image

Stuxnet-code verkocht op zwarte markt

vrijdag 26 november 2010, 15:17 door Redactie, 7 reacties

De code van de Stuxnet-worm is op de zwarte markt verkocht, zo beweert de Britse televisiezender Sky. "We hebben hard bewijs dat het virus in handen van de bad guys is - we kunnen niet meer zeggen, maar dit zijn zeer gemotiveerde en zeer kundige mensen met veel geld achter zich, aldus Will Gilpin. "Je kunt ziekenhuissystemen en materiaal uitschakelen. Je kunt energiecentrales uitschakelen, je kunt het transportnetwerk in Groot-Brittannië uitschakelen", laat hij de zender weten.

"Het was slechts een kwestie van tijd voordat de Stuxnet-code voor iemand beschikbaar was", zegt Audun Lødemel van anti-virusbedrijf Norman. Hij acht het mogelijk dat iemand met zelfs basale kennis de worm kan aanpassen om schade aan de Britse infrastructuur aan te richten. "Dit is zeer ernstig en voor olie & gas, spoorwegen, elektriciteit en watervoorziening is het rood alarm."

"Aangezien de code in Groot-Brittannie is verkocht, kan het zelfs de Olympische Spelen in Londen van 2012 in gevaar brengen", vult Righard Zwienenberg aan. Zelfs als de nationale infrastructuur geen doelwit is, kan de worm geherprogrammeerd worden om SCADA-omgevingen in kleinere fabrieken aan te vallen. Aanvallers zouden op deze manier de bedrijven kunnen afpersen door met sabotage van de machines te dreigen.

Reacties (7)
26-11-2010, 16:27 door Anoniem
broodje aap
26-11-2010, 16:44 door Anoniem
Dan gaan er misschien eindelijk eens mensen nadenken dat deze systemen niet toegankelijk moeten of mogen zijn voor onbevoegde. En de mens blijft altijd de zwakke schakel. Maar niet op internet kan je het al een stuk veiliger maken. Dan moet je werkelijk met usb stick ergens iets uploaden en dan heb je het over andere organisaties geen script kiddies.
26-11-2010, 16:57 door Rajaat
"Haakon and and Kristin blew it up again". And Righard. Sorry, ben een beetje skeptisch geworden na de laatste paniek over een olympisch virus in 1994.

"Olympic was programed to activate on February 12 and displayed the Olympic rings along with the message: "Haakon and and Kristin blew it up again... This time they have been fucking around with the Olympic computers and managed to infect a lot of the computers with a little tiny destructive virus... Now, Antonio, you can't let them runaway with this, punish the little bastards!""
26-11-2010, 17:11 door Anoniem
2012.... doomsday.... (:!!! zal dit het zijn?
27-11-2010, 10:50 door Anoniem
Voor degenen die Rajaat niet kennen: virusschrijvert
27-11-2010, 21:01 door Anoniem
Is toch duidelijk welke land in het midden oosten achter stuxnet zit ? :)
28-11-2010, 11:57 door Anoniem
Het probleem is dus uiteindelijk dat dat Scada spul zo lek als een mandje is. Oud nieuws. Los het probleem eens op...
Los daarvan natuurlijk de vraag waarom dergelijk spul 'zomaar' aan internet hangt. Een airgap zou toch wel eh... handig zijn...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.