image

Verpleegster bestraft wegens misbruik patiëntendossiers

vrijdag 13 januari 2012, 13:19 door Redactie, 3 reacties

In Groot-Brittannië is een voormalig verpleegster veroordeeld wegens het misbruik van patiëntendossiers. Juliah Kechil zou op onrechtmatige wijze de patiëntendossiers van haar ex-schoonfamilie hebben ingezien, om zo hun nieuwe telefoonnummers te achterhalen. Het misbruik vond plaats tussen juli en november 2009. De zaak kwam aan het rollen toen de schoonvader het ziekenhuis benaderde dat hij telefonisch werd lastiggevallen, wat vermoedelijk het werk van Kechil was. Aangezien hij zijn telefoonnummer in juli 2009 had gewijzigd, vreesde hij dat de patiënt vertrouwelijkheid was geschonden.

Uit onderzoek van het ziekenhuis bleek dat geen van de patiënten van wie de gegevens waren gecompromitteerd, onder behandeling van Kechil stonden. Ze had dan ook geen werkgerelateerde reden om de dossiers te bekijken. Aan de hand van haar smartcard konden auditors het misbruik vaststellen.

Boete
"Het op onrechtmatige wijze verkrijgen van mensen hun informatie voor persoonlijk gewin is een ernstig misdrijf dat vernietigende gevolgen kan hebben", aldus Steve Eckersley van de Information Commissioner’s Office (ICO). "Mensen moeten er altijd op kunnen vertrouwen dat hun persoonlijke gegevens veilig zijn opgeslagen en alleen worden benaderd als er een legitieme zakelijke reden is. We zullen altijd de zwaarste straffen tegen individuen eisen die dit vertrouwen schenden."

Kechil werd veroordeeld tot een boete van 600 euro. Ook moet ze de proceskosten van 1200 euro en een patiëntentoeslag van 18 euro betalen. De maximale boete voor dit soort misdrijven is 6.000 euro of een onbeperkte geldboete als de zaak in een 'Crown Court' voorkomt. De ICO roept op tot straffen die een effectiever afschrikwekkend effect hebben.

Reacties (3)
13-01-2012, 14:03 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
14-01-2012, 05:30 door Dev_Null
Murphy's law strikes again voor deze verpleegster.
14-01-2012, 23:32 door Night
Als ik het goed begrijp ligt de maximum boete al 10 x hoger dan het vonnis dus wat wil meneer Eckersley bereiken met hogere of meer afschrikwekkende straffen als de rechter daar blijkbaar toch niet in mee wil gaan.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.