image

OV-chipkaarthacker krijgt taakstraf

donderdag 9 december 2010, 11:16 door Redactie, 4 reacties

De Leidenaar die als eerste OV-chipkaarthacker in Nederland werd gearresteerd, heeft van de rechter een taakstraf van zestig uur gekregen. De man bekende dat hij in oktober vorig jaar begon met het hacken van de OV-chipkaart. Hiervoor kocht hij een kaartlezer van dertig euro en downloadde de benodigde software van internet om de sleutel van de kaart te kraken. Ook schreef de man een eigen programma waarmee hij steeds een saldo van 115 euro op de anonieme, lege OV-chipkaarten stortte. In totaal vervalste de man uiteindelijk 27 kaarten, waarvan hij er een aantal aan zijn collega's gaf.

Naar eigen zeggen heeft de Leidenaar zelf nooit van de vervalste passen geprofiteerd, omdat hij zelf altijd een regulier vervoersbewijs gebruikte. Tevens verkocht hij de gehackte anonieme OV-chipkaarten tegen kostprijs aan zijn collega's. Met zijn hack wilde de man alleen aantonen dat de beveiliging van de OV-chipkaart niet deugde en in strijd met het privacybelang was. Aangezien er voldoende bewijs ontbrak, verklaarde de rechtbank dat de man niet van zijn activiteiten probeerde te profiteren.

Volgens de advocaat van de Leidenaar is er sprake van"culpa in causa", omdat de OV-chipkaart niet van een goed beveiligingssysteem is voorzien. De man zou alleen de zwakte van het systeem hebben willen aantonen, maar daarvan is de rechter niet overtuigd. De Leidenaar zocht geen enkele keer contact met de media of met Trans Link systems om te vertellen dat er een veiligheidsprobleem was. Naast de taakstraf krijgt de man ook een voorwaardelijke gevangenisstraf van één maand met een proeftijd van twee jaar

Reisgedrag
De OV-chipkaarthacker kon uiteindelijk worden aangehouden aan de hand van "een veelvuldig terugkerende reisbeweging tussen" Leiden Centraal en Schiphol en meerdere andere reisbewegingen. Uiteindelijk werd de man door de politie aangehouden. Bij de doorzoeking in de kamer van de Leidenaar werden door de politie onder meer een kaartlezer, een computer en elf OV-chipkaarten in beslag genomen.

Reacties (4)
09-12-2010, 11:51 door Syzygy
Slimme snuiter, domme crimineel.
Zie je wel vaker die combinatie.
09-12-2010, 16:48 door spatieman
* doet code publiek maken * nu is geheel nederland volgelvrij verklaard worden.
10-12-2010, 09:21 door Mysterio
Ach, nu kan hij 60 uur echt aan het werk gaan.
13-12-2010, 16:28 door Anoniem
Komt zo'n 'aangepaste' chipkaart door de 'handmatige' controle (middels een hand-scanner) door een conducteur?

Zo nee, dan is mij volstrekt onduidelijk waarom je nu gebruik zou willen maken van een gehackte ov-chipkaart bij een treinreis. De poortjes staan wagenwijd open en bij een eventuele controle kan je je 'gehackte' kaart toch niet tonen...Ouderwets zwartreiden lijkt dus een stuk handiger...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.