image

Sofinummers gebruikt bij phishingaanval

vrijdag 5 november 2010, 00:05 door Redactie, 4 reacties

Braziliaanse internetgebruikers zijn het doelwit van een zeer geraffineerde phishingaanval geworden, waarbij criminelen kloppende sofinummers in combinatie met namen van de ontvangers gebruikten. De gestolen e-mailadressen, namen en sofinummers zijn zeer waarschijnlijk bij een bedrijf of overheidsinstantie gestolen, maar ook personeel in winkels die creditcards verwerken worden verdacht.

De aanval in kwestie begint met een legitiem lijkende e-mail die van een Braziliaanse bank afkomstig is en waarin het sofinummer en de naam van de ontvanger staan. Vervolgens wordt de ontvanger verleid om een bestand te installeren, dat in werkelijkheid een banking Trojan is die online bankrekeningen plundert.

Identiteitsdiefstal
De Braziliaanse variant van het sofinummer, Cadastro de Pessoa Física (CPF) genaamd, is één van de belangrijkste gegevens voor mensen die in Brazilië wonen en wordt zowel door de overheid als het bedrijfsleven gebruikt om burgers te identificeren. Het is nodig voor het openen van rekeningen, lid worden van de videotheek, belastingaangifte en het verlengen van het rijbewijs. Het CPF is dan ook gevoelig voor identiteitsdiefstal, aangezien het criminelen zich eenvoudig voor iemand anders laat uitgeven.

Vanwege de nauwkeurigheid van de gegevens, vermoedt Fabio Assolini van Kaspersky Lab dat er ergens een datalek heeft plaatsgevonden. In Brazilië zouden criminelen cd's met informatie van de Belastingdienst voor slechts 190 dollar verkopen. Assolini merkt op dat het niet de eerste keer is dat Braziliaanse burgers het doelwit van een gerichte phishingaanval zijn. Vorig jaar werden de klanten van een grote luchtvaartmaatschappij bestookt met een e-mail waarin hun naam en het nummer van hun beloningsprogramma stond.

Reacties (4)
05-11-2010, 02:23 door xy22
Dat klinkt als erg goed voorbereid, nog even en de tijd van de nog (enigszins) grappige Google Translate emails is echt over.

In Nederland kun je overigens ook al redelijk wat met een BSN. Vaak zie je dat (met name) zzp'ers op hun website hun BSN prijsgeven met het BTW-nummer.
05-11-2010, 08:09 door N4ppy
Nog een manier is dat CPF VERPLICHT op bill of lading moet staan (in brazilie).
Als een zending via de US gaat dan zijn die gegevens VRIJ opvraagbaar in de US aangezien dat als publieke informatie wordt gezien. Er moeten ook contact gegevens bij dus dan heb je alles al te pakken.

De vrijgegeven data wordt gebruikt om bv te kijken wat een concurent aan het shippen is (zo is bv de komst van de iphone voorspeld op basis van deze publieke gegevens)

Er zijn sites die bij wijze van demo deze data gewoon laten zien.......

ps google cpf shipment voor een voorbeeld
05-11-2010, 11:37 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
05-11-2010, 20:17 door spatieman
Peter V.
Probleem is, de mensen zijn te goedgelovig,,,,
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.