image

Stuxnet-worm bevat dubbele lading

woensdag 17 november 2010, 11:15 door Redactie, 4 reacties

De Stuxnet-worm is niet ontworpen om één, maar om twee systemen te ontregelen. Dat blijkt uit analyse van de Duitse beveiligingsonderzoeker Ralph Langner. Maandag werd dankzij een Nederlandse profibus-expert bekend dat de worm de 'frequency converter drives' aanpaste. Een frequency converter drive is een voeding die de frequentie van de output kan aanpassen, die weer de snelheid van de motor aanstuurt. Hoe hoger de frequentie, hoe hoger de snelheid van de motor. Stuxnet wijzigt voor korte perioden de output frequenties en dus de snelheid van de motoren.

Volgens Langner probeert de worm ook de turbine controlesystemen te ontregelen. Naast de uraniumverrijkingscentrale in Natanz, zou mogelijk ook de kernreactor van Bushehr het doelwit zijn. "Het zoeken naar een ander doelwit is niet erg lastig. Het bevindt zich in Bushehr. Veel mensen hebben onze initiële theorie verkeerd geïnterpreteerd dat Stuxnet een thermonucleaire explosie moest veroorzaken", zegt Langner.

Explosie
De expert benadrukt dat er geen reden is om de reactor aan te vallen, vanwege de beveiligingsmaatregelen. Het zou voor aanvallers veel eenvoudiger zijn om de stoomturbine aan te vallen, waar de beveiliging veel minder streng is. "Als je een 1000 Megawatt turbine opblaast, zul je de impact zeer waarschijnlijk via satelliet kunnen zien." Daarnaast is het zo goed als zeker dat de turbines van Bushehr via Siemens controllers worden aangestuurd.

Reacties (4)
17-11-2010, 11:40 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
17-11-2010, 12:46 door Preddie
ach ik verwacht dat dit nog maar het begin is .... het geeft in ieder geval een goed beeld van het geen wat ons in de toekomst te wachten te staan .....
17-11-2010, 13:54 door Anoniem
Door Predjuh: ach ik verwacht dat dit nog maar het begin is .... het geeft in ieder geval een goed beeld van het geen wat ons in de toekomst te wachten te staan .....

Minder geweld?

Een kleine 10 jaar geleden zouden Israel of de VS (of de verzameling oliestaatjes die Iran liever ook niet met kernwapens zien) als enige alternatief een militaire interventie hebben gehad.
17-11-2010, 18:18 door GNOE Inc.
Door Anoniem:
Minder geweld?

Denk het wel.... Een virus die fysiek lichamelijk letsel kan veroorzaken, industriële installaties kan ontregelen met als consequentie chemische/nucleaire veiligheidsrisico's, doen mij vermoeden dat het om een zeer actieve radicale pacifistische beweging gaat.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.