image

"Google manipuleert zoekresultaten"

dinsdag 16 november 2010, 13:39 door Redactie, 10 reacties

Google plaatst bepaalde "hard-coded" links bovenaan zoekresultaten en benadeelt zo gebruikers en concurrenten, zo beweert onderzoeker Ben Edelman. De zoekgigant zegt dat het de zoekresultaten niet aanpast, maar dat is volgens Edelman niet waar. Zo verschijnen de eigen Google Finance en Health diensten bovenaan de resultaten. "Hoe kan het dat Googles minder populaire diensten zo goed geplaatst worden?", vroeg de onderzoeker zich af.

Hij ontwikkelde een diagnostisch procedure om het aanpassen van de zoekresultaten te identificeren en ontdekte dat dit bij tal van opdrachten het geval is. Google heeft meerdere keren onbevooroordeelde resultaten beloofd, hoewel het één keer toegaf dat het de eigen links bovenaan plaatst.

De eerste link in de zoekresultaten krijgt 34% van al het zoekverkeer, terwijl de nummer twee minder dan 17% krijgt. "Als deze cijfers ook voor Googles hard-coded links gelden, dan pakt Google elke keer als het een eigen link bovenaan plaatst eenderde van de beschikbare clicks voor zichzelf."

Edelman is bang dat Google "onjuiste voorstelling van zaken" tegenover gebruikers, uitgevers, adverteerders, investeerders en toezichthouders heeft gegeven. Door de verschillende opmerkingen van Google werknemers over het manipuleren van zoekresultaten te vergelijken, "kan ik alleen concluderen dat de beloften van Google niet waar zijn. Als dat zo is, moet Google de valse verklaringen intrekken en een rectificatie publiceren."

Reacties (10)
16-11-2010, 13:59 door Anoniem
Moet je eens iets van een concurent van microsoft zoekenn op BING...
Krijgt je eerst alle mogelijkheden van microsoft zelf.

Alle zoekmachines zijn gemanipuleerd om eigen volk eerst te laten zien.
16-11-2010, 14:06 door corani
Wat een non-issue zeg...

"OMG! Als ik een typefout maak in een zoekterm zijn de eerste links hard-coded met links naar de zoekmachine van Google!"

"OMG! Als ik een plaatsnaam gebruik in een zoekterm is het eerste resultaat altijd hardcoded een landkaart van Google, met verschillende links naar Google producten!"

Google probeert gewoon de best mogelijke resultaten te bieden, en als ze dat kunnen doen door het integreren van hun eigen producten, waarom niet?
16-11-2010, 14:22 door Anoniem
Door corani: Wat een non-issue zeg...

"OMG! Als ik een typefout maak in een zoekterm zijn de eerste links hard-coded met links naar de zoekmachine van Google!"

"OMG! Als ik een plaatsnaam gebruik in een zoekterm is het eerste resultaat altijd hardcoded een landkaart van Google, met verschillende links naar Google producten!"

Google probeert gewoon de best mogelijke resultaten te bieden, en als ze dat kunnen doen door het integreren van hun eigen producten, waarom niet?

Tsja, als je 'email', 'documenten' of 'gratis email' intypt komt daar inderdaad google boven aan te staan.
Maar bij 'word' zie ik dan weer voornamelijk microsoft.

Is het niet zo dat dit aan de zoektermen ligt?
16-11-2010, 14:25 door _Peterr
Nonissue. Net als de zogenaamde censuur tussen de land specifieke google's. Zoeken op Google.nl geeft andere resulaten dan google.de.
16-11-2010, 14:53 door Anoniem
Logisch toch, als je bij bakker A vraagt om "een lekker brood", zal hij je ook zijn eigen brood "verkopen" lijkt me.... Zeker als dat brood ook nog's gratis en goed is zal niemand daar over klagen. Sterker nog, boven google's hardcoded resultaten -als dit al zo is- staan ook nog eens mijn eigen resultaten als ik een beetje betaal aan Google :) (Adwords, gesponsorde links staan altijd bovenaan). En het hangt uiteindeljik toch echt af wat, met welke termen, en hoe specifiek je met Google zoekt. Check de filteropties maar eens.
16-11-2010, 15:05 door Anoniem
zoeken op "email" met Google levert bij mij trouwens Hotmail als bovenste resultaat met daaronder Gmail... :) .... Helemaal on top een betaalde link. Dus de ballon gaat niet helemaal op dunkt mij...
16-11-2010, 15:46 door Anoniem
Eye als die zoekbots van mij zouden zijn zou ik ook weten hoe ik bovenaankwam te staan. Toch?
17-11-2010, 08:21 door N4ppy
Er zal in het geheime pagerank systeem vast wel altijd een duif rondvliegen met goole +1 ;)
17-11-2010, 08:30 door N4ppy
test:
google vanuit nl:
"email": advertenties, hotmail, nl wiki email, us wiki email, gmail

vanuit de uk:
"email": hotmail, gmail, yahoomail

Bij "health" komt er niets naar boven (waarschijnlijk (nog) niet relevant voor uk of nl
Bij "finance" staat google inderdaad top link (bij uk eerst co.uk dan .com in nl staat yahoo plaats 2

MAAR tada. Als ik vanuit BING zoek op "finance" dan krijg ik ook google op een en yahoo op twee.

Als de concurent het ook zo rankt dan zou het mischien wel eens kunnen zijn dat google de beste fnance zoek machine heeft en dus meest relevant is.
17-11-2010, 09:46 door Anoniem
Als je google betaalt dan kom je hoger in de lijst te staan.
Zijn ze erg duidelijk over en daar is niets nieuws aan.
Vraag me daarom ook af waarom er onderzoek nodig is..
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.