image

Senator introduceert anti-WikiLeaks wetgeving

vrijdag 3 december 2010, 12:25 door Redactie, 20 reacties

De Amerikaanse senator Joe Lieberman heeft samen met twee andere senatoren anti-WikiLeaks wetgeving geïntroduceerd, die het lekken van vertrouwelijke gegevens moet voorkomen. “Julian Assange en trawanten hebben in hun poging om onze oorlogsinspanningen te dwarsbomen, door de namen van human intelligence bronnen te publiceren een lijst voor onze vijanden gecreëerd", aldus senator John Ensign.

"De recente verspreiding door WikiLeaks van duizenden overheidsdocumenten is het laatste voorbeeld van hoe onze nationale veiligheidsbelangen, de belangen van onze bondgenoten en de veiligheid van ambtenaren en talloze andere individuen door de illegale publicatie van geclassificeerde en gevoelige informatie in gevaar zijn gebracht", laat Lieberman weten. De wetgeving moet ervoor zorgen dat personen die informatie lekken strafrechtelijk vervolgd kunnen worden.

"Het roekeloze gedrag van WikiLeaks heeft onze nationale veiligheid in gevaar gebracht en bedreigt de veiligheid van onze overzeese troep, en deze wetgeving geeft het Ministerie van Justitie een tool om te voorkomen dat zoiets nog een keer gebeurt", voegt senator Scott Brown toe, die ook zijn naam onder het voorstel voor de SHIELD Act (Securing Human Intelligence and Enforcing Lawful Dissemination) zette.

Reacties (20)
03-12-2010, 12:37 door Anoniem
en zo zullen mensen verder zinken in dit systeem

hiep hiep hoera!
03-12-2010, 12:38 door Anoniem
worden ze dan in Interpol geplaatst?
03-12-2010, 12:55 door Anoniem
Ik snap het nog steeds niet... Die beste man wil in al mijn gegevens grasduinen. En als ik die van hem lees is het opeens gevaarlijk...

Leuk die wetgeving. En dan wordt het gepubliceerd. Dan heeft iemand de wet overtreden. En dan? Dan kun je 'm openlijk pakken ipv. een aanklacht over sexueel misbruik op te moeten tuigen.
03-12-2010, 12:57 door Anoniem
Tuurlijk, gewoon de ogen sluiten...
03-12-2010, 13:11 door Anoniem
"De Amerikaanse senator Joe Lieberman heeft samen met twee andere senatoren anti-WikiLeaks wetgeving geïntroduceerd, die het lekken van vertrouwelijke gegevens moet voorkomen."

Lekken kan alleen gebeuren door geheimhouders, die een wettelijke verplichting hebben om deze informatie geheim te houden. Julian Assange is geen geheimhouder, en tevens geen Amerikaanse burger. Hoe denkt de VS wetten in te kunnen voeren waarmee zij niet-Amerikanen verplichten om Amerikaanse geheimen niet te onthullen, en hoe denkt de VS jurisdictie te hebben over niet-Amerikanen die zich niet op Amerikaans grondgebied bevinden ?
03-12-2010, 13:23 door xy22
Vind de hele Wikileaks-zaak maar lastig om een goede mening over te hebben.
Enerzijds: als je ziet wat er voor praktijken (tot voor kort achter de schermen) plaatsvonden in bv. Irak. Dan kun je, denk ik, alleen maar zeggen dat Wikileaks een heel goed ding heeft gedaan.

Anderzijds heeft diplomatie z'n nut, en troepen in Irak & Afghanistan in gevaar brengen kun je niet doen. Wat je ook vind van de (motieven bij het voeren van) oorlogen, zij wagen hun leven!
En info over wat Saoedi-Arabië vind van Iran, zal de stabiliteit van die regio niet ten goede komen.
03-12-2010, 13:39 door Anoniem
Quote van anoniem hierboven.... "Ik snap het nog steeds niet... Die beste man wil in al mijn gegevens grasduinen. En als ik die van hem lees is het opeens gevaarlijk..."

Ook mijn eerste gedachte!
Aan de andere kant, het komt Amerika (en andere landen uiteraard) idd wel heel erg goed uit om weer, nog meer, anti privacy regeltjes te gaan doordouwen....
03-12-2010, 14:00 door Skizmo
"Wij willen alles van jullie weten, maar zodra jullie iets van ons weten, maken wij er een wet tegen"

Ik zal mezelf vast niet populair maken, maar ik vind het helemaal niet erg als er eens een vette bom op dat land gegooid wordt.
03-12-2010, 14:22 door Anoniem
Ik zal mezelf vast niet populair maken, maar ik vind het helemaal niet erg als er eens een vette bom op dat land gegooid wordt.
Is al eens gebeurt.
Ik snap het nog steeds niet... Die beste man wil in al mijn gegevens grasduinen. En als ik die van hem lees is het opeens gevaarlijk...
Precies, maar iedereen heeft ondertussen deze dubbele moraal wel door. Maar uiteindelijk zullen de burgers winnen, zij zijn immers met meer (mits de gegevens vrijelijk beschikbaar zijn, en daar is Wikileaks voor). Kunnen we eindelijk dit dode systeem eens hervormen.
03-12-2010, 14:27 door Anoniem
Door xy22: Anderzijds heeft diplomatie z'n nut, en troepen in Irak & Afghanistan in gevaar brengen kun je niet doen. Wat je ook vind van de (motieven bij het voeren van) oorlogen, zij wagen hun leven!
En info over wat Saoedi-Arabië vind van Iran, zal de stabiliteit van die regio niet ten goede komen.
Tuurlijk heeft diplomatie zijn nut, en als diplomaten zouden leren PGP of iets dergelijks te gebruiken was er niks aan de hand geweest, eigen schuld.
De troepen in Irak en Afghanistan waren al in gevaar, en dat is er nu niet significant erger op geworden. Nu Iran weet dat het ook bij zijn buurlanden niet alles kan maken zal dat de stabiliteit in de wereld waarschijnlijk wel ten goede komen.
03-12-2010, 14:37 door Anoniem
@skizmo

Ik ben het wel met je eens. Weg met Amerika en laat de EU maar alles beslissen.

Het word steeds erger met die Amerikaanse wetgevingen. Ze denken dat ze overal alles kunnen doen en als iemand het er niet mee eens is pleuren ze hem gewoon in de cel.
03-12-2010, 15:11 door prikkebeen
"Het roekeloze gedrag van WikiLeaks heeft onze nationale veiligheid in gevaar gebracht en bedreigt de veiligheid van onze overzeese troep,

Goed gezegd. Overal waar de Amerikanen komen is het een grote troep. haha

Een democratie staat en valt met het vrijelijk vergaren van informatie.
03-12-2010, 17:15 door Anoniem
"De wetgeving moet ervoor zorgen dat personen die informatie lekken strafrechtelijk vervolgd kunnen worden..."

En dus kan WikiLeaks niet vervolgd worden; zij zijn het lek niet maar alleen de verspreiders. Ik denk dat Lieberman dan bij de Republikeinen aan moet kloppen ......
03-12-2010, 17:56 door spatieman
ik snap het helemaal niet.
Google (en mede eigenaar NSA) mag alles grasduinen, maar een documentje waar de overheid rooie oortjes van krijgt mag niet openbaar gemaakt worden.
03-12-2010, 18:13 door Anoniem
"in hun poging om onze oorlogsinspanningen te dwarsbomen" Deze uitspraak alleen al!
03-12-2010, 18:14 door Anoniem
De echte Amerikanen zitten weggestopt in reservaten, al het andere (behoudens de Afro-Amerikaan) is het geïmporteerde wereld uitschot. Tsja, en als je al het wereld uitschot bijeen zet, dan krijg je een 'echte' schurkenstaat met al haar grollen en grappen.

But, Don't Worry - Be Happy:
Poetin zoekt 'al' aansluiting bij de Euro, de Arabieren willen (op termijn) de olie betaalt zien in hun eigen valuta en de Chinese economie zal de Amerikaanse van de aardbodem vegen.

Bye bye American dream ;)
(Boontje komt om z'n loontje)
03-12-2010, 19:09 door Anoniem
Informatie wordt na 25/50/75 jaar vrij gegeven (afhankelijk.van de wetgegever).
Als informatie beschikbaar is maar voortijdig in ogen van de wetgever te (ge)makelijk/te vroeg beschikbaar wordt gemaakt dan vindt men (de overheid): wij Dus!)) dat het niet kan.
maw Wij moeten zelf besluiten dat als informatie beschikbaar (verkregen (wettelijk/onwettelijk))) is dat 't altijd in 't publieke domein valt.
03-12-2010, 22:25 door 0101
...door de namen van human intelligence bronnen te publiceren een lijst voor onze vijanden gecreëerd...
Tja, ze hebben de kans gehad om zelf aan te geven welke informatie voor de veiligheid geheim moest worden gehouden... Ze kozen voor de nationale trots in plaats van de veiligheid van deze mensen.
06-12-2010, 13:44 door Anoniem
Make sure you vote Julian at the TIME Man Of The Year Awards. http://www.time.com/time/specials/packages/article/0,28804,2028734_2028733_2028727,00.html
06-12-2010, 16:40 door Anoniem
En wat gebeurt er dan? Het wordt vanuit het buittenland gestuurd. Wat een lul de behanger zeg! Hij snapt er totaal niks van.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.