image

Google vraagt 18 euro om gebruiker te bespioneren

vrijdag 19 november 2010, 10:31 door Redactie, 9 reacties

Google vraagt de Amerikaanse overheid 18 euro per gebruiker voor het surveilleren en overhandigen van informatie van wat een gebruiker doet, zo ontdekte onderzoeker Chris Soghoian. Hij diende een WOB-verzoek in en ontdekte dat Microsoft geen geld voor de surveillance van gebruikers vraagt, terwijl Google 18 euro rekent en Yahoo! 21 euro. "Ik denk dat ik net de FOIA (Freedom of Information Act - in Nederland WOB-verzoek) loterij gewonnen heb. Spreadsheet van het totaal aantal dollars dat de DEA (Drug Enforcement Admission) providers de afgelopen vier jaar voor penregisters en aftappen betaalde", aldus de onderzoeker op Twitter.

Bij het aftappen worden zowel internet als telefoongesprekken opgeslagen, terwijl een penregister alleen de nummers en adressen registreert van degene die communiceren. Dit jaar betaalde de DEA internetproviders, telecommunicatiebedrijven en andere communicatieaanbieders 4,9 miljoen euro voor penregisters en 4,7 miljoen voor aftappen. De kosten voor penregisters is de afgelopen drie jaar meer dan verdrievoudigd, terwijl betalingen voor het aftappen grofweg hetzelfde bleven.

De reden dat Microsoft geen kosten in rekening brengt is volgens Soghoian omdat het bedrijf een "vriendschappelijk relatie" met de overheid heeft. "Niemand bij Microsoft heeft me een andere reden gegeven om het te verklaren." Toch denkt de onderzoeker niet dat Google en Yahoo aan de surveillance verdienen. Dat is iets anders voor internetproviders AT&T en Verizon. Die rekenen bijna 1.500 euro voor het plaatsen van één tap.

Reacties (9)
19-11-2010, 10:33 door spatieman
China doet het gratis.
maar dan weten ze vrijwel alles van je..
19-11-2010, 10:39 door Mysterio
Ik dacht altijd al dat ze in China bijhouden wat ik bestel bij hun afhaal-spionagepost om de hoek.
19-11-2010, 11:05 door Anoniem
Waarom wordt in de kop alleen Google genoemd?!? Ze zijn niet de 'duurste', ze zijn niet de 'goedkoopste' en Microsoft wordt 'het vriendje' van de overheid genoemd ?!?

Waar zijn jullie bang voor, redactie?
19-11-2010, 11:26 door Anoniem
"Waarom wordt in de kop alleen Google genoemd?!? Ze zijn niet de 'duurste', ze zijn niet de 'goedkoopste' en Microsoft wordt 'het vriendje' van de overheid genoemd ?!?"

Omdat je iets in de titel van een bericht moet zetten ?

"Waar zijn jullie bang voor, redactie?"

Waarom ben je spijkers op laag water aan het zoeken. Er is geen enkele aanwijzing dat de redactie ergens "bang" voor zou zijn. Er wordt ook niets verzwegen, want het artikel bestaat uit meer dan alleen een titel.
19-11-2010, 11:38 door N4ppy
Heb elders gelezen dat microsoft het eerder zal doen om een paper trail te voorkomen. Als je niets rekend dan is het ook veel minder makelijk om aan te tonen hoeveel je wel of niet het vriendje bent van.

En het zal voor AT&T en Verizon waarschijlijk ingewikkelder zijn om (al het) intrenetverkeer te tappen en daar bv ook weer voice uit te filteren dan het voor google is om een bcctje van alle email te produceren.
19-11-2010, 11:39 door xy22
Op zich misschien nog helemaal geen verkeerd bedrag dat Yahoo! en Google vragen: AT&T en Verizon lijken veel te vragen, anderzijds zorgt gratis surveilleren er misschien (indirect) voor dat overheden erg makkelijk om een "tapje" vragen.
19-11-2010, 15:26 door Anoniem
Vandaar dat ik alles van google datamining blokkeer,ik wil dat geneuzel niet hebben.
Met al dat geneuzel is het in feite net zo,dat als je je behoefte doet op het toilet precies kan worden gezien of je nou moet poepen,of plassen.
Dat gaat gewoon in weze te ver.
19-11-2010, 19:36 door cyberpunk
:-O
22-11-2010, 00:10 door Anoniem
Hoe doe je dat alles van google datamining blokkeren, lijkt mij wel interessant.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.