image

"Google opent aanval op Firefox"

donderdag 15 december 2011, 11:13 door Redactie, 4 reacties

Het onlangs gepresenteerde rapport dat Google Chrome veel veiliger dan Firefox is, is een manier van de zoekgigant om Mozilla's browser in diskrediet te brengen. Dat zegt Vikram Phatak van onderzoeksbureau NSS Labs. "Dit is een door een leverancier betaald rapport, en in deze gevallen bepaalt de leverancier de methodologie van de test, wat hier het geval lijkt te zijn."

Het bedrijf deed in het verleden soortgelijke tests voor Microsoft, waarbij Internet Explorer altijd als beste uit de bus kwam. "Er is een reden waarom we dat niet meer doen", laat hij tegenover Computerworld weten. Phatak vindt het testproces van Accuvant, het bedrijf dat het browseronderzoek deed waarbij Chrome als veiligste browser werd uitgeroepen, in het voordeel van Chrome. Daarbij zouden sommige beveiligingsmaatregelen van Firefox zijn genegeerd. Het gaat dan om "frame poisoning", dat exploits van de meeste lay-out code crashes blokkeert. Ook zou er niet naar het aantal updates zijn gekeken en is er niet met echte anti-browser malware getest.

Volgens zowel Phatak als NSS Labs president Rick Moy is het rapport onderdeel van een offensief dat Google tegen Firefox voert. Het gaat dan om het mogelijk niet verlengen van het zoekmachine-contract met Mozilla, waardoor de ontwikkelaar in zwaar financieel weer verzeild kan raken. Daarnaast zou Google Chrome steeds beter worden in het blokkeren van malware.

Marketingcampagne
"Dit laat zien dat Google alleen verder wil en nu hun relatie tot Mozilla aan het heroverwegen is", merkt Phatak op. "Google betaalde voor dit rapport en het is onderdeel van een marketingcampagne, waarschijnlijk gericht tegen Firefox, om de inkomsten van Firefox af te snijden, om het van de SafeBrowsing service af te snijden en dan een rapport uit te brengen dat Firefox minder veilig dan Chrome is."

Uit eigen onderzoek van NSS Labs zou blijken dat Google de SafeBrowsing API, die internetgebruikers tegen malware beschermt, in de eigen browser beter laat werken dan bij andere browsers zoals Firefox en Safari. Terwijl Chrome in elf dagen veertig procent van de malware wist te blokkeren, zagen Firefox en Safari het blokkeringspercentage onder de twee procent dalen. Google zou dan ook een deel van het blokkeringsmechanisme niet in de SafeBrowsing API voor andere browserleveranciers verwerken.

Een ander punt van kritiek is dat het rapport in juli is gemaakt, maar nu pas wordt gepubliceerd. Accuvant ontkent de beschuldigingen dat Google het rapport heeft beïnvloed.

Reacties (4)
15-12-2011, 11:54 door Anoniem
Wij van WC-Eend.......
15-12-2011, 11:56 door Anoniem
Dit strookt niet met het bericht van van de week...
http://www.security.nl/artikel/39533/1/%22Google_redt_Firefox_van_ondergang%22.html
19-12-2011, 13:05 door Anoniem
Uit eigen onderzoek van NSS Labs zou blijken dat Google de SafeBrowsing API, die internetgebruikers tegen malware beschermt, in de eigen browser beter laat werken dan bij andere browsers zoals Firefox en Safari.
Dat zou duiden op concurrentievervalsing.

Als dit waar is, dan is dat het definitieve einde van het 'Do no evil' mantra van Google. Niet dat ik erg veel illusies meer had op dat gebied, maar toch een nieuw dieptepunt.
21-12-2011, 16:53 door faridje
Bla bla bla... Speculaties speculaties speculaties meer niet... Ik begreep dat Google zojuist hun contract met Mozilla weer met 3 jaar heeft verlengd dus ik geloof niet dat Google een volwaardige aanval opent op Firefox. Ik weet niet waarom (onderbuikgevoel denk ik) maar ik denk niet dat Google Firefox als een hele grote bedreiging ziet. Ja als sterke rivaal maar niet echt als bedreiging. De manier waarop beide browsers werken is anders en ik denk dat het DAT is waar Google nu (of later) op in gaat zetten.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.