image

"Stuxnet-code niet in handen terroristen"

zondag 28 november 2010, 21:18 door Redactie, 4 reacties

Afgelopen vrijdag verscheen het bericht dat de code van de Stuxnetworm op de zwarte markt verkocht werd en mogelijk in handen van terroristen is gekomen, maar dat is volgens Roger Thompson van AVG niet waar. "Ik geloof gewoon niet dat de Stuxnet-code op de zwarte markt of waar dan ook beschikbaar is", aldus de virusbestrijder. "Hoe vaak zeg ik niet dat als iets te mooi is om waar te zijn, het niet waar is? Het tegenovergestelde geldt ook. Als iets te slecht klinkt om waar te zijn, is het ook niet waar."

Volgens Thompson zullen de makers van de worm, die er zoveel tijd, geld en energie in hebben gestoken, hun creatie niet verkopen. Zeer waarschijnlijk is de aankondiging dat de broncode van de worm beschikbaar is een scam, waarbij de ene cybercrimineel de andere probeert op te lichten.

En zelfs als de broncode verkocht werd, zou het gigantisch veel expertise vereisen om het op iets anders te laten werken dan waar het voor bedoeld was. De werking van proces controllers is zo verschillend onderling, dat de worm gewoon niet op alle systemen werkt. Daarnaast kunnen alle anti-virusbedrijven Stuxnet detecteren. "Dus het zou behoorlijk moeten worden aangepast om iedereen te omzeilen, iets dat wederom behoorlijk wat expertise vereist", aldus Thompson.

Reacties (4)
28-11-2010, 22:27 door El Pedro
Moet er nou echt elke week weer iemand met zijn speculaties over Stuxnet in de media verschijnen?
Het lijken wel aandachtshoeren.

En hoe is die man van AVG precies betrokken bij deze Stuxnet-zaak, of is het gewoon een buitenstaander net zoals de rest van ons?
29-11-2010, 09:27 door Mysterio
De AVG meneer klinkt een beetje naïef.
29-11-2010, 12:35 door ej__
Die avg meneer is niet naief, die denkt na. De kans is groot dat, gezien de payload, stuxnet expliciet was gericht op wat installaties in Iran. Drie maal raden wat voor organisatie de worm heeft ontwikkeld. Drie maal raden of die overheid zijn creatie gaat verkopen. Ik gok van niet.

De bangmakerij is weer begonnen.
29-11-2010, 15:41 door Anoniem
Door ej__: Die avg meneer is niet naief, die denkt na. De kans is groot dat, gezien de payload, stuxnet expliciet was gericht op wat installaties in Iran. Drie maal raden wat voor organisatie de worm heeft ontwikkeld. Drie maal raden of die overheid zijn creatie gaat verkopen. Ik gok van niet.

De bangmakerij is weer begonnen.

Het gaat nu niet om bangmakerij, maar om de schuld af te schuiven op criminelen, terwijl het sporen draagt van een overheidsactie.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.