image

Geldezels veroordeeld tot taakstraffen

vrijdag 13 januari 2012, 14:03 door Redactie, 0 reacties

Tientallen jongeren die hebben meegeholpen met het witwassen van geld dat via phishingaanvallen werd gestolen, zijn veroordeel tot taakstraffen tussen de 20 en 40 uur. Deze week vonden de taakstrafzittingen van het Openbaar Ministerie plaats. In totaal werden 24 verdachten opgeroepen, die voor het grootste gedeelte afkomstig uit Emmen en Coevorden zijn in de leeftijd van 15 tot en met 38 jaar.

Twintig van de jongeren zijn volgens het OM geldezels, doordat ze tegen een vergoeding hun pinpas en pincode aan criminelen uitleenden. Daarnaast werden er vier jongeren opgeroepen die als ronselaars te werk gingen. De zaak kwam aan het rollen nadat vanaf december 2010 meerdere meldingen van vermiste bankpassen bij de politie waren binnengekomen.

Ook meldden jongeren dat hun bankrekening om onduidelijke redenen was geblokkeerd. Door al deze meldingen bij elkaar te leggen ontstond het beeld dat op grote schaal fraude werd gepleegd met deze bankpassen. In het onderzoek dat volgde kwam aan het licht dat ongeveer 30 jongeren uit Zuid-Oost Drenthe betrokken waren bij deze vorm van fraude. De rekeningen werden vervolgens gebruikt om gestolen geld door te sluizen.

Phishing
Dit gestolen geld was afkomstig van gedupeerden uit heel Nederland. Deze gedupeerden reageerden op phishingmails, ogenschijnlijk afkomstig van hun bank. Maar in werkelijkheid kwamen deze zogenaamde ‘phishing-mails' van de hoofdverdachte. Door te reageren kwamen ze op de nepsite van de bank terecht, beheerd door de hoofdverdachte. Die werd deze week in Dordrecht aangehouden. Het gaat om een 23-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats. Met de ingevulde gegevens kon hij het geld van de rekeningen halen. In het onderzoek zijn 29 aangiftes behandeld, waarbij naar schatting een half miljoen Euro is buitgemaakt door de betrokkenen.

Het OM heeft taakstraffen opgelegd variërend van 20 uur tot en met 40 uur. Op twee na, hebben alle minderjarigen het voorstel geaccepteerd. Degenen die niet akkoord zijn gegaan of niet zijn komen opdagen krijgen alsnog een dagvaarding. Daarnaast moeten de jongeren in ieder geval de betrokken bank terugbetalen. Bovendien kunnen ze de komende 8 jaar (4 jaar bij minderjarigen) geen bankrekening openen bij banken in Nederland.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.