image

'Hackerdefinitie Van Dale is verkeerd'

zaterdag 18 december 2010, 21:48 door Redactie, 13 reacties

De definitie van het woord hacker in de Van Dale is verkeerd, aldus hacker Barry van Kampen tijdens een bijeenkomst over ethisch hacken in het Haagse hackershonk Revelation Space. De Duitse, Engelse en Spaanse definities spreken in eerste instantie over iemand die handig in programmeren of het gebruik van computers is. De Nederlandse definitie heeft het over "iemand die inbreekt in computers." Van Kampen voelt zich nog wel het meest verbonden met de definitie van Simple Wikipedia. Daarin wordt een hacker omschreven als: iemand die nieuwe dingen met computers doet.

De betekenis van het woord hackers is al geruime tijd negatief in de media, zeker sinds de DDoS-aanvallen van Anonymous. Maar hackers doen juist positieve dingen en proberen techniek juist veiliger te maken. De middag stond niet alleen in het teken van semantiek. Volgens Brenno de Winter is sprake van een strijd tussen overheid en techneuten. "En er is geen twijfel wie gaat winnen, techneuten dus."

WikiLeaks liet zien dat in tegenstelling tot wat de Amerikaanse overheid beweerde, er wel op journalisten was geschoten. Dat de Nederlandse overheid wel de Rotterdams haven aan de Amerikanen ter beschikking wilde stellen. "En dan zijn er brandhoutjournalisten die zeggen dat dit geen nieuws is."

De woede die online tot een uitbarsting kwam ging ook over de hypocrisie van bedrijven als Mastercard, PayPal en Visa, die donaties aan WikiLeaks blokkeerden en rekeningen bevroren. Het blokkeren van betalingen noemt de Winter een grof schandaal, omdat er nog geen aanklacht tegen de klokkenluiderwebsite ligt. De creditcardmaatschappijen zijn volgens hem hypocriet, omdat ze moeite hebben met WikiLeaks, maar wel de Klu Klux Klan blijven ondersteunen. "Dit toont aan hoe overheid en bedrijfsleven denken met vrije media om te gaan."

De aanpak van WikiLeaks is de druppel die de emmer deed overlopen. De Winter sprak de afgelopen tijd met hackers en leden van Anonymous. Die maken zich boos over de aanhoudende censuur, het faciliteren van kinderporno door een internetfilter dat het probleem en de overtreders niet aanpakt, de arrestatie van een cartoonist, de aanhouding van Bert Brussen, de wens van Hirsch Ballin en Justitie om zelf websites offline te halen, ACTA, de bewaarplicht, kentekenregistratie, legitimatieplicht, het kinddossier, vingerafdrukkendatabase. "Er is een gebrek aan transparantie binnen de overheid."

De Winter spreekt zelf van de "schreeuwende incompetentie" van de overheid, het niet begrijpen hoe techniek werkt. Het "dommer dan dom" bezig zijn met deze onderwerpen. "Dat leidt tot woede."

DDoS
Een Distributed Denial of Service vindt de onderzoeksjournalist echter geen oplossing. "Er zijn teveel overheidssites en ze komen altijd weer terug en gaan door met wat ze aan het doen waren." Daarnaast geven de aanvallen hackers, ook al hebben ze er niets mee te maken, een slechte naam. Hackers kunnen veel slimmere dingen doen. "Vertrouw op de incompetentie van de overheid. Ze kunnen dingen verkloten en daar kunnen wij ze bij helpen."

Het gaat dan om het lekken van misstanden en het hacken van kwetsbare systemen. "Er zitten hier mensen die in een middag kunnen programmeren wat dure consultancybedrijven niet eens in een maand kunnen verzinnen." Volgens De Winter moeten hackers zich op een legale, maar fundamentele strijd richten. Namelijk de vrijheid van internet, mening, pers en vrije nieuwsgaring. "Daar gaat het hier om."

Een strijd die volgens Ot van Daalen van Bits of Freedom het best gewonnen kan worden door het schrijven van software. "De wereld kun je niet veranderen door te doen wat je anderen verwijt." De directeur van de burgerrechtenbeweging is dan ook groot voorstander van de geweldloze aanpak van Ghandi. "Geweld lost geweld niet op."

Er zijn verschillende manieren waarop burgers hun stem kunnen laten horen, zoals demonstreren of bepaalde diensten of bedrijven boycotten, merkte Van Daalen op. Het schrijven van software met een politiek doel sorteert voor hackers het meeste effect. "Zo kun je de wereld maken zoals jij wil dat die wordt." Naast het ontwikkelen van nieuwe software kunnen ook WOB-verzoeken helpen bij het veranderen van beleid. Een DDoS-aanval is geen effectieve manier om de onvrede te uiten. "De impact is laag, PayPal zal zijn beleid niet aanpassen. De kosten zijn echter hoog, want de media is bang voor hackers en brengt WikiLeaks in verband met de aanvallen."

Straf
ICT-jurist Arnoud Engelfriet was de laatste spreker van de middag en liet weten dat op het uitvoeren van een DDoS-aanval een maximale gevangenisstraf van één jaar staat. Veroorzaakt dit echter schade aan belangrijke systemen, dan kan het snel tot zes jaar oplopen.

Het is echter de vraag of de twee recent aangehouden Anonymous-leden zolang achter de tralies zullen verdwijnen. Voor het platleggen van overheid.nl en regering.nl kregen drie minderjarige aanvallers een taakstraf variërend van 80 tot 120 uur, terwijl de laatste aanvaller van 18 jaar 38 dagen cel en 240 uur schoffelen kreeg.

Reacties (13)
18-12-2010, 22:28 door Anoniem
Wat Barry niet begrijpt is dat woorden in diverse talen niet dezelfde betekenis hoeven te hebben. En ook dat een woord meerdere betekenissen kan hebben.

Dat je de term hacker wil omkatten na het ontstaan is fijn, maar zo werkt dat niet in taal. Het is en blijkt natuurlijk etymologisch revisionisme.
18-12-2010, 22:38 door Anoniem
Heel goed dat dit onderwerp aan de orde komt.
Als mensen vragen: Wat is je hobby?
en ik antwoord: ik hack graag wat rond met computers
dan krijg ik al gauw een afkeurende of verbaase blik waarna ik snel moet uitleggen wat ik met "hack" bedoel.
19-12-2010, 08:03 door Syzygy
De twee definities kunnen toch ook naast elkaar bestaan meestal verraadt de context de betekenis wel.
19-12-2010, 08:36 door Anoniem
Door Anoniem: Wat Barry niet begrijpt is dat woorden in diverse talen niet dezelfde betekenis hoeven te hebben. En ook dat een woord meerdere betekenissen kan hebben.

Dat je de term hacker wil omkatten na het ontstaan is fijn, maar zo werkt dat niet in taal. Het is en blijkt natuurlijk etymologisch revisionisme.
Dat begrijpt ie wel degelijk, je moet het niet eenzijdig uitleggen. De vandale is niet een geschiedenis boek maar een actueel woordenboek.
19-12-2010, 09:23 door Anoniem
Door Syzygy: De twee definities kunnen toch ook naast elkaar bestaan meestal verraadt de context de betekenis wel.
Dat zou een mogelijkheid kunnen zijn, echter als mensen iets kwaads doen zoals als de "anonymous" dan pakken ze alsnog de verkeerde term. En dat was een van de bedoelingen van deze dag(zover ik het begrijp) om de term te verduidelijken en de juiste en correcte betekenis aan de media mee te geven.


Door Anoniem: Wat Barry niet begrijpt is dat woorden in diverse talen niet dezelfde betekenis hoeven te hebben. En ook dat een woord meerdere betekenissen kan hebben.

Dat je de term hacker wil omkatten na het ontstaan is fijn, maar zo werkt dat niet in taal. Het is en blijkt natuurlijk etymologisch revisionisme.
Zelfde verhaal hier, een woord kan meerdere betekenissen hebben, maar dat wilt nog niet zeggen dat de beschrijving/betekenis goed is. Nederland is een land dat vrij veel woorden overneemt van andere landen, waarom nemen ze daar dan niet de goede betekenis van over.

-in-before-the-rage-
19-12-2010, 11:28 door [Account Verwijderd]
Als iemand zich uitgeeft voor "hacker" dan ga ik uit van drie mogelijkheden:
- Het is een computerexpert die daar niet voor uit durft te komen.
- Het is iemand die wat speelt of prutst met computers, maar dat wat stoerder wil laten overkomen.
- Het is iemand die zich onbevoegd (en vaak niet al te subtiel) toegang probeert te verschaffen tot systemen.

In al deze gevallen trek ik een meewarig gezicht. En goede bedoelingen of niet; hij/zij moet uit de buurt van mijn computersystemen blijven.

Waar gehackt wordt vallen spaanders.
19-12-2010, 13:03 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
19-12-2010, 13:57 door Anoniem
"Een computer-hacker is gewoon een goede programmeur." Onzin. Een goede programmeur is namelijk nog geen hacker.
Een hacker is iemand die truukjes met systemen uithaalt die daar niet voor ontworpen zijn. Daar valt vaak het omzeilen van security onder. Het is o.a. ooit begonnen met captain crunch. Google it.
19-12-2010, 23:10 door Anoniem
“The basic tool for the manipulation of reality is the manipulation of words. If you can control the meaning of words, you can control the people who must use the words.”

Philip K. Dick
20-12-2010, 08:07 door Anoniem
"Het is o.a. ooit begonnen met captain crunch. Google it."

Het is niet begonnen met captain crunch. Hij is vooral de grondlegger van het blueboxen - een methode om gratis te kunnen bellen - en daarmee is hij een van de meest bekende 'phreakers' geworden. Hieronder een WikiPedia entry m.b.t. de oorspronkelijke betekenis van het woord 'hacker' :

Hacker (programmer subculture)
http://en.wikipedia.org/wiki/Hacker_(programmer_subculture)

"In al deze gevallen trek ik een meewarig gezicht. En goede bedoelingen of niet; hij/zij moet uit de buurt van mijn computersystemen blijven."

Lol. Gelukkig dat anderen mij juist goed geld betalen om de beveiliging van hun systemen door te lichten, en op basis daarvan hen te adviseren. Ik ben wel benieuwd waarom je denkt dat je iedereen die zich met hacking bezig houdt zou moeten wantrouwen ;)
20-12-2010, 10:02 door Mysterio
http://www.encyclo.nl/begrip/hacker Zoveel woordenboeken, zoveel betekenissen.

Dat hackers zelf een onderscheid maken tussen de verschillende hoedjes en meer van dien, betekent niet dat heel Nederland zich dient te houden aan hun uitleg. Jammer voor de hackers in kwestie die liever crackers of wit hoedje worden genoemd, er is zoiets als een algemene betekenis en een specialistische betekenis.

Ga op straat vragen wie de mensen lieven bij hun kapotte pc hebben, een hacker of een computer specialist? Tja, sneu voor de hacker, maar ik weet het antwoord al.

Er zijn wel meer groepen die te lijden hebben onder een slechte naam. Meestal bedenken ze dan iets nieuws, iets wat totaal los staat van de oude benaming. Een reputatie is erg lastig om vanaf te komen.
21-12-2010, 08:18 door Anoniem
"Het gaat dan om het lekken van misstanden en het hacken van kwetsbare systemen."

Als je zelf niet het goede voorbeeld geeft met het gebruik van de term hacker moet je niet raar opkijken dat iedereen het 'fout' gebruikt.
22-12-2010, 07:42 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.