Computerbeveiliging - Hoe je bad guys buiten de deur houdt

Rijbewijs en biometrische gegevens

22-10-2010, 22:45 door Erwtensoep, 15 reacties
Ik heb nog lekker een oude ID zonder biometrische gegevens die nog wel ff geldig is, maar moet binnenkort een rijbewijs gaan aanvragen, en las uit iets gedateerde artikelen dat het nieuwe rijbewijs volgens planning al wel in enkele maanden of iig 2011 ingevoerd zou worden.
Weet iemand wanneer het nieuwe rijbewijs met biometrische gegevens ingevoerd gaat worden? Klopt het ook dat het huidige rijbewijs al een RFID chip heeft?
Reacties (15)
23-10-2010, 13:57 door SirDice
Ik heb 2 weken terug een nieuwe moeten aanvragen, m'n oude roze vod viel kompleet uit elkaar. Er zit op het nieuwe rijbewijs geen chip, geen vingerafdruk. Alleen een foto.
25-10-2010, 10:03 door Mysterio
Een rijbewijs is dan ook een legitimatiebewijs en geen identificatiebewijs. (Kort gezegd: Een ID geeft aan wie je bent een Legitimatiebewijs geeft aan wat je doet of mag) Het geeft aan dat jij een 'iets' mag besturen, maar geeft niet aan wie jij bent. Het is dan ook geen officieel identiteitsbewijs. De regels zijn dan ook anders. Ik kan me voorstellen dat dit er toe leidt dat de persoonsgebonden (wie bent u) gegevens niet op een legitimatiebewijs komen.

Tenzij men besluit dat je met een legitimatiebewijs de identiteit moet kunnen bepalen.
25-10-2010, 10:47 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
25-10-2010, 10:55 door Mysterio
Dus Europa vindt het nodig om biometrische gegevens op een pasje te plakken wat aangeeft dat je een auto mag besturen!? What's next?
25-10-2010, 11:01 door Erwtensoep
Bedankt voor de reacties, gelukkig is er nu dus nog geen RFID, op verschillende gemeentesites staat ook nog dit stukje tekst, dus het komt waarschijnlijk al wel snel:
Wel is technisch al rekening gehouden met de mogelijkheid dat de komende jaren vanwege Europese regelgeving alsnog een chip, met onder meer biometrische gegevens van de houder, in deze rijbewijskaart wordt geplaatst.
Dit rijbewijs in de vorm van een kaart voldoet aan de Europese richtlijn en zal naar verwachting in alle lidstaten worden afgegeven vanaf 2011. Hiermee worden op den duur de méér dan 100 verschillende typen rijbewijzen in de lidstaten van de EU vervangen.
Je moet trouwens nog extra betalen ook om ze je privacy te laten schenden:
Het nieuwe rijbewijs gaat € 42,- kosten (exclusief eventuele spoedleges of vermissingkosten.
(oude prijs meeste gemeenten € 32,-)
25-10-2010, 12:32 door cjkos
Door Mysterio: Een rijbewijs is dan ook een legitimatiebewijs en geen identificatiebewijs. (Kort gezegd: Een ID geeft aan wie je bent een Legitimatiebewijs geeft aan wat je doet of mag) Het geeft aan dat jij een 'iets' mag besturen, maar geeft niet aan wie jij bent. Het is dan ook geen officieel identiteitsbewijs. De regels zijn dan ook anders. Ik kan me voorstellen dat dit er toe leidt dat de persoonsgebonden (wie bent u) gegevens niet op een legitimatiebewijs komen.

Tenzij men besluit dat je met een legitimatiebewijs de identiteit moet kunnen bepalen.

Het enige verschil tussen mijn paspoort en rijbewijs is het afwezig zijn van mijn nationaliteit op het rijbewijs. De verblijfsstatus staat ook niet op je paspoort, maar is gekoppeld aan mijn BSN nummer. Aangezien mijn BSN nummer op mijn rijbewijs staat is dat makkelijk te achterhalen. (welliswaar achterkant, is misschien iets te veel werk voor de ambtenaar om de kaart om te draaien). Voor de rest is er ook van alles gekoppeld aan mijn rijbewijs vwb de overheid (wegenbelasting etc).

Met een chip zou ik het alleen maar terecht vinden dat het Rijbewijs erkent wordt als geldig identificatiemiddel. Volgens mij is de enige die een rijbewijs niet erkent de overheid, maar bij bedrijven (zolang je er niet werkt) kun je ook met je rijbewijs naar binnen. Het rijbewijs is gewoon een extra bron van inkomen.
25-10-2010, 13:04 door Mysterio
Dat is dus precies mijn punt. Een rijbewijs zegt iets over wat je mag. Dat er ook op staat wie je bent en dat bedrijven en soms de overheid het toestaan om het rijbewijs te gebruiken om aan te tonen wie je bent neemt niet weg dat het rijbewijs daar niet voor bedoeld is.

Je gaat toch ook niet op je paspoort zetten welke voertuigen je mag besturen? Als een rijbewijs mag, dan mag een vliegbrevet ook. Je krijgt dan onduidelijkheid en extra, onnodige kosten. Het heet niet voor niets een rij-bewijs. Het is leuk dat je andere gegevens er ook op staan, maar dat is een overbodigheid omdat je ook geacht wordt een ID bij je te dragen.
25-10-2010, 13:50 door SirDice
Door Mysterio: Het is leuk dat je andere gegevens er ook op staan, maar dat is een overbodigheid omdat je ook geacht wordt een ID bij je te dragen.
Nee, hoor. Je rijbewijs bij je hebben is voldoende.

Artikel 1

1. Als documenten waarmee in bij de wet aangewezen gevallen de identiteit van personen kan worden vastgesteld, worden aangewezen:

1°. een geldig reisdocument als bedoeld in artikel 2, eerste lid, onder a, b, c, d, e en g, of tweede lid, van de Paspoortwet;

2°. de documenten waarover een vreemdeling ingevolge de Vreemdelingenwet 2000 moet beschikken ter vaststelling van zijn identiteit, nationaliteit en verblijfsrechtelijke positie;

3°. een geldig nationaal, diplomatiek of dienstpaspoort dat is afgegeven door het daartoe bevoegde gezag in een andere lidstaat van de Europese Gemeenschappen of in een andere staat die partij is bij de Overeenkomst betreffende de Europese Economische Ruimte, voor zover de houder de nationaliteit van die andere lidstaat bezit;

4°. een geldig rijbewijs dat is afgegeven op basis van de Wegenverkeerswet, een geldig rijbewijs als bedoeld in artikel 107 van de Wegenverkeerswet 1994 of een rijbewijs dat is afgegeven door het daartoe bevoegde gezag in een andere lidstaat van de Europese Gemeenschappen of in een andere staat die partij is bij de Overeenkomst betreffende de Europese Economische Ruimte, waarvan de houder in Nederland woonachtig is, zolang de bij de Wegenverkeerswet 1994 vastgestelde termijn van geldigheid in Nederland niet is verstreken, aan de houder geen administratieve maatregel bedoeld in paragraaf 9 van hoofdstuk VI van de Wegenverkeerswet 1994 is opgelegd of aan hem niet de bijkomende straf bedoeld in artikel 179 van die wet is opgelegd en mits het rijbewijs is voorzien van een pasfoto van de houder.
http://www.st-ab.nl/wetten/0661_Wet_op_de_identificatieplicht_WID.htm
25-10-2010, 15:07 door Anoniem
Frappant dat de zgn "wet op de identificatieplicht" volgens sommige overheids-websites (en naar ik aanneem, dus volgens sommige overheidsinstanties) de "wet op de Legitimatieplicht" heet.

Als een agent mij vraagt of ik me kan identificeren, dan hoef ik alleen maar met "ja"te antwoorden. Ik weet immers wie ik ben.
Als hij me vraagt om me te legitimeren, dan kan ik eventueel een paspoort of een rijbewijs laten zien...., waaop de agent mij aan de hand van dat document kan identificeren ..

ach ja, de Nederlandse taal is moeilijk, vooral voor de overheid (-;)
25-10-2010, 16:17 door Mysterio
Ja, als je legitimatiebewijzen onder de identificatiebewijzen gaat scharen moet je de eisen van de geldigheid van het document gelijk trekken. Dit is stompzinnig! Typisch reactief gedrag wat deze tijd wel vaker de kop op steekt. Denk aan de verloedering van de taal! Zodra een grote groep simpele zielen het verkeerd doet, gaan we het correct noemen zodat de sukkels er toch bij horen.

Noem mij dan een regeln**ker in dit geval, maar ik pleit voor een heldere scheiding van documenten. Zo meteen moet ik een plasje doen voor een bieb-pas! Of ik wel of niet een auto mag rijden heeft niets te maken met het bewijzen wie ik ben.
25-10-2010, 17:05 door SirDice
Door Mysterio: Of ik wel of niet een auto mag rijden heeft niets te maken met het bewijzen wie ik ben.
En waarom zou ik 2 passen bij me moeten dragen? Een rijbewijs en een identificatiebewijs?

Een rijbewijs is een officieel, door de staat uitgegeven, document (een vliegbrevet is dat niet bijv.). Het bevat je naam, een foto en je BSN. Dat zijn voldoende gegevens voor oom agent om te controleren of jij wel diegene bent die je zegt die je bent.
25-10-2010, 20:18 door cjkos
Door Mysterio:
Noem mij dan een regeln**ker in dit geval, maar ik pleit voor een heldere scheiding van documenten. Zo meteen moet ik een plasje doen voor een bieb-pas! Of ik wel of niet een auto mag rijden heeft niets te maken met het bewijzen wie ik ben.

Ik ben het met je eens, maar als de overheid dat onderscheid niet maakt (Ik zie ook geen BSN nummers op diploma's staan) is wat mij betreft legitimatie en identificatie voor rijbewijzen hetzelfde.
26-10-2010, 09:32 door Preddie
offtopic,

misschien een gekke gedachte maar als de ID-kaart gratis moet worden omdat de overheid het document meer nodig vind dan dat de burger er voordeel van heeft zou dit mogelijk ook kunnen gebeuren. Je hebt dan een kans dat het document wordt afgeschaft net zoals in de engeland waar uit eindelijk bleek dat de hele ID-plicht geen enkel positief effect had op de veiligheid in het lang. Als dit zo is zouden overheden het rijbewijs ook niet onnodig duurder gaan maken ...
26-10-2010, 11:45 door Mysterio
Dat is wel een leuke gedachte. Maak één document waarop staat wie je bent en wat je allemaal mag. Waarom heb je op een rijbewijs een BSN nummer nodig? Ik kan me voorstellen dat de gedachte was dat oom agent dan alle gegevens bij de hand heeft, dat het dus makkelijker is om te controleren dat degene die het papiertje laat zien ook degene is die op het papiertje staat.

Maar zodra handigheden er voor gaan zorgen dat een document meer functies krijgt dan het oorspronkelijk had werkt dat alleen maar de verwarring en extra kosten in de hand.

Waarom twee passen? Omdat het twee verschillende documenten zijn. Jij bent iemand en jij doet iets. Als men wil weten wie jij bent en of het mag wat jij doet heb je het over twee verschillende stukken.
26-10-2010, 14:17 door SirDice
Door Mysterio: Waarom twee passen? Omdat het twee verschillende documenten zijn. Jij bent iemand en jij doet iets. Als men wil weten wie jij bent en of het mag wat jij doet heb je het over twee verschillende stukken.
Semantisch gezien heb je helemaal gelijk. Echter, volgens de WID mag je gewoon je rijbewijs geven als oom agent om identificatie vraagt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.