image

NS-kaartautomaten immuun voor skimmers

dinsdag 30 november 2010, 09:16 door Redactie, 20 reacties

De voorzetmond die de NS vorig jaar op kaartautomaten aanbracht is zo'n groot succes, dat er sindsdien geen gevallen van skimming meer zijn gemeld. Dat zegt NS-directeur Financiën Chris Smulders tegenover dagblad Metro.

De NS ontwikkelde en patenteerde het "anti-skimwapen", dat naar verluidt meer dan duizend euro per stuk kost en sinds een jaar op alle 1300 kaartautomaten is aangebracht.

In het begin probeerden criminelen nog om de oplossing te kraken, door de mondstukken van de automaten te slopen. Waarschijnlijk gebeurde dit voor onderzoek. Toch is er sinds de invoering geen enkele NS-reiziger meer geskimd. De oplossing wordt inmiddels ook door de Am­sterdamse stadsvervoerder GVB gebruikt en volgens Smulders is er ook interesse van banken.

Reacties (20)
30-11-2010, 09:41 door Sokolum
Ze gaan er centjes mee verdienen als er een patent op is aangevraagd.
Ik hoop dat de banken dit snel overnemen, met de crisis zal dit wel niet.
30-11-2010, 09:43 door Prlzwitsnovski
De NS ontwikkelde en patenteerde het "anti-skimwapen"

Faal. Waarom patenteren? Zodat alleen jij het mag gebruiken? :) ja, dat helpt globaal gezien niet echt tegen skimmers hoor :p
30-11-2010, 09:47 door Mysterio
Hmmm... terecht, de NS investeert in de ontwikkeling van iets, dus mogen de banken het kopen. Het is gewoon een product. De banken mogen nu gaan nadenken over wat er meer kost: Zelfs iets ontwikkelen of dit kopen. Kopen is meestal goedkoper.
30-11-2010, 10:15 door Anoniem
Banken gaan het niet oppakken omdat bij tests is gebleken dat het ontwerp van de NS compleet niet past op pinautomaten. Dus helaas pindakaas.
30-11-2010, 10:16 door Anoniem
immuun...immuun..

Laten we het erop houden dat skimming apparatuur voor de NS apparaten een ongunstigere kosten/baten resultaat heeft t.o.v. andere betaalautomaten, waardoor het voor criminelen interessanter is om de andere apparaten te skimmen.

Totdat die andere apparaten ook moeilijker worden om te skimmen.
30-11-2010, 10:41 door Syzygy
Ik vind dit een goede ontwikkeling.

NS heeft diverse redenen om dit te doen o.a.: Verlies aan inkomsten te beperken en de negatieve reputatie wordt omgezet in positieve reclame.
De ontwikkeling hiervan kost geld en dat geld wil men het liefst (in ieder geval gedeeltelijk) terugverdienen door patent op deze oplossing te krijgen. De techniek zullen ze dus gaan patenteren en niet zo zeer de uitvoering.
De banken, die hierin dus klaarblijkelijk geen energie en geld willen steken kunnen hiervan gebruik maken tegen betaling hetgeen dus een goede zaak is.

De service bij de banken is toch al vreselijk en ze komen er mee weg omdat ze in een monopoly positie zitten.
Je hebt een bank nodig om je geld op te laten storten en je betalingen te doen.
Omdat ze allemaal een beroerde service leveren maakt het dus niet uit of je door de kat of door de hond gebeten wordt.
De ene bank pakt een klantje hier weg en de andere daar.
30-11-2010, 10:47 door Anoniem
"De NS ontwikkelde en patenteerde het "anti-skimwapen". Faal. Waarom patenteren? Zodat alleen jij het mag gebruiken? :) ja, dat helpt globaal gezien niet echt tegen skimmers hoor :p"

Zodat ze de rechten hebben op hun eigen uitvinding ? Lijkt mij vrij logisch. En zoals je kunt lezen, andere partijen zijn geinteresseerd, dus wellicht dat je deze oplossing straks bij de bank ziet. Denk je dat op de huidige oplossingen die je bij de banken ziet (en die minder effectief zijn) geen patent is aangevraagd ? Ook daar betalen banken gewoon voor.
30-11-2010, 10:54 door Anoniem
Die lui bij de NS zullen het nooit leren. Er is niemand die een pas ingang van 1000 euro op een automaat gaat plakken. Zeker niet van een producent met zo'n slechte naam als de NS:)
30-11-2010, 11:45 door Anoniem
Door Anoniem: Die lui bij de NS zullen het nooit leren. Er is niemand die een pas ingang van 1000 euro op een automaat gaat plakken. Zeker niet van een producent met zo'n slechte naam als de NS:)
Dat is een koopje. 1000 euro x 1300 = 1,3 miljoen (incl. de ontwikkelingskosten). Niet meer geskimmed worden betekend een goede reclame en scheelt een hoop service medewerkers en claims en boze klanten die niet meer terugkomen. Als ze het dan ook nog weten te voorkopen is het helemaal kat in het bakje
30-11-2010, 11:47 door Anoniem
Door Anoniem: "De NS ontwikkelde en patenteerde het "anti-skimwapen". Faal. Waarom patenteren? Zodat alleen jij het mag gebruiken? :) ja, dat helpt globaal gezien niet echt tegen skimmers hoor :p"

Zodat ze de rechten hebben op hun eigen uitvinding ? Lijkt mij vrij logisch. En zoals je kunt lezen, andere partijen zijn geinteresseerd, dus wellicht dat je deze oplossing straks bij de bank ziet. Denk je dat op de huidige oplossingen die je bij de banken ziet (en die minder effectief zijn) geen patent is aangevraagd ? Ook daar betalen banken gewoon voor.

Volgens mij snap je (nog) niet het in de echte wereld werkt. Je moet je zowieso patenteren. Anders loop je veel geld mis, of gaat het je veel geld in de toekomst kosten als iemand anders het patenteerd en je er dus zelf niet meer op kunt doorontwikkelen.
30-11-2010, 12:56 door Anoniem
Het is natuurlijk heel leuks dat de NS een goede oplossing heeft en ik ben er ook heel blij mee. Maar toch hoop ik niet dat anderen het over nemen. Stel dat alle pin automaten de zelfde moeilijk te kraken oplossing gebruiken. Dan gaan skimmers daar vol op in zetten. Is dit gekraakt dan heb je een probleem op alle pinautomaten. Het kraken is lastiger maar de beloning groot. Als overal een ander lastig te kraken systeem komt maar wel overal anders dan kost het meer werk om alles te kraken. Het kraken is misschien makkelijker maar de beloning is dan minder groot.
30-11-2010, 13:17 door Anoniem
Door Anoniem: immuun...immuun..

Laten we het erop houden dat skimming apparatuur voor de NS apparaten een ongunstigere kosten/baten resultaat heeft t.o.v. andere betaalautomaten, waardoor het voor criminelen interessanter is om de andere apparaten te skimmen.

Totdat die andere apparaten ook moeilijker worden om te skimmen.


Dit is pas een reactie van iemand die zelf na denkt!
Helemaal mee eens.

Het is zeker wel mogelijk om een skimming reader en cameratje te plaatsen op die NS 'oplossing', maar waarom moeilijk doen als ze ook bij bijvoorbeeld een ABN automaat kunnen spelen, die alleen een ''''hologram'''' stikkertje er op hebben gedaan verder hun klanten lekker aan hun lot overlaten.
30-11-2010, 13:19 door Mysterio
Daarnaast vind ik het systeem belabberd. Het is dan misschien veilig, maar het is wel gepruts om je pas erin te krijgen zeg! Nu lukt mij dat wel, maar een oud mevrouwtje voor mij had er bijzonder veel moeite mee.

Nu zijn we zover dat de skimmer niet het apparaat hoeft aan te passen, als hij een beetje oplettend is kan hij de oude mevrouwtjes 'helpen'. Ze geven zo hun pas af.
30-11-2010, 13:46 door Anoniem
Ik ben geen oud vrouwtje maar een oud mannetje. Toch krijg ik mijn pas in die automaat. Beetje prutsen, ja. Maar je moet iets over hebben voor de goede zaak. Overigens: als deze oplossing algemeen toegepast gaat worden, zullen skimmers met alle macht proberem deze te kraken. Dan wordt-ie dus minder veilig.
30-11-2010, 16:32 door Anoniem
Leuk die anti-skim opzetstukken, gaat de NS ook de kosten van nieuwe pasjes vergoeden? Ik deed jaren met die dingen, maar sinds ik overal die opzetstukken tegenkom kan ik ze om de 1 of 2 maanden laten vervangen.
30-11-2010, 17:42 door Anoniem
Ze lopen altijd achter de feiten aan of de schade is lager dan de winst...net als de overheid zijn banken een achterhaald , corrupt en overbodig systeem geworden
30-11-2010, 17:47 door Anoniem
kan dat ook geplaatst worden op normale banken?
30-11-2010, 18:43 door Anoniem
Dat ligt dan echt aan jezelf. Compleet geen last van, en ken niemand die dat wel heeft.
De NS-oplossing, met die rare bulten lijkt mij superveilig. Je zou een opzetkastje moeten bouwen,
dat de pas kan aannemen, skimmen, en doorvoeren naar de daadwerkelijke kaartlezer. Past niet,
en de bulten maken het technisch onmogelijk.
De "haak" heeft hetzelfde effect.
01-12-2010, 14:44 door Anoniem
Ik snap niet waar de hele discussie over gaat, laten we allen gewoon afstappen van die 'domme' magneetstrip, en dan de EMV standaard gebruiken. Dan hoeft de pas er maar een klein stuk in is ie niet meer (zo makkelijk) te kopieren. Geef dan ook passen uit met alleen een EMV chip en spreek af wanneer de magneetstrip 'end-of-life' is.
18-01-2011, 19:06 door Anoniem
Zondag de 16e j.l. is de ING pas van mijn vriendin geskimmed. Waarschijnlijk via een NS automaat op Amsterdam Amstel. Werkt dus nog niet helemaal vlekkeloos...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.