image

Kritiek op verspreiding Security Essentials via Windows Update

vrijdag 5 november 2010, 14:21 door Redactie, 10 reacties

Het Japanse anti-virusbedrijf Trend Micro heeft z'n zorgen geuit over de verspreiding van Security Essentials via Windows Update. Sinds 19 oktober biedt Microsoft de gratis virusscanner aan als optionele update voor Amerikaanse Windows-gebruikers. "Commercialisering van Windows Update om andere softwareapplicaties te verspreiden roept belangrijke vragen op over oneerlijke concurrentie", aldus Trend Micro topvrouw Carol Carpenter.

"Windows Update is een de facto verlenging van Windows, dus om software aan te bieden gekoppeld aan updates, baart ons zorgen. Windows Update is geen keuze voor gebruikers en we vinden dat het niet op deze manier gebruikt zou moeten worden." Carpenter zegt competitie op een eerlijk spelveld te verwelkomen. "Wat ons zorgen baart, is een leverancier die marktaandeel gebruikt om de eigen oplossing op een oneerlijke manier te verspreiden."

Microsoft laat in een reactie weten dat het de meest effectieve en efficiënte manier voor klanten zoekt om zich tegen virussen, spyware en andere kwaadaardige dreigingen te beschermen. Door Security Essentials aan onbeschermde systemen aan te bieden, zouden gebruikers op eenvoudige wijze beschermd worden. Daarnaast worden gebruikers niet gedwongen het product te downloaden en verschijnt de update alleen bij gebruikers waar geen virusscanner aanwezig is.

Onvoldoende
Zowel Symantec en McAfee laten zich niet over de nieuwe tactiek van Microsoft uit, maar richten hun pijlen op de effectiviteit van Security Essentials. Het product zou namelijk niet in staat zijn om gebruikers voldoende te beschermen. "Vanuit een beveiligingsperspectief, biedt deze Microsoft tool verminderde bescherming op een belangrijk moment in het gevecht tegen cybercrime", aldus Symantec.

Reacties (10)
05-11-2010, 15:24 door Anoniem
mja, wij van WC eend...

Ik snap de zorgen van Trend Micro wel. Het zou Microsoft sieren als ze i.p.v. alleen Security Essentials ook andere Virusscanners aan zouden bieden. Laat de gebruiker, net zoals met de browser, zelf maar kiezen.
05-11-2010, 15:43 door Anoniem
Mee eens, anders krijgen we hetzelfde als wet veel consumenten nu al denken, namelijk: Windows = Windows + Office + MSN. En daar komt dan weer Security Essentials bij... Nee bedankt
05-11-2010, 15:57 door Anoniem
Doet MS eindelijk eens iets aan de veiligheid van zijn eigen product, beginnen de virusscannerbouwers te piepen... Volgens mij vrezen dat ze buiten spel komen te staan, en terecht. Ze zijn blijkbaar vergeten dat ze slechts een lapmiddel als core business hebben, dat volledig useless wordt als het kern(el)probleem bij MS wordt aangepakt.
05-11-2010, 18:02 door Anoniem
Het feit dat ze SE aanbieden via windows update vind ik niet echt een issue .. het feit dat ze het pushen als een kritieke update vind ik dan weer een heel ander paar mouwen ...

Imho had microsoft al jaren een debian-style repository moeten opbouwen via waar gebruikers hun software kunnen binnenhalen(apt-get FTW). Dit geef vertrouwen in de afkomst, geeft de gebruiker meer gebruiksgemak en geeft de gebruiker keuze tussen de producten .. maarja .. das tegen de lock-in mentaliteit van microsoft in dus ...

my 2c
05-11-2010, 20:36 door Anoniem
Virussen worden niet alleen 'binnengehaald' door lekken in de software, maar ook door de gebruikers die zomaar alles aanklikken en downloaden. Of bij een product weer iets leuks ernaast krijgen wat mogelijk gespuis binnenhaalt.

Dat laatste wordt niet opgelost als de kernel van Windows dichtgesleuteld wordt. Grootste probleem was denk ik altijd Internet Explorer 6.0. En helemaal daarvoor van die wormen die zonder problemen op je computer kwamen.

Vind het aan de ene kant een goede actie van Microsoft, zo worden onbeschermde gebruikers 'geholpen' als ze dat zelf willen, maar aan de andere kant niet omdat het zeer zeker ook oneerlijke concurrentie is.
05-11-2010, 21:24 door Anoniem
Overigens wordt bij een schone (oem) Windows 7 installatie je door een notificatie vertelt dat je pc nog niet veilig is omdat je nog geen virus scannen hebt geinstalleert. Wanneer je op deze notificatie klikt kom je op een Microsoft support pagina waar word doorverwezen naar zogenaamde partners van Microsoft die virus scanners aanbieden, bijvoorbeeld AVG en ik geloof ook Macaffee. Security Essentials werd op die pagina niet aangeboden.

Zo agressief lijkt Microsoft in dit geval dus niet, zolang ze het niet als belangrijke update markeren en het installeren zonder dat de gebruiker hier veel erger in heeft, vind ik dat het geen probleem is.
05-11-2010, 22:46 door meeuw
Ik vraag me af of mensen nu ineens overstappen op Security Essentials, de meeste mensen die ik ken hebben geen idee wat Windows Update (als website) is.
06-11-2010, 10:58 door Anoniem
"Microsoft laat in een reactie weten dat het de meest effectieve en efficiënte manier voor klanten zoekt om zich tegen virussen, spyware en andere kwaadaardige dreigingen te beschermen."
Linux / BSD :-)
08-11-2010, 14:15 door Anoniem
Door meeuw: Ik vraag me af of mensen nu ineens overstappen op Security Essentials, de meeste mensen die ik ken hebben geen idee wat Windows Update (als website) is.
Nee, dat klopt. Als je Microsoft haat, dan kijk je niet verder. Ik gebruik het al langer en het heeft me al een paar keer gered. Maar ja, het is van Microsoft he! Dan kan het gewoon niet deugen.
28-01-2011, 07:33 door Anoniem
Eerlijk is eerlijk ... Zet een pc neer met een Besturings-systeem zo als van microsoft windows 7
zonder virus-scanner of adware of spam Filters ... ik moet zeggen nergens last van al bijna 2 jaar niet.
Zet een keer een zogenaamde virusscanner er op en het piept ( of pop-upt ) geregeld rode signale om je oren.
Ik ben van mening Dat de Virussen ZELF door de Antivirus makers gecreerd worden, om zo doende nog MEER
aandacht voor hun product krijgen.
Natuurlijk zullen er wel wat (piep-piep)->@#$%^&* - Figuren tussen zitten. die het gemunt hebben op jou inlog-codes van bank of giro,of creditcart-gegevens.
daarentegen zijn banken weer druk bezig de boel steeds dichter te zetten en te beveiligen (( wat de mensen zelf weer meer geld kosten want die dure ictèr + nog duurdere programma`s die ze inhuren of kopen moet toch ook ergens van betaald worden )) + dat deze ongenode gasten weer meer moeite moeten doen ( meestal in vrije tijd en gratis , soms nog tegen betaling ook door nog grotere criminelen die er zelfs geld voor over hebben te denken valt aan scimmer-programma`s )

Het gezegde blijft : wat gecreerd is door de mens, is ook te slopen door de mens.
en wat die cyber-criminelen ook aangaat ... zodra ze betrapt worden op wat ze gedaan hebben, krijgen ze een strafje voor iets waarvoor een ander enkele duizende ( zoniet Tienduizende ) Euro`s tegen aan hebben moeten gooien.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.