image

Security Essentials verspreid via Windows Update

donderdag 4 november 2010, 11:36 door Redactie, 22 reacties

Microsoft is begonnen om de gratis virusscanner Security Essentials via Windows Update te verspreiden. Het gaat om een optionele update die Amerikaanse Windows-gebruikers krijgen aangeboden. Eerder dit jaar vond er een test met Britse gebruikers plaats.

Volgens Microsoft-watcher Ed Bott is het een grote en potentieel risicovolle stap voor de softwaregigant, omdat anti-virusbedrijven ongetwijfeld hun anti-trust advocaten zullen inschakelen op de dag dat Microsoft de virusscanner standaard met Windows bundelt. "Als gevolg beweegt deze veel te verlate ontwikkeling zich met het tempo van een gletsjer." Bott merkt op dat het in het belang van Windows-gebruikers is om de gratis virusscanner te ontvangen.

Rechtszaak
Uit angst voor mogelijke rechtszaken pakt Microsoft het zeer voorzichtig aan. Eerst moesten gebruikers zelf het programma vinden, downloaden en installeren. Nu verschijnt het als een optionele update. Ook is de licentie inmiddels aangepast, zodat kleine bedrijven met maximaal tien computers het gratis kunnen gebruiken.

Bott denkt dat Microsoft als volgende stap de update belangrijk zal maken, waarbij het als automatische update aan onbeschermde computers wordt aangeboden. Uiteindelijk zal Security Essentieels in z'n geheel binnen Windows worden geïntegreerd. De huidige update dateert van 19 oktober, maar zou pas de afgelopen week in het wild zijn gesignaleerd. Security Essentials heeft wereldwijd zo'n dertig miljoen gebruikers.

Reacties (22)
04-11-2010, 11:52 door leen2008
Zo als ze dit echt gaan doen zullen er veel gebruikers mogelijk probleem krijgen met hun huidige virus scanner.
Te meer omdat sommige virus scanner er niet zo gemakkelijk te verwijderen zijn van Pc
En net zoals bij Windows Essentials 2011 zullen er weer veel mensen per ongeluk deze update installeren
omdat ze niet goed gekeken hebben.Hoop dat het voor hun dan beter werkt als bij Windows Essentials 2011 want daar zijn toch wel veel problemen bij de nieuwste live messenger voor al op draadloos internet heb ik begrepen
En ook nu weer krijgt Microsoft meer macht en inzicht van de Windows gebruiker.
M.v.g L.v.d.A
04-11-2010, 11:53 door Syzygy
Uit angst voor mogelijke rechtszaken pakt Microsoft het zeer voorzichtig aan

Nou dat trek ik persoonlijk in twijfel want MS is niet zo bang voor een rechtzaakje.

Verder is dit dus (als je er even dieper over nadenkt) wel slim gedaan.
De meeste "eindgebruikers" installeren die updates zonder te kijken wat ze daadwerkelijk inhouden.
Ze hebben echter WEL de keus gehad als ze er later achter komen.
Het merendeel zal dan denken , ach het is gratis en dat is weer meegenomen.

Ja een vos verliest wel zijn haren maar niet zijn streken ;-)
04-11-2010, 12:38 door Anoniem
Door leen2008: Zo als ze dit echt gaan doen zullen er veel gebruikers mogelijk probleem krijgen met hun huidige virus scanner.

Problemen hoeven niet. MS kan echt wel vaststellen wat er op een PC draait en zorgen dat er dan niets gebeurt.
04-11-2010, 13:18 door Anoniem
Ja dat kunnen ze wel ja. HAHAHA
04-11-2010, 13:36 door Anoniem
Lijkt mij een goede zaak om de virusscanner als belangrijke update te markeren. Het is uiteraard geen wondermiddel, maar het draagt zeker bij tot een veiliger internet.
04-11-2010, 13:55 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
04-11-2010, 15:00 door cjkos
Ik zie eerlijk gezegd het probleem niet van deze koppeling.

Iedereen klaagt dat Windows zo lek is als een mandje,
er zijn al zat andere gratis antivirus bedrijven.

En als MS dan eindelijk een security tool implementeert gaat iedereen ineens op zijn achterste poten staan.

Vreemde wereld allemaal.

ik ben blij met deze stap.
Zeker bij het installeren van de software zit iemand de eerste paar minuten zonder bescherming.
Ik zou zeggen, deze essentials zouden al standaard in de windows installate moeten zitten.

Al is het maar voor een dubbele beveiliging, wat ik van plan ben te houden.
04-11-2010, 15:50 door Anoniem
Door leen2008: Zo als ze dit echt gaan doen zullen er veel gebruikers mogelijk probleem krijgen met hun huidige virus scanner.
Je krijgt de update alleen aangeboden als het Onderhoudscentrum (configuratiescherm/systeem/onderhoudscentrum) ziet dat er geen virusbeveiliging is.
04-11-2010, 16:11 door SirDice
Door cjkos: En als MS dan eindelijk een security tool implementeert gaat iedereen ineens op zijn achterste poten staan.
Damned if you do and damned if you don't.

Er zijn genoeg mensen die zeiken over alles wat MS doet. Voor die mensen is het nooit goed, wat MS ook doet..
04-11-2010, 16:36 door Anoniem
Ik werk al tijden lang met Microsoft Security Essentials en het bevalt mij beter als NOD32 en Kaspersky 2010 zeker in combinatie met Windows 7.
En al dat gezeur over Microsoft komt mij ook de strot uit, ga dan werken met Linux deze is gratis en werkt ook niet perfect....!
Alles wat door ons mensen gemaakt word beval fouten en zolang er op deze aarde nog geen andere afgeleide van de mens woont, zal alles fouten bevatten. Leer er dus mee leven....!

Met vriendelijke groet, Leo Prins.
04-11-2010, 16:48 door Mysterio
Daarnaast is het een optionele update. Net als die 34 taalpakketten, driver updates en andere handige zaken. Standaard komt hij dus niet mee.
04-11-2010, 17:32 door Anoniem
ik ben ervóór zolang het niet verplicht is.
04-11-2010, 18:31 door fluffyb53
Door Mysterio: Daarnaast is het een optionele update. Net als die 34 taalpakketten, driver updates en andere handige zaken. Standaard komt hij dus niet mee.

Klopt. En optionele updates worden door eindgebruikers amper geïnstalleerd.
04-11-2010, 19:46 door Anoniem
Door Mysterio: Daarnaast is het een optionele update. Net als die 34 taalpakketten, driver updates en andere handige zaken. Standaard komt hij dus niet mee.

Dat ze de scanner als 'optioneel' aanbieden heb ik op zich niet veel tegen, maar als ze hem inderdaad later als 'belangrijk' gaan markeren wordt het helemaal anders. Ik word nu ook steeds lastiggevallen met de melding dat er belangrijke updates zijn voor mij pc (Windows Live Essentials 2011) en vind dit behoorlijk vervelend!!
Je zou het bijna gewoon installeren om die vervelende ballon niet meer terug te zien, en daar ben ik minder voor te vinden.
04-11-2010, 23:23 door Spiff has left the building
Door Anoniem, 19.46 uur: als ze hem inderdaad later als 'belangrijk' gaan markeren wordt het helemaal anders. Ik word nu ook steeds lastiggevallen met de melding dat er belangrijke updates zijn voor mij pc (Windows Live Essentials 2011) en vind dit behoorlijk vervelend!!
Je zou het bijna gewoon installeren om die vervelende ballon niet meer terug te zien, en daar ben ik minder voor te vinden.
Kun je de Windows Live Essentials 2011 update die je wordt aangeboden niet verbergen?
Rechtsklikken op de update, en kiezen voor Verbergen.
Zo niet, dan heb je misschien wat aan het volgende:

Dat Windows Live Essentials 2011 je wordt aangeboden als "Belangrijk", daarvoor zal een tweeledige reden zijn:
a. Je had al één of meer producten van de eerdere versie van Windows Live Essentials op je systeem staan.
b. Je hebt onder Windows Update, Instellingen wijzigen, waarschijnlijk aangevinkt staan: "Aanbevolen updates op dezelfde manier ontvangen als belangrijke updates"?
Wanneer je die optie uitvinkt, dan zal die update daarna wellicht als "Aanbevolen" worden aangeboden, niet meer als "Belangrijk" (en daardoor ook niet meer automatisch worden geïnstalleerd zoals "Belangrijke" updates).
Vervolgens kun je die betreffende update dan nu waarschijnlijk wél verbergen, als dat eerder niet lukte.
Daarna kun je indien gewenst "Aanbevolen updates op dezelfde manier ontvangen als belangrijke updates" weer opnieuw inschakelen.

Zou Microsoft Security Essentials op een gegeven moment als "Belangrijk" aangeboden gaan worden, dan geldt voor het verbergen van die update wellicht iets vergelijkbaars.
05-11-2010, 07:28 door Anoniem
Wacht even... een UPDATE is bedoeld om fouten in software te herstellen.
Waarom zou er dan iets nieuws geïnstalleerd moeten worden?

Nog even en de auto-update staat gewoon uit bij iedereen die er wat kijk op heeft... Gaan we het gewoon weer op de hand doen. Kost iets meer tijd initieel, scheelt een hoop gezeik achteraf...
05-11-2010, 09:04 door Mysterio
.NET is ook geen update als je het er niet op hebt staan. Het komt wel vaker voor dat nieuwe functionaliteit wordt aangeboden door Windows Update. Daar kun jij je al jaren druk om maken.

Ik vind het wel een mooie actie. Nog mooier zou het zijn als je de keuze kreeg tussen verschillende (gratis) varianten, zoals met de internet browsers het geval is, maar ik denk dat dit voorlopig een mooie handreiking is naar de mensen die het blijkbaar niet voor elkaar krijgen om een fatsoenlijke scanner te installeren.
05-11-2010, 10:45 door Anoniem
Het is maar heel goed dat Microsoft zijn Anti-Virus niet verspreid als $tandaard update, hoevel computers zijn zo verouderd dat gewoon veel tetraag zijn om Microsoft Security Essientials draai, Het mag dan wel Windows XP ondersteunen! Maar als een verouderde Dell pc's met Intel Celeron processer en 256 mb dat is ramp opzicht, pc start traag, en is meer ongebruikbaar dan dat je er mee kan werken, en als Microsoft Security Essentials begind met update dan bevriest de Webbrowser, de totalen pc's staat dan stil.

Ik roep Microsoft op, gebruik eerst eens je gezond voor je de installatie gaat uitvoeren!
05-11-2010, 12:10 door Anoniem
Door Anoniem: Het is maar heel goed dat Microsoft zijn Anti-Virus niet verspreid als $tandaard update, hoevel computers zijn zo verouderd dat gewoon veel tetraag zijn om Microsoft Security Essientials draai, Het mag dan wel Windows XP ondersteunen! Maar als een verouderde Dell pc's met Intel Celeron processer en 256 mb dat is ramp opzicht, pc start traag, en is meer ongebruikbaar dan dat je er mee kan werken, en als Microsoft Security Essentials begind met update dan bevriest de Webbrowser, de totalen pc's staat dan stil.

Ik roep Microsoft op, gebruik eerst eens je gezond voor je de installatie gaat uitvoeren!
wat is dit voor gebrabbel ?.
05-11-2010, 15:22 door Anoniem
wat is dit voor gebrabbel ?.

ZO waar het opslaat, mensen zetten vaak een verouderde PC buiten op straat voor de deur, zodat de Vuilnisman het kan mee nemen. meestal is er wel een oplossing en oorzaak, pc´s is tergelijk traag voor de *krachtigen anti-virus software* die niet geschikt is voor ouderwets computers. De Anti-virus $oftware er afhalen is de oplossing, beter is windows opniew installeren en vooral geen anti-virus software installeren. 2: veilig internet doe je om Download Afsuiten, zoweinig mogelijk software teinstalleren, geen browserplugin´s en alleen flashplayer,geen gebruik maken van p2 netwerk, msn messager, geen powerpoint, geen dpf open, geen belage open van email. Wil je echt veilig dan installeer een Sandbox!
06-11-2010, 14:50 door Anoniem
Door Spiff:
Door Anoniem, 19.46 uur: als ze hem inderdaad later als 'belangrijk' gaan markeren wordt het helemaal anders. Ik word nu ook steeds lastiggevallen met de melding dat er belangrijke updates zijn voor mij pc (Windows Live Essentials 2011) en vind dit behoorlijk vervelend!!
Je zou het bijna gewoon installeren om die vervelende ballon niet meer terug te zien, en daar ben ik minder voor te vinden.
Kun je de Windows Live Essentials 2011 update die je wordt aangeboden niet verbergen?
Rechtsklikken op de update, en kiezen voor Verbergen.
Zo niet, dan heb je misschien wat aan het volgende:

...

thnks! :)
gewoon rechtermuisknop en dan verbergen is inderdaad niet mogelijk, maar via 'het vakje uitvinken' wel. De update verdwijnt dan meteen uit mijn systeemvak, als ik echter het vakje terug aanzet komt hij gewoon terug (en rechtermuisknop is dan nog steeds niet mogelijk). Uitlaten is dus de boodschap ;) (Hoewel die rechtermuisknop eenvoudiger (en misschien beter) was geweest.)

Voor mij hoeven die 'aanbevolen' updates eigenlijk niet denk ik.
07-11-2010, 14:28 door Spiff has left the building
Door Anoniem, za. 6-11, 14.50 uur: gewoon rechtermuisknop en dan verbergen is inderdaad niet mogelijk, maar via 'het vakje uitvinken' wel. De update verdwijnt dan meteen uit mijn systeemvak, als ik echter het vakje terug aanzet komt hij gewoon terug (en rechtermuisknop is dan nog steeds niet mogelijk). Uitlaten is dus de boodschap ;) (Hoewel die rechtermuisknop eenvoudiger (en misschien beter) was geweest.)

Lastig is dat je niet aangeeft welk "vakje uitvinken".
Het hokje met het vinkje voor de betreffende update,
of dat wat ik bedoelde in mijn bericht van donderdag 4-11, 23.23 uur, het hokje bij "Aanbevolen updates op dezelfde manier ontvangen als belangrijke updates".

Nogmaals:
Nadat je onder Windows Update, Instellingen wijzigen, "Aanbevolen updates op dezelfde manier ontvangen als belangrijke updates" hebt uitgevinkt, dan zal die betreffende update wellicht als "Aanbevolen" worden aangeboden, niet meer als "Belangrijk".
Vervolgens kun je die update dan nu waarschijnlijk wel verbergen, door rechtsklikken op de update, en kiezen voor Verbergen.
Of lukt verbergen dan nog steeds niet?

Is verbergen nu wel gelukt, dan kun je daarna indien gewenst "Aanbevolen updates op dezelfde manier ontvangen als belangrijke updates" weer opnieuw inschakelen.
Schakel je die optie weer in zonder dat je de update hebt verborgen, dan zal die update uiteraard weer opnieuw worden aangeboden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.