image

Chinees steelt voor 50 miljoen dollar aan Ford-geheimen

dinsdag 23 november 2010, 11:55 door Redactie, 3 reacties

Een Chinese werknemer van Ford heeft bekend duizenden zeer vertrouwelijke documenten te hebben gestolen. Xiang Dong Yu, alias Mikr Yu, werkte tussen 1997 en 2007 als product engineer bij Ford en had toegang tot handelsgeheimen, waaronder ontwerpdocumenten. In december 2006 accepteerde Yu een baan bij een Chinese vestiging van een Amerikaans bedrijf.

Op de avond van zijn vertrek bij Ford kopieerde Yu zo'n vierduizend documenten op een externe harde schijf. Het ging om ontwerpen en specificaties voor verschillende systemen, wat Ford miljoenen dollars en tientallen jaren onderzoek kostte. Op 20 december nam Yu de gestolen documenten mee naar zijn nieuwe werkgever in China. Op 2 januari 2007 mailde hij zijn manager bij Ford dat hij het bedrijf verliet. In november 2008 begon Yu een nieuwe carrière bij Beijing Automotive Company, een directe concurrent van Ford. Toen Yu op 19 oktober 2009 terugvloog naar de VS, werd hij daar aangehouden. Hij had een bedrijfslaptop van Beijing Automotive Company bij zich, waarop 41 Ford-documenten werden ontdekt.

Yu sloot een overeenkomst met de aanklager en zal een gevangenisstraf tussen de 63 en 78 maanden krijgen, gebaseerd op de veroorzaakte schade die tussen de 50 miljoen en 100 miljoen dollar ligt. Tevens moet Yu een boete van 150.000 dollar betalen.

"We zullen waakzaam het intellectueel eigendom van onze Amerikaanse autofabrikanten beschermen, die miljoenen dollars en tientallen jaren in onderzoek en ontwikkeling investeren om in een globale economie te concurreren. Degenen die niet volgens de regels spelen zullen we voor het gerecht slepen", aldus openbare aanklager Barbara McQuade.

Reacties (3)
23-11-2010, 17:05 door Anoniem
En terecht, alle producten die daar gemaakt worden, worden al nagemaakt met onderdelen van inferieure kwaliteit en komen hier vervolgens via veilingsites als e-bay het land in.
24-11-2010, 09:28 door Anoniem
Wat is precies de scope die Security.nl hanteert bij het plaatsen van berichten? Is het omdat er geheimen op een laptop gekopieerd zijn? Is het omdat het een Chinees betreft? Gaan jullie nu schrijven over elk spionage verhaal?
24-11-2010, 14:39 door Anoniem
Door Anoniem: En terecht, alle producten die daar gemaakt worden, worden al nagemaakt met onderdelen van inferieure kwaliteit en komen hier vervolgens via veilingsites als e-bay het land in.
Ik neem aan dat je het over de VS hebt?

Amerikaanse auto's zijn echt van inferieure kwaliteit.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.