image

Stallman: Google ChromeOS is voor sukkels

dinsdag 14 december 2010, 14:09 door Redactie, 12 reacties

Volgens de oprichter van de Free Software Foundation Richard Stallman vormt Google ChromeOS een bedreiging voor de controle die mensen over hun gegevens hebben, maar zijn er uiteindelijk genoeg sukkels die ervoor vallen. Het besturingssysteem van de zoekgigant zou mensen onvoorzichtig met hun gegevens om laten gaan, door die data in de cloud op te slaan, in plaats van de machines die men zelf beheert. Twee jaar geleden waarschuwde Stallman al dat het ongelooflijk dom was om cloudcomputing te gebruiken. Zijn zorgen zijn door de komst van ChromeOS, dat zo min mogelijk gegevens lokaal opslaat, alleen maar toegenomen.

De risico's bestaan uit het verlies van juridische zeggenschap over de gegevens als die op de computer van een bedrijf zijn opgeslagen. "In de VS verlies je je recht als je gegevens niet op je eigen machine, maar op die van een bedrijf opslaat." Als de politie gegevens zoekt, moeten ze over een huiszoekingsbevel beschikken, maar dat is niet nodig als de data ergens anders staat.

Sukkel
Verder denkt Stallman dat marketeers dol zijn op cloudcomputing, omdat het geen enkele inhoud heeft. "De term heeft geen betekenis, het is een houding." Hij verwacht dat veel mensen zich op cloudcomputing zullen storten. "Omdat er elke minuut een sukkel wordt geboren."

De Amerikaanse overheid zou mensen aanmoedigen om hun gegevens ergens te plaatsen waarbij overheidsinstanties die data zonder bevel aan de gebruiker te tonen kunnen bemachtigen. Daarbij werkt ook het ontwerp van ChromeOS niet mee, aangezien dat mensen juist aanmoedigt om het niet lokaal op te slaan.

Reacties (12)
14-12-2010, 14:51 door TheShield
Er zitten veel waarheden in, alleen als de consument een computer goedkoper kan krijgen zal deze die niet links laten liggen. En dit soort mensen maken volgens mij niet de meest interessante documenten. Binnen het bedrijfsleven is dit natuurlijk een heel ander verhaal.
14-12-2010, 15:25 door Syzygy
Inderdaad heer Stallman

CLOUDCOMPUTING - geen wolkje aan de lucht - toch ??
14-12-2010, 15:54 door Anoniem
stallman kan praten wat die wil, maar niet ieder bedrijfje met 6 man heeft een security officer en weet ik veel wat. Echter een windows bakje in de bezemkast met daar de financiele gegevens op. Stallman, wat doen we hier aan? eigen schuld dikke bult?
14-12-2010, 18:18 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
14-12-2010, 18:42 door Syzygy
Door Peter V: Misschien is Stallman wel een sukkel.

Man, man wat een opmerking !
Weet je wel het is eigenlijk !!
14-12-2010, 21:15 door Anoniem
Iedereen die weet wie Stallman is, weet dat hij alle Windows gebruikers ook als sukkels ziet . Who cares? En dat doet niets af aan al het goede werk dat hij bij de FSF doet. Maar daarom heeft hij niet altijd in alles gelijk. Wat hij vooral met deze uitspraak aantoont is dat hij niet lijkt te willen begrijpen wat de gebruiker nu echt wil.
Die gebruiker weet meestal niet wat code is en het zal ze dus een zorg zijn of die code open of gesloten is. En als Stallman dat als reden aangrijpt om mensen dom te noemen dan zegt dat meer over zijn eigen gebrek aan inlevingsvermogen dan over de intelligentie van anderen.
14-12-2010, 21:26 door Anoniem
Weet iemand welke gegevens ChromeOS allemaal in de cloud opslaat, en niet op de machine?
15-12-2010, 10:15 door Anoniem
ChromeOS is onderdeel van het verdienmodel van Google. Geld verdienen aan iemand anders privacy.
15-12-2010, 10:38 door Mysterio
Misschien is dom een te groot woord. Eerder naïef en te lui om de privacy verklaringen door te lezen.
15-12-2010, 11:13 door Syzygy
Door Anoniem: Iedereen die weet wie Stallman is, weet dat hij alle Windows gebruikers ook als sukkels ziet . Who cares? En dat doet niets af aan al het goede werk dat hij bij de FSF doet. Maar daarom heeft hij niet altijd in alles gelijk. Wat hij vooral met deze uitspraak aantoont is dat hij niet lijkt te willen begrijpen wat de gebruiker nu echt wil.
Die gebruiker weet meestal niet wat code is en het zal ze dus een zorg zijn of die code open of gesloten is. En als Stallman dat als reden aangrijpt om mensen dom te noemen dan zegt dat meer over zijn eigen gebrek aan inlevingsvermogen dan over de intelligentie van anderen.

mee eens

maar ik wil Stallman dan nog geen Sukkel noemen ook al heeft hij kritiek op anderen !!
15-12-2010, 14:41 door Anoniem
Ik vind het bronartikel in het Engels toch een stuk genuanceerder dan het vertaalde artikel. Jammer, want ik vind dat Stallman wel degelijk goede punten aandraagt op het gebied van privacy en cloud computing.
31-01-2011, 09:28 door jupsoleil
Mensen nemen helaas niet de tijd om goed te onderzoeken wat ze gebruiken, en hebben vaak blindelings vertrouwen in de technologie die ze gebruiken. Meestal uit gemakzucht, soms wegens een gebrek aan kennis. Dit geldt voor bijna elke technologie, maar in het geval van ICT blijkt dit iets gevaarlijker dan op het eerste gezicht duidelijk is.
Ik vermoed dat de heer Stalman eerder bedoelt 'om de minuut wordt een sukkel van een systeembeheerder geboren', want het is hun verantwoordelijkheid om de 'gewone sterveling' te beschermen en te begeleiden. En in dat geval, vind ik wel dat hij gelijk heeft!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.