image

Ministeries keuren omstreden cybercrime-rapport af

woensdag 29 december 2010, 13:29 door Redactie, 33 reacties

Het rapport van onderzoeksbureau Faber, waarin gesteld wordt dat het verbergen van een IP-adres verdacht gedrag is, wordt niet door het ministerie van Veiligheid en Justitie en Economisch Zaken overgenomen. Dat laat VVD-Kamerlid Jeanine Hennis op Twitter weten. Eerder had burgerrechtenbeweging Bits of Freedom (BoF) opgeroepen om het rapport af te keuren. "De schrijvers van het rapport adviseren om het bedrijfsleven in te zetten bij het digitaal oormerken van onverdachte Nederlanders – en ondertussen anonimiteit en versleuteling te criminaliseren", aldus de privacyvoorvechter.

Volgens BoF zouden de schrijvers de term ‘profilering’ vermijden, maar vormt het rapport wel degelijk een opmaat naar het digitaal oormerken van alle, dus ook onverdachte, Nederlanders. "Hoe ver kan dat gaan?" De burgerrechtenbeweging heeft talloze bezwaren tegen "dit onzinnige voorstel."

De in het rapport voorgestelde "bottebijl-methode" zou niet werken, stigmatiseert, kan misbruikt worden en is in strijd met de onschuldpresumptie. "Het is als het zoeken naar een naald in een hooiberg: door miljoenen Nederlandse internetgebruikers in profielen op te nemen, produceer je meer hooi maar ga je de naald niet sneller vinden. En als het bedrijfsleven wordt ingeschakeld om die gegevens te leveren zoals in het rapport wordt gesuggereerd, ontbreekt ook nog een rechterlijke toets."

Fouten
Verder zou het rapport vol met technische fouten staan. Zo zou een ‘Worm’ staan voor ‘Write once, read many’, terwijl dat laatste een term is die wordt gebruikt voor DVD’s. Een IP-adres zou een 9-cijferige code zijn die een computer toegewezen krijgt als deze contact met een webserver maakt, terwijl een IP-adres niet altijd uit 9 cijfers bestaat en niet door webservers wordt toegewezen.

Ook bij de eindconclusie gaan de onderzoekers de mist in. Die stellen dat er sprake is van “toenemende encryptie aan de basis”: software encryptie zou ’standaard ingebakken’ zijn ‘als het gaat om het verhullen van authentieke identiteiten, het aannemen van valse, vervalste of gestolen identiteiten, het regelen van het betalingsverkeer, en de keuze voor witwasmethoden." Bits of Freedom kan er geen chocola van maken. "En de illustratie van chat-lingo is ronduit hilarisch."

Reacties (33)
29-12-2010, 13:46 door Anoniem
Het bijgevoegde plaatje is hilarisch :D
29-12-2010, 13:57 door N4ppy
Worm? O ja die lastige disks die we in de vorige eeuw als backup gebruikten

192.168.1.20 het zijn er toch echt 9!

En wel slim volgend jaar weer vangen om ipv6 op te nemen: "Een ip adres die uit heul veul tekens bestaat!"

Ik mis wel de derke kolom bij de chatlingo illustratie.
Kolom terrorist
Osama bin laden wil een update
Ik heb weer last van traangas
Ben je weer je gasmasker vergeten ;)

etc :D
29-12-2010, 14:44 door Anoniem
4 bytes. het hoogste getal dat met een byte mogelijk is, is 255 --> 11111111.

11111111.11111111.11111111.11111111 wat overeenkomt met 255.255.255.255 het geen bestaat uit 4 bytes.
29-12-2010, 14:46 door Anoniem
Ik weet toch vrij zeker dat WORM inderdaad voor Write Once, Read Many staat. Zie bijvoorbeeld [url=http://www.usenix.org/events/fast08/tech/hartel.html]deze[/url] paper.
29-12-2010, 15:33 door Brammel
Dat er via een medium als internet criminele activiteiten plaatsvinden ja die conclusie was al duidelijk.
En het feit dat we achter de feiten aan lopen ook. Maar mensen zoals hackers worden in onze maatschappij ook als cybercriminelen aangeduid, geef deze mensen een baan in de bestrijding van internetcriminaliteit en verspil niet onze belastingcenten aan een broodje aap verhaal rapport.
29-12-2010, 15:34 door Anoniem
Betreft zeker een zeer slecht rapport maar de rol van Jeanine Hennis van de VVD lijkt me ook niet helemaal fris, indien je even haar "oudere" twitterberichten bekijkt kun je zien dat ze een meer dan normale relatie heeft met een van de directeuren van Foxit, en juist deze hadden dat rapport zelf heel graag willen schrijven. Dit Delfts bedrijf is de laatst maanden toch al bezig met een charme offensief in de media.
Inderdaad bevat dit rapport te veel fouten maar mevr. Hennis moet als niet zaken deskundige net zo goed haar Twitter mondje houden als haar politie Twit (en oud 2e kamer collega) uit het oosten van het land
29-12-2010, 15:52 door Anoniem
Profilering van verdachte wegen:
Criminelen gebruiken vaak wegen die donker van kleur zijn, en van witte belijningen zijn voorzien. De belijningen zijn vermoedelijk aangebracht door een organisatie die criminelen wil helpen hun doel sneller te bereiken.
Tevens maken criminelen gebruik van voertuigen met 4 wielen met een grote laadruimte. Vaak is deze laadruimte geblindeerd.

Wij van de adviescommissie raden dan ook aan alle donker gekleurde wegen te voorzien van 100% controles op voertuigen met 4 wielen en geblindeerde achterramen.

Kosten voor dit onderzoek a EUR 400.000 kunt U voldoen per contant geld, verstopt in een geblindeerde Volvo station, te parkeren op onze donkere straat.

De adviescommissie stelt uw klandizie bijzonder op prijs. Als wij nog meer onzin voor u uit onze domme duim kunnen zuigen horen we dat graag.
29-12-2010, 15:55 door Erwtensoep
"'Grote' computer" xD
29-12-2010, 16:01 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
29-12-2010, 16:12 door Brammel
Dat er via een medium als internet criminele activiteiten plaatsvinden ja die conclusie was al duidelijk.
En het feit dat we achter de feiten aan lopen ook. Maar mensen zoals hackers worden in onze maatschappij ook als cybercriminelen aangeduid, geef deze mensen een baan in de bestrijding van internetcriminaliteit en verspil niet onze belastingcenten aan een broodje aap verhaal rapport.
29-12-2010, 16:15 door Anoniem
"Inderdaad bevat dit rapport te veel fouten maar mevr. Hennis moet als niet zaken deskundige net zo goed haar Twitter mondje houden als haar politie Twit (en oud 2e kamer collega) uit het oosten van het land"

Hmm. Dus een adviesbureau schrijft een rapport in opdracht van de regering, en vervolgens moeten tweede kamerleden hun mond houden ? Da's toch wel een bizarre stelling. Overigens stonden ook collega's van andere partijen op het punt kamervragen te gaan stellen over de kwaliteit van dit rapport, al is dat nu niet meer nodig. Zij hadden als 'niet-deskundigen' dus ook moeten zwijgen over dit broddelwerk ?
29-12-2010, 16:16 door Anoniem
"Maar mensen zoals hackers worden in onze maatschappij ook als cybercriminelen aangeduid, geef deze mensen een baan in de bestrijding van internetcriminaliteit "

Lol. Je moest eens weten hoeveel 'hackers' er al werkzaam zijn op dit vlak. Echter wordt dat altijd genegeerd.
29-12-2010, 16:41 door wizzkizz
Door Anoniem: Ik weet toch vrij zeker dat WORM inderdaad voor Write Once, Read Many staat. Zie bijvoorbeeld [url=http://www.usenix.org/events/fast08/tech/hartel.html]deze[/url] paper.
In de context van opslag wel ja (bijv. CD, DVD, ROM-geheugen), maar niet als het over malware van het type worm gaat. Dan betekent het iets heel anders.

Toch niet toevallig (co-)auteur van dit "rapport" hè ;)
29-12-2010, 17:35 door Anoniem
Het houdt ook niet op met de fouten die hierboven genoemd worden. Ik heb er even wat willekeurige stukjes uit gelezen en het is echt verschrikkelijk. Zo erg dat het weer grappig wordt, ok op niet-technisch gebied. De paragrafen over games. mods, en manga zijn om je kapot te lachen.
29-12-2010, 17:50 door Syzygy
Het rapport van onderzoeksbureau Faber, waarin gesteld wordt dat het verbergen van een IP-adres verdacht gedrag is, wordt niet door het ministerie van Veiligheid en Justitie en Economisch Zaken overgenomen.

Met deze kou loop ik voor de zekerheid toch maar zonder muts en shawl want ik wil niet de indruk wekken dat ik een Burka om heb.

Je bent hier in Nederland zo verdacht !!
29-12-2010, 18:39 door P5ycH0
Het erge is dat het rapport afgekeurd wordt, maar zeer waarschijnlijk krijgen die amateurs er wel voor betaald.
29-12-2010, 18:40 door Anoniem
In de begrippenlijst hebben ze het ook over een inbelverbinding. Wie hier in Nederland maakt nog gebruik van een modem om via een telefoonnummer het internet op te gaan?
En dan zeker de Cybercriminelen!
In welke prehistorie leven die gasten?
29-12-2010, 18:56 door Anoniem
"Profilering van verdachte wegen: Criminelen gebruiken vaak wegen die donker van kleur zijn, en van witte belijningen zijn voorzien. De belijningen zijn vermoedelijk aangebracht door een organisatie die criminelen wil helpen hun doel sneller te bereiken."

Je brengt het gekscherend, maar eigenlijk is de werkelijkheid niet zoveel anders. Omdat snelwegen deel uitmaken van het 'logistisch netwerk' van sommige criminelen (met name inbrekers), kan men de snelweg afzetten voor een algehele controle (ochtendgloren e.d.), het gebied uitroepen tot 'veiligheidsrisicogebied', en vervolgens alle auto's doorzoeken, en iedereen die in de voertuigen zit preventief fouilleren. Men zal het nooit zo formuleren, maar op dat soort momenten ben je verdacht, totdat je je onschuld hebt aangetoond ;)
29-12-2010, 19:10 door Blijbol
Het Ministerie van Veiligheid en Justitie trekt zijn handen niet van het rapport af, gaat onderzoeken wat toepasbaar is en IP-adres maskeren kan wél bijdragen aan verdenking.

https://twitter.com/gronical/status/20139231791812608
https://twitter.com/gronical/status/20139862610944001
29-12-2010, 19:24 door Syzygy
Anders die Sinterklaas dan, die man verkleed zich onherkenbaar en is alleen maar met kinderen bezig, als je niks te verbergen hebt doe je dat toch niet.

Afijn goede voornemens 2011

Geen IP spoofing
Geen "Anoniem" bij Security.nl
Sinterklaas in gewone kleren.
vul gerust aan indien je iets leuks weet (om het topic even te kapen ;-)
29-12-2010, 20:18 door 0101
Door Syzygy: Anders die Sinterklaas dan, die man verkleed zich onherkenbaar en is alleen maar met kinderen bezig, als je niks te verbergen hebt doe je dat toch niet.

Afijn goede voornemens 2011

Geen IP spoofing
Geen "Anoniem" bij Security.nl
Sinterklaas in gewone kleren.
vul gerust aan indien je iets leuks weet (om het topic even te kapen ;-)
* Overal hetzelfde e-mailadres gebruiken
* Geen sterk wachtwoord, da's verdacht
29-12-2010, 22:55 door Anoniem
lolwtf omghacks teh n00bs!
30-12-2010, 00:07 door Anoniem
Dit onderzoek betreft dus het uitoefenen van rechtse hobby's?
Wat heeft dit 'geintje' de belastingbetaler precies gekost?
30-12-2010, 01:33 door Anoniem
Door 0101:
Door Syzygy: Anders die Sinterklaas dan, die man verkleed zich onherkenbaar en is alleen maar met kinderen bezig, als je niks te verbergen hebt doe je dat toch niet.

Afijn goede voornemens 2011

Geen IP spoofing
Geen "Anoniem" bij Security.nl
Sinterklaas in gewone kleren.
vul gerust aan indien je iets leuks weet (om het topic even te kapen ;-)
* Overal hetzelfde e-mailadres gebruiken
* Geen sterk wachtwoord, da's verdacht

Mja en
plak je brieven niet dicht.
draag geen zonnebril
zet nummer mee zenden vooral niet uit
gebruik geen afkortingen of zet er de betekenis achter
geef altijd alles op/ op alles antwoord, als er iets gevraagd wordt aan de telefoon, ongeacht wie het is ( anders ... )
vraag niet wie er aan de deur staat, maar doe gelijk open, beter nog doe de deur niet op slot

wees gewaarschouwd, alles wat u doet om enige schijn van prive te wekken, u onmiddelijk de volgende verschijnselen zal opleveren
onverklaarbare strepen en iets met een rubber slang, verblinding door sterke lamp, landurig niet te vinden zijn,

nog even en we gaan over de streep.
nog even en total controle is geen fictie maar ....
Gorge Orwell here whe come
30-12-2010, 07:19 door WhizzMan
Als het maskeren van een IP-adres verdacht zou zijn, zijn alle mobiele providers criminele organisaties. Zij maskeren immers het IP-adres van al hun gebruikers?

Dat dit rapport afgewezen moet worden en de auteurs in het hokje "niet serieus nemen in volgende rapporten" geschoven moeten worden lijkt me evident. Dat MVJ dat (nog) niet doet vind ik behoorlijk triest.
30-12-2010, 10:46 door Anoniem
Even voor mijn beeldvorming, hoeveel van mijn / onze belastingcentent zijn hier weer weggegooid.
30-12-2010, 12:01 door Anoniem
Door Anoniem: Even voor mijn beeldvorming, hoeveel van mijn / onze belastingcentent zijn hier weer weggegooid.

ehhh wil je nu perse nog depri het nieuwe jaar in :-P
30-12-2010, 12:41 door Ed_Emmer
ROFL. Ik zou de ogen uit m'n kop schamen als auteur. En direct heel ander werk gaan zoeken. Ongelovelijk. En wat heeft dit "onderzoek"gekost? Paar tonnetjes?
30-12-2010, 13:37 door Anoniem
Door Anoniem: In de begrippenlijst hebben ze het ook over een inbelverbinding. Wie hier in Nederland maakt nog gebruik van een modem om via een telefoonnummer het internet op te gaan?
En dan zeker de Cybercriminelen!
In welke prehistorie leven die gasten?

Afgelopen jaar is dat bij minstens 1 ISP voorgekomen. Een crimineel heeft met gegevens van een bestaand persoon (identiteitsfraude) een account aangevraagd. Vervolgens is m.b.v. dat account ingebeld om spam te versturen. De gedachte is dat ISP's eenvoudig IP-adressen kunnen blokkeren als iemand gebruik maakt van bijv. authenticated SMTP om spam te versturen, maar dat dat bij telefoonnummers niet zo eenvoudig is.

Maar je kunt natuurlijk wel het hele account opheffen.

Peter
30-12-2010, 13:40 door Anoniem
"Faber Organisatievernieuwing is een advies- en onderzoeksbureau dat zich heeft gespecialiseerd in praktisch en wetenschappelijk onderzoek en advies van twee thema’s: consistentie en contingentie".

Welke kwalificaties heeft dit bureau om over cybercrime te schrijven? Aanbesteding op laagste prijs, zeker.

"Wij zoeken een: onderzoeker/adviseur

De functie
Als onderzoeker verricht u kwalitatief en kwantitatief sociaal wetenschappelijk onderzoek. Uw onderzoeksveld betreft hoofdzakelijk het beleid, de besturing en inrichting van organisaties en hun omgeving. U rapporteert onderzoeksbevindingen, deelt en verrijkt die samen met uw collega’s en vertaalt ze in veelzeggende conclusies en aanbevelingen. U legt contacten ter verwerving van nieuwe opdrachten. U past de onderzoekskennis toe in concrete adviestrajecten.

Functie-eisen
Uw verantwoordelijkheidsgevoel en betrokkenheid bij maatschappelijke vraagstukken staan borg voor een integer en tegelijkertijd diepgravend optreden. Een meer dan gemiddelde belangstelling voor de mechanismen die ten grondslag liggen aan structurele organisatievraagstukken zijn voor u kenmerkend. Vanzelfsprekend beschikt u over een goede en aantoonbare schrijfvaardigheid. Het eventueel werken in het buitenland ziet u als een kans voor verdere persoonlijke ontwikkeling. Uw kennis en ervaring bewegen zich op academisch niveau en zijn opgedaan door middel van onderzoek of van leidinggevende of beleidsmatige werkzaamheden. Kennis van beleid en organisatie binnen de sector rechtshandhaving strekt tot aanbeveling".

Goh, dat zijn wel hoge eisen, zeg. De gemiddelde aspergesteker kan dit ook. Nu ja, die goede schrijfvaardigheid, dan.
30-12-2010, 15:18 door Anoniem
al die mensen die TV uitzendingen van de USA networks willen kijken, maar dat vanuit NL niet mogen omdat die content daar nog verkocht moet worden, schermen hun IP adres toch ook af om zo net te doen alsof ze in de USA zitten?


oftewel, is dat afschermen wel echt indicatie voor strafbaar gedrag?
30-12-2010, 15:51 door Anoniem
Door Anoniem: Dit onderzoek betreft dus het uitoefenen van rechtse hobby's?
Wat heeft dit 'geintje' de belastingbetaler precies gekost?
Volgens mij is het nog een erfenis uit de tijd van het vorige kabinet met een PvdA minister ter Horst waar dit onder viel?
30-12-2010, 22:29 door _Peterr
Ik vermoed dat onderzoeksbureau Faber nog veel onderzoeken gaat doen. Politiek ziet alleen het aantal pagina's en niet de inhoud.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.