Computerbeveiliging - Hoe je bad guys buiten de deur houdt

Internet = NIET VEILIG

10-12-2010, 13:06 door Syzygy, 5 reacties
Geachte lezer,

Het forum lezende, verbaas ik me soms over de drukte die mensen maken over Internet gelieerde aangelegenheden.
Ik denk hier aan privacy, controle, misdaad, oplichting etc.
Wat mensen vergeten, of niet in de gaten hebben, is dat HET INTERNET gewoon een digitale afspiegeling is van de huidige samenleving.
Alles wat in de "real world" gebeurt, gebeurt ook op het internet maar daarover zijn we dan allemaal verbaasd.

Als onze data wordt gecontroleerd dan schreeuwen we om privacy maar als ik een kerstpakketje naar mijn familie in Australie stuur, wordt dat eerst door een röntgenapparaat gehaald, vervolgens laten ze er een hond aan snuffelen en omdat het uit Amsterdam komt zullen we het voor de zekerheid maar even open maken, en niemand vindt dat erg want dat is heel gewoon.

Als ik thuis de ramen open laat staan en ik ga weg, bestaat er de mogelijkheid dat iemand hierdoor toegang tot de woning kan krijgen. Als dat gebeurt is, dan denken we, ja dom.
Als ik op een forum-site de hele tijd over mijn kat Felix sta te miepen en iemand probeert op mijn email account in te loggen met password Felix , en hij heeft succes, dan snapt niemand er meer wat van.

Of als er iemand beroofd wordt van zijn geld op straat dan is dat iets dat waarschijnlijk wel in de grote stad of in die buurt een risico is, maar gebeurt zoiets op het Internet dan staat iedereen met verbazing te kijken.

Ik keur deze zaken niet goed hoor maar de verbazing van sommige mensen begrijp ik niet.

Meer blauw op straat lost echt niets op net zo min als 2 firewalls,vpn's etc, ze vinden altijd wel wat nieuws.

Criminaliteit is een feit, er zijn namelijk mensen die willen zonder te veel inspanning aan geld komen waar anderen hard voor moeten werken en waarbij ethiek secundair is.
Doe wat je kunt doen om je zelf een beter (lees veiliger) gevoel te geven maar denk nooit dat je HELEMAAL veilig bent zowel in the real world als in de digi world.

Same dog, different fleas
Reacties (5)
10-12-2010, 13:31 door Anoniem
Thank you for stating the obvious, Captain Obvious!
10-12-2010, 13:46 door Anoniem
"Wat mensen vergeten, of niet in de gaten hebben, is dat HET INTERNET gewoon een digitale afspiegeling is van de huidige samenleving. Alles wat in de "real world" gebeurt, gebeurt ook op het internet maar daarover zijn we dan allemaal verbaasd."

Klopt, wat mij juist opvalt is dat mensen vaak risico's online niet spiegelen aan offline risico's. Men heeft het bijvoorbeeld wel over de vraag of internetbankieren betrouwbaar is, maar niet over de vraag of overschrijvingsformulieren uit een brievenbus kunnen worden gehengeld t.b.v. identiteitsfraude. Men heeft het wel over risico's met betrekking tot stemcomputers of stemmen via internet, maar men kijkt daarbij niet naar de fraudegevoeligheid van stemmen met potlood.

Hetzelfde argument omtrent de OV-chipkaart, men heeft het wel over de vraag of hiermee gefraudeerd kan worden, maar niet omtrent de vraag hoe fraude gevoelig de oude strippenkaart en dergelijke waren (waarbij ik even de opslag van gegevens buiten beschouwing laat, dit vind ik bij de OV-chipkaart wel een essentieel verschil).

Risico's zijn er, zoals je terecht stelt, zowel online als ook offline.

"Als onze data wordt gecontroleerd dan schreeuwen we om privacy maar als ik een kerstpakketje naar mijn familie in Australie stuur, wordt dat eerst door een röntgenapparaat gehaald, vervolgens laten ze er een hond aan snuffelen en omdat het uit Amsterdam komt zullen we het voor de zekerheid maar even open maken, en niemand vindt dat erg want dat is heel gewoon."

Mwa, ik vraag mij af of je het ook 'gewoon' zou vinden indien al je post is opengemaakt, en vervolgens met een plakbandje weer wordt dichtgemaakt voordat het bij jou in de brievenbus belandt. Zou je dat niet erg en heel gewoon vinden ?

"Criminaliteit is een feit, er zijn namelijk mensen die willen zonder te veel inspanning aan geld komen waar anderen hard voor moeten werken en waarbij ethiek secundair is."

In de offline wereld is criminaliteit ook een feit, maar moeten we daaruit concluderen dat iedere burger -online danwel offline- als verdachte behandelt moet worden, of mogen we ook nog verwachten dat we zolang er geen aanwijzingen zijn van crimineel gedrag ook nog recht hebben op privacy ?
10-12-2010, 14:37 door Anoniem
Hallo,

Ik denk niet dat je dat hier neer hoeft te zetten hoor. Iedereen die meer dan 1 keer op het forum/security.nl bekijk is heus niet dom.

Het zijn alleen vaak mensen die dan google gebruiken met: "gehacked". En dat soort dingen en dan komen ze hier en dan denken ze ik post het, mensen hier lossen het wel op.

Dus als er gewoon een soort read before post komt met Het Internet Is Gevaarlijk, dan heeft dat meer effect denk ik.
10-12-2010, 20:46 door Prlzwitsnovski
Het internet is hartstikke veilig, als je weet hoe je er mee om moet gaan.
11-12-2010, 08:16 door Syzygy
Door Prlzwitsnovski: Het internet is hartstikke veilig, als je weet hoe je er mee om moet gaan.

Inderdaad je snapt het.

De rest echter snapt de bedoeling van mijn Post niet of lezen hem niet goed.

Als je op het net een beetje uitkijkt wat je doet dan valt het best wel mee, iets dat we in de normale dagelijkse samenleving ook doen en als normaal ervaren daar staan we op het net van te kijken.
Moet dat dan??? Het internet is toch niet de echte wereld ??.
Dat is het wel, namelijk !!!!!!!!!

We moeten op het net ook onze privacy inleveren net als in de normale wereld (niet goed , maar het is nou eenmaal zo)
Vandaar mijn vergelijk met de normale Post en de Email
Bij het openmaken van de Postpakketjes hoor je niemand iets zeggen en bij het scannen van Email staat iedereen moord en brand te brullen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.