen, het is gewoon een kwestie van tijd. Ik denk dat er momenteel geen directe dreiging is maar dat we ons bewust moeten zijn dat het mogelijk is (hoe complex ook) en hoe klein de dreiging ook is een risicoanalyse zal moeten bepalen of je maatregelen wil treffen of het risico accepteren..... in het geval van de windows computers aan board (en dit zijn er een hoop) dan zou het tijdig updaten van het systeem een goeie oplossing zijn echter zal het realiseren van een netwerk verbinding om dit te kunnen bewerkstelligen moeilijker zijn.....
20-10-2010, 13:20 door SirDice
Door Predjuh:
Door SirDice:
Door terroristische groepen aangestuurde hackers zouden onboard computersystemen kunnen laten crashen, gevolgd door het toestel zelf.
Right.... Met een flinke EMP misschien maar moderne vliegtuigen zijn prima afgeschermd.

Waar basseer jij die bevindingen op ?
Mythbusters

Zo staat mij het nieuwsbericht nog bij dat het voor passagiers mogelijk was in de boardcomputer te komen van een vliegtuig (airbus als ik me niet vergist), ik durf het niet met zekerheid te zeggen maar volgens mij was dit mogelijk van een wifi-netwerk dat aan board zit van deze vliegtuigen.
Het flight entertainment system geloof ik. De rest niet.

Verder heb je niet alleen te maken met de computer aan board van het toestel maar ook de computers van uit de luchtverkeersleiding en andere andere communicatie apparatuur die kan communiceren met het toestel.
Een vliegtuig kan prima vliegen zonder communicatie met de luchtverkeersleiding.

Mensen die dit soort risico's onderschatten zijn naief denk ik. al zou het misschien nog jaren duren voordat het eerste incident zich voordoet.
Ik onderschat het niet maar ik overschat de mogelijkheden ook niet. En al helemaal niet als het een bericht betreft uit een krant die leeft van sensatie journalistiek.
20-10-2010, 14:41 door Rajaat
Wat een bull-bericht, alsof vliegtuigen hun apparatuur via een wireless verbinding zouden laten besturen (en als dat wel zo is dan moeten de makers hiervan op staande voet ontslagen worden), je kan dan net zo goed de cockpit inlopen en de piloot doodschieten. Dit is typisch weer zo'n sensatieverhaaltje, net zoals over passwords hacken en dat daar supercomputers voor gebruikt worden. Het doet me denken aan dit stripje van XKCD: http://imgs.xkcd.com/comics/security.png

Voor een terroristische organisatie is een mensenleven opofferen goedkoper dan de middelen te regelen om via een hack een vliegtuig te laten crashen.
20-10-2010, 15:12 door Anoniem
Zo, heeft Cameron zijn beveiligingsstrategie bekendgemaakt? Wat is het? Allemaal 'goeie' McAfee virusscanner gebruiken om te voorkomen dat die brakke IE6 voor al teveel schade veroorzaakt, of zo? Het zou me niks verbazen...
20-10-2010, 15:16 door Anoniem
BA, vliegt met Windows-on-Board.
Dat is wel heel suf ja, zelfs voor een entertainment systeem. Van de andere kant, ons hele EPD draait op Windows clients :|. Bij Continental draaien ze iig Fedora op de entertainment units.
20-10-2010, 15:40 door ej__
BS bericht inderdaad. vluchtsystemen zijn volledig ontkoppeld van de inflight entertainment systemen. Anders zou onder andere de FAA echt geen toestemming voor het betreffende vliegtuigtype hebben gegeven. Het toestel krijgt geen luchtwaardigheidsbewijs bij dit soort onzin.

Het is het standaard verhaal: maak de mensen bang, dan kun je ze geld aftroggelen. Steek die miljarden van de 'terrorismebestrijding' eens in zinniger dingen.
20-10-2010, 17:02 door Anoniem
Door ej__: BS bericht inderdaad. vluchtsystemen zijn volledig ontkoppeld van de inflight entertainment systemen. Anders zou onder andere de FAA echt geen toestemming voor het betreffende vliegtuigtype hebben gegeven. Het toestel krijgt geen luchtwaardigheidsbewijs bij dit soort onzin.

Het is het standaard verhaal: maak de mensen bang, dan kun je ze geld aftroggelen. Steek die miljarden van de 'terrorismebestrijding' eens in zinniger dingen.
Het lijkt mij dat er toch ergens een verbinding zit, aangezien je (meestal) ook vlucht gegevens op de entertainment systemen te zien kan krijgen. Heb zelfs een keer in toestel gezeten waarbij de onboard camera's (neus, vleugel en staart) te bekijken waren.

en een verbinding is een verbinding.... en kan misbruikt worden

ps. ben het wel eens met je laatste zin :)
20-10-2010, 17:05 door Anoniem
Waarom zouden ze... ze verdienen er net meer door...
20-10-2010, 17:54 door P5ycH0
Angstzaaierij
20-10-2010, 21:08 door Anoniem
Dit zijn natuurlijk die geheime Ninja hackers?
21-10-2010, 01:25 door Anoniem
Door P5ycH0: Angstzaaierij
En enkel bedoeld om ook "een achterdeurtje voor de regering is echt nodig hoor vehaaltje" er door heen te drukken, nietwaar Meneer de president? (a.k.a. de Britse premier David Cameron) *diepe zucht*
21-10-2010, 10:16 door Anoniem
"maar moderne vliegtuigen zijn prima afgeschermd"

Er zijn wellicht makkelijkere manieren om een toestel neer te halen, maar het is natuurlijk wel mogelijk. Zeker wanneer de hacker van binnen uit werkt en betrokken is bij de software-ontwikkeling. Op heel kritische systemen waarop veel controle is, zoals pin-automaten, wordt soms toch kwaadaardige software aangetroffen.
21-10-2010, 11:50 door Anoniem
Geloof me , dit is technisch mogelijk. het is al eerder tijdens penetration testen aangetoont.
21-10-2010, 12:28 door Anoniem
Door Anoniem: Geloof me , dit is technisch mogelijk. het is al eerder tijdens penetration testen aangetoont.

Ik zou bij dit soort statements graag een linkje willen zien met de uitslagen van die testen.
21-10-2010, 18:49 door Anoniem
Hoezo flight control netwerk niet gekoppeld aan entertainment netwerk? Boeing wilde
dit wel bij de nieuwe Dreamliner. Zijn die even hard teruggefloten door de FAA
vorig jaae!
22-10-2010, 21:04 door Anoniem
Crackers bedoellu of de gemene zwarte hoeden bende.......cybercriminelen =! Hackers
Hacking is iets veranderen om het te verbeteren!

Stop met die verdraaing, elke keer weer worden wij in verband gebracht met iets slechts door dit soort onzin berichten,bah.

groetjes van de
hakman
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.