image

"Noorse krant heeft alle WikiLeaks cables"

zaterdag 25 december 2010, 11:40 door Redactie, 11 reacties

Een Noorse krant heeft naar eigen zeggen alle 250.000 ongecensureerde Amerikaanse diplomatieke telegrammen in bezit, die eerder aan WikiLeaks werden gelekt. De klokkenluiderwebsite heeft in samenwerking met vier grote internationale kranten inmiddels 1.900 telegrammen geopenbaard. Het Noorse Aftenposten zou na Der Spiegel, New York Times, Le Monde en The Guardian de eerste mediapartij zijn die al het materiaal in handen heeft.

Hoe Aftenposten aan de documenten komt wil het niet zeggen. Wel laat het weten dat het geen beperkingen heeft in de manier waarop het het materiaal mag gebruiken. "We hebben deze documenten zonder beperkingen en zonder ervoor te betalen ontvangen", aldus eindredacteur Ole Erik Almlid. Die zegt wel dat de krant bij publicatie rekening met de privacy en veiligheid van personen zal houden. "Met deze nieuwe documenten in bezit, kunnen lezers meer onthullingen verwachten."

Reacties (11)
25-12-2010, 11:57 door anoniem lafbekje
En nu ook in Rusland:

"Novaya Gazeta received unlimited access to the WikiLeaks database, which has a “wide range” of materials, including documents about Politkovskaya’s murder as well as information about Russian politicians’ ties to organized crime, Nadezhda Prusenkova, a Novaya Gazeta spokeswoman, said by phone from Moscow. The newspaper will start releasing materials next month."
25-12-2010, 12:11 door TD-er
Kortom bij Wikileaks wil men de druk wat van de ketel halen door de informatie wat breder te laten verspreiden, in de hoop dat de focus van de amerikanen niet alleen op Assange gericht is?

Ik vrees echter dat de VS hem nog steeds als zondebok zal blijven beschouwen, omdat hij met naam en foto bekend is over de hele wereld als het gezicht achter de gelekte informatie.
25-12-2010, 16:14 door Syzygy
Nou dat wordt weer een leuke tijd met alle schandalen van de bobo's
25-12-2010, 20:07 door Anoniem
Wat ik dan weer opvallend vind is dat nu.nl die eerst een aparte wikileaks-cornet hadden daar nu weer me gestopt zijn. Zelfs in het jaaroverzicht wordt het niet genoemd.

Zouden de eerste doofpotten al in op komst zijn?

Op een andere leksite staat een e-mail van WL waar in vermeld wordt dat men
één miljoen documenten in bezit heeft.

http://cryptome.org/0003/wikileaks-dan.htm
26-12-2010, 11:30 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
26-12-2010, 11:33 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
26-12-2010, 12:16 door Syzygy
Door Peter V:
Zouden de eerste doofpotten al in op komst zijn?
Jij gaat mij toch niet vertellen dat JIJ NOOIT aan doofpotten hebt gedaan?

Iedereen, dus ook JIJ hebt wel ergens vuile was hangen!

Ja kijk maar op Google Street View - Vuile was , ondergoed, onee dat was een andere post ;-)
27-12-2010, 08:33 door Anoniem
Door Peter V:
Zouden de eerste doofpotten al in op komst zijn?
Jij gaat mij toch niet vertellen dat JIJ NOOIT aan doofpotten hebt gedaan?

Iedereen, dus ook JIJ hebt wel ergens vuile was hangen!

Tuurlijk Peter, maar er is 1 HEEL groot verschil: de vuile was die in handen is van WikiLeaks gaat over publieke zaken, niet over privezaken. Als WikiLeaks de prive-was had buitengehangen, dan zouden ze wat mij betreft te ver zijn gegaan, doordat prive ook prive moet blijven. Nu is het echter zo dat mensen, die betaald worden met publieke middelen (populair gezegd: met mijn belastinggeld) dingen doen die niet kunnen en die ze angstvallig geheim willen houden. Jammer dan, moet je maar niet gaan teren op andersmans belastinggeld om vervolgens je eigen agenda en geheimpjes te bewerkstelligen.

Een vrije stroom van informatie, juist vanwege de functie die wordt bekleed, komt de transparantie alsmede de inschatting van je nut en noodzaak ten goede. Maar ja, dat willen bepaalde overheidsdienaren natuurlijk niet, juist omdat ze nutteloos, niet noodzakelijk en totaal niet transparant zijn. Het liefst wordt alles via politieke achterkamertjes, machtsspelletjes en doofpotten aan het oog van het publiek onttrokken. Nu dat niet lukt worden alle middelen uit de kast getrokken om de informatie toch binnenkamers te houden. Dat is de ware aard van de politicus: mensen willen doen geloven dat jij er voor hen bent, maar ondertussen via smerige truukjes je macht proberen te behouden en het liefst proberen uit te breiden, coute que coute. Jammer, maar dat gaat niet meer lukken. Hang maar buiten die vuile was en ontmasker de ware aard van die inteelt-kliek maar. Geen enkel probleem mee. Als bepaalde zich nu bezoedeld voelende lieden zich als normale mensen hadden gedragen, dan was de ophef over WikiLeaks volledig achterwege gebleven.
27-12-2010, 12:06 door Tubamaniak
Hea, hea !!!!!
27-12-2010, 12:07 door Tubamaniak
Deze reactie is onbedoeld, maar ik weet niet hoe deze weg te halen
28-12-2010, 13:09 door Anoniem
Goed geschreven anoniem ! Helemaal mee eens ! Ik hoor ook vaak ethische argumenten als het gaat waarom Wikileaks deze loop niet had mogen nemen. Echter, de belangen zijn natuurlijk mondiaal en de leugen (het gaat trouwens niet eens meer om 1 mensenleven) te groot om te zeggen dat het de ´verhoudingen tussen landen´ verstoord. Het gaat er wat mij betreft dan ook om dat wanneer mijn kinderen zelfstandig zijn, de ´bushes, cheney´s, farmaceuten, ´het militair industriële complex´ (bekend van NASA en wapens), maar ook bv die Russische k*t maffia ophouden met het ´onderdrukken en uitwringen´ van burgers via allerhande bedrijfsmatige constructies en wetten. Van mij mogen al die gasten van de planeet. Hoe eerder hoe beter ! Hoe wil je nou een betere wereld maken als gelukszoekers met zo´n mentaliteit iedere keer de politiek verversen. Ik zeg oprotten met die gasten !
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.