image

Amerikaanse stad vindt klokkenluider held

donderdag 9 december 2010, 15:51 door Job de Jong, 4 reacties

De soldaat die momenteel gevangen zit wegens het lekken van de "Collateral Murder" video aan WikiLeaks, is volgens de Californische stad Berkeley een held. De commissie stemde met zeven voor en drie tegen dat Bradley Manning een heldenstatus verdient, vanwege de waarheid die hij aan het volk heeft verkondigd. Manning kijkt momenteel tegen een celstraf van ruim 52 jaar aan indien hij veroordeeld wordt. De gemeenteraadsstemming vindt op 14 december plaats, waarna duidelijk wordt of Manning daadwerkelijk zijn heldenstatus krijgt.

Van de drie raadsleden die tegenstemden, zei één daarvan: ”Ik denk niet dat we hem een held moeten noemen voor iets waarvan hijzelf nog niet heeft gezegd of hij het wel of niet heeft gedaan." Daarentegen zegt Berkeley's adviseur Bob Meola: “Als hij heeft gedaan waarvan hij wordt beschuldigt, dan is hij een patriot en verdient hij een medaille. Ik denk dat de oorlogscriminelen vervolgd moeten worden en niet de klokkenluiders.”

Het Amerikaanse leger reageerde niet op de kwestie, maar laat via woordvoerder Bob Mehal weten dat: “Het lekken van geclassificeerde gegevens het leven van informanten in gevaar kan brengen, informatie aan de vijand kan verschaffen en het vertrouwen ondermijnen van iedereen die met het Amerikaanse leger samenwerkt.”

Dit is niet de eerste keer dat de stad Berkeley, ook wel bekend als “Bezerkeley”, de Amerikaanse overheid tegen de haren instrijkt. In 2008 besloot de gemeenteraad de 'recruiters' van de marine te weren uit hun stad.

Reacties (4)
09-12-2010, 17:33 door Anoniem
52 jaar?

en dan is de media attentie op Julian Assange die voor 4 jaar de cel in gaat! >.<
09-12-2010, 17:51 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
10-12-2010, 08:02 door GerBNL
Door Peter V: Wat heeft dit bericht met security te maken?

Hmmm, Dit bericht past prima binnen mijn definitie van veiligheid. In de marges weliswaar, maar even goed 'binnen'. Hanteer je wellicht niet een ietwat te beperkte definitie, peter_v?
10-12-2010, 09:33 door Prlzwitsnovski
Door Peter V: Wat heeft dit bericht met security te maken?
Het heeft alles met Information War I te maken. Of vind je alleen maar berichten over bijvoorbeeld patches van Adobe iets wat security-related is?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.