image

14% MKB gebruikt geen beveiligingssoftware

maandag 22 november 2010, 16:19 door Redactie, 3 reacties

Veertien procent van het MKB in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten gebruikt geen virusscanner en firewall, zo blijkt uit onderzoek van GFK in opdracht van AVG. Naast het ontbreken van beveiligingssoftware heeft meer dan de helft (52%) geen IT beveiligingsbeleid voor het personeel. Een kwart van het MKB heeft weleens met een beveiligingsincident te maken gehad, wat volgens AVG niet verwonderlijk is.

De meeste midden en kleine bedrijven maken zich zorgen over het niet meer hebben van toegang tot bestanden die op de harde schijf zijn opgeslagen (86%). 77% vindt het vervangen van defecte hardware een probleem, terwijl zeventig procent een trage computer zorgwekkend vindt. Het niet meer hebben van toegang tot programma's noemde 64% als een probleem. Helemaal achteraan (63%) kwam het verlies van klantgegevens.

Er werd de bedrijven ook gevraagd met welke dreigingen ze bekend zijn. 79% had gehoord van virussen, maar slechts 12% was met social engineering bekend. Elf procent kon geen enkele dreiging noemen.

Reacties (3)
22-11-2010, 23:06 door Martijn2
21% van deze bedrijven hebben nog nooit gehoord van virussen? Elf procent kon geen enkele dreiging noemen? Wat voor mensen werken daar, 80-plussers?
23-11-2010, 11:18 door Anoniem
Door Martijn2: 21% van deze bedrijven hebben nog nooit gehoord van virussen? Elf procent kon geen enkele dreiging noemen? Wat voor mensen werken daar, 80-plussers?

Nee, normale gebruikers. Die weten niets van computers, en willen dat ook dolgraag zo houden.
23-11-2010, 11:54 door Wim ten Brink
Het probleem met het MKB is dat dit soort bedrijven vaak geleid worden door managers zonder enige kennis van de IT-wereld. Voor veel bedrijven is IT ook helemaal niet belangrijk voor de bedrijfsvoering. Wie b.v. een schilders-bedrijfje runt zal het belangrijker vinden om goedkoop materialen te kunnen kopen en om veel klanten te hebben. Een klantenbestand kan al eenvoudig op papier worden bijgehouden en echte toepassingen voor de computer hebben ze niet echt. Een ingehuurde boekhouder zit in zijn eigen kantoortje de administratie te regelen en zal wel verstand van zaken hebben maar de schilder zelf? Misschien voor zijn website waar hij klanten mee werft? Ook niet, want ook dat zal uitbesteed kunnen worden. En dat is het grootste probleem want het MKB kan veel IT-taken uitbesteden aan andere bedrijven zodat ze zelf geen kennis opbouwen.
Logisch dus dat ze zo weinig kennis hebben over virussen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.