image

Russische hackers niet bang voor justitie

vrijdag 29 oktober 2010, 12:48 door Redactie, 3 reacties

De Russische politie is niet opgewassen tegen de hackers in het land, die daardoor ongestoord hun gang gaan en jaarlijks vele miljoenen euro's vinden. Dagelijks vinden er talloze aanvallen vanuit Rusland plaats, dat nog altijd als één van de voornaamste 'hotspots' van cybercriminelen wordt gezien. "Ze zijn met name een bedreiging voor bankklanten die meer dan 50.000 euro op hun rekening hebben staan en online bankieren", zegt Nikita Kislizin, hoofdredacteur van het Russische magazine Hacker. Zowel eindgebruikers als financiële instellingen, bedrijven, mediaorganisaties en zelfs beveiligingsbedrijven zijn volgens hem het doelwit.

Omdat de aanvallers over goede internetverbindingen moeten beschikken, zouden de meeste Russische cybercriminelen in Moskou of Sint-Petersburg wonen. Ze rekenen zo'n 210 euro per dag voor het platleggen van een website. Voor ongeveer 300 euro krijgt men de gegevens van duizend creditcards. Het versturen van een miljoen spamberichten kost zo'n 150 euro, aldus Deutsche Welle.

Auto's
"Ze rijden in grote auto's rond. Geld is hun enige doel", zegt Eugene Kaspersky. De hackers zouden tenminste tien uur per dag achter hun computer zitten en nemen zelden het weekend vrij. Het aantal Russische cybercriminelen wordt rond de 20.000 geschat. De meesten zouden tussen de 20 en 30 jaar oud zijn en op technische universiteiten hebben gestudeerd.

De Russische politie mist zowel het personeel als de technologie om de hackers te bestrijden. Slechts tien procent van de misdrijven wordt opgelost. Daarnaast krijgt de strijd tegen cybercrime geen prioriteit van de Russische politie. In het geval een hacker toch wordt opgepakt, komt hij er meestal met een milde straf vanaf. "Als je iemand in Rusland hebt die meer dan een miljoen euro per jaar verdiend, kan hij in principe niet vervolgd worden", zegt Ilya Sachkov van Group-IB Cyber Crimes Investigations. Een beveiligingsbedrijf dat hackers opspoort.

Reacties (3)
29-10-2010, 13:51 door Anoniem
"Russische politie mist zowel het personeel als de technologie om de hackers te bestrijden. Slechts tien procent van de misdrijven wordt opgelost."

Wat is het oplossingspercentage van hacking zaken binnen Nederland ?
29-10-2010, 14:25 door Anoniem
"Als je iemand in Rusland hebt die meer dan een miljoen euro per jaar verdiend, kan hij in principe niet vervolgd worden"

Tenzij je de FSB of het Kremlin dwars zit. In dat geval eindig je in de gevangenis, ongeacht of je miljardair bent. Zie bijvoorbeeld Michail Borissowitsch Chodorkowski. Zolang je het politieke establishment niet in de weg zit, heb je inderdaad redelijk vrij spel met genoeg geld ten gevolge van corruptie.
30-10-2010, 01:00 door xy22
De Russische politie is niet opgewassen tegen de hackers in het land, die daardoor ongestoord hun gang gaan en jaarlijks vele miljoenen euro's vinden.
jaja, vinden ....

Exploitkits maken het misschien makkelijker, maar dat lijkt me toch overdreven.:)
*Google aanzwengelen doet*
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.