image

Digitaal aangifteloket voor slachtoffers cybercrime

woensdag 1 december 2010, 12:24 door Job de Jong, 2 reacties

Ondernemers hebben geen vertrouwen meer in politie wat betreft cybercrime, vandaar dat in april volgend jaar het digitaal aangifte loket voor ondernemers van start gaat. Dat lieten projectleider digitale opsporing Henk Borgers en consultant Hans Takacs tijdens een themabijeenkomst cybercrime in Almere weten. Het tweetal is verantwoordelijk voor het realiseren van dit digitale loket, dat het makkelijker voor ondernemers moet maken die slachtoffer van cybercrime zijn geworden om aangifte te doen.

Naast het doen van aangifte, is het via het aangifteloket ook mogelijk om online een afspraak te maken met een rechercheur en is er een volgsysteem voor aangiftes. Dit systeem werkt als een soort 'track and trace', dat laat zien wat de voortgang binnen het onderzoek is. Ook komt er een kennisplatform voor het uitwisselen van gedachten met andere ondernemers. Behalve deze mogelijkheden verschaft het loket vooral informatie voor ondernemers, over hoe cybercrime te voorkomen is, maar bijvoorbeeld ook hoe een ondernemer subsidie kan aanvragen voor technische aanpassingen. Verder verschijnt er een checklist die punten bevat waar ondernemers binnen hun organisatie op moeten letten om minder snel slachtoffer van cybercrime te worden.

Volgens Borgers en Takacs doen ondernemers minder vaak aangifte door te lange vragenlijsten. Daarom willen zij samen met ondernemers rond de tafel om goede vragen te creëren indien er aangifte wordt gedaan. De landelijke pilot begint in Flevoland. Op de vraag wanneer het landelijk ingevoerd wordt is nog geen duidelijkheid. Wel is de planning dat het loket in 2014 volledig functioneert. Als het aanslaat zal het waarschijnlijk per korps ingevoerd worden, maar eerst dient men de ondernemer te bereiken.

Reacties (2)
01-12-2010, 15:08 door mph
Kan Julian nu aangifte doen?
01-12-2010, 17:30 door 0101
Nee, hij woont niet in Flevoland...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.