image

Meer malware duikt op nieuw Internet Explorer-lek

vrijdag 5 november 2010, 10:58 door Redactie, 1 reacties

Het nieuwste zero-day beveiligingslek in Internet Explorer wordt inmiddels door meer malware misbruikt, maar mogelijk is dit het werk van dezelfde bende. In eerste instantie ging het nog om gerichte aanvallen waarbij e-mails zich als hotelreservering voordeden. Slachtoffers die op de aanwezige link klikten, werden vervolgens naar een kwaadaardige pagina doorgestuurd. Afhankelijk van de gebruikte IE-versie werd dan de Pirpi backdoor geïnstalleerd.

Onderzoekers van het FireEye Malware Intelligence Lab hebben nu een andere backdoor ontdekt genaamd Hupigon. Dit is een backdoor die twee a drie jaar oud is. Het lijkt er echter op dat dezelfde bende achter de verspreiding van de nieuwe malware zit. Zo gebruiken beide backdoors het .gif formaat om de aanvullende malware te verbergen. Daarnaast gaat het in beide gevallen om backdoors die volledige toegang tot het systeem geven.

Exploit
Volgens Atif Mushtaq van FireEye hebben op dit moment de meeste cybercriminelen nog geen toegang tot de exploit, maar dat is waarschijnlijk slechts een kwestie van tijd. De exploit zou dan mogelijk ook betrouwbaarder kunnen worden, want in de meeste gevallen laat die Internet Explorer nu gewoon crashen. "Dat is goed nieuws en mogelijk een reden waarom dit zero-day lek niet succesvoller is geweest."

Reacties (1)
05-11-2010, 12:21 door fluffyb53
Anderzijds - en dat is mijn persoonlijke mening - gaat er veel minder malware zijn door de teloorgang van Limewire. Er is overduidelijk een correlatie tussen p2p en malware en veel minder met lekken. De kans dat een gebruiker net op die malware-verspreidende link klikt is klein. Ik onderschat helemaal niet het gevaar van 0-zero-day exploits maar beveiligingsspecialisten overschatten dit. Uiteindelijk is het allemaal business. Ik zou mijn klanten Frostwire kunnen aanbevelen als subsituut voor Limewire ....alleen uit commerciele overwegingen :-)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.