Computerbeveiliging - Hoe je bad guys buiten de deur houdt

JURIDISCHE VRAAG: Verwijdering gegevens van websites, forums

19-11-2010, 10:37 door Dev_Null, 2 reacties
Hallo Arnoud:

Hoe zit het met de verwijdering van je eigen gegevens als je online:
- lid bent geworden van een social network (facebook, hyves, twitter...) of een website?
- berichten hebt geplaatst op een forum, reactie formulier

Is de "website eigenaar" verplicht om te voldoen aan je verzoek tot
- verwijdering van je account uit deze website / social network
- verwijdering van de door jouw geplaatste postings?
Reacties (2)
19-11-2010, 11:20 door Anoniem
Dit is een moeilijke kwestie. Ik heb onlangs een auto gekocht en mocht ook een mailadres opgeven.
2 dagen nadat ik de betaling van de auto had gedaan kreeg ik een mailtje dat ik kon inloggen op de portal website van het garagebedrijf. Na het inloggen zag ik al mijn persoonlijke- en autogegevens staan.
Ik heb vervolgens een verzoek gestuurd om alle gegeven die via het internet benaderbaar zijn vanuit de betreffende website te verwijderen. Na 3 weken doorlooptijd en de nodig mailtjes heen-en-weer krijg ik te lezen dat de gegevens verwijderd zijn.

Ik vermoed overigens dat de gegevens niet verwijderd zijn, maar dat mijn login account uitgeschakeld is waardoor ik er dus niet meer bij kan.
Mijn bedoeling was om echt alle gegevens te laten verwijderen en niet het account te laten blokkeren. Nu kan het nog voorkomen dat indien de hoster of de applicatie een lek heeft de gehele database (of een gedeelte daarvan) opgevraagd kan worden via bv. een sql exploit. Mijn gegevens zullen dan ook gewoon naar boven komen :(

Hoe zeker kun je ervan zijn dat het verzoek tot verwijdering van de gegevens echt uitgevoerd is en dat niet alleen een account geblokkeerd is? Ik denk dat je hier pas zekerheid over hebt nadat de site gehackt is en de gegevens toch benaderbaar blijken te zijn.
19-11-2010, 11:32 door Anoniem
@ Dev_Null :

Het hangt af van de dienst, van de gebruikersvoorwaarden, en van de jurisdictie. Immers kan je wat betreft wetgeving er moeilijk vanuit gaan dat op een Nederland, een Duits en een Amerikaans forum dezelfde wettelijke regels van toepassing zijn. Wat dat betreft vind ik je vraag wel heel erg generiek gesteld.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.