image

Firefox plugins starten volg-mij-niet experiment

donderdag 30 december 2010, 10:35 door Redactie, 5 reacties

De zeer populaire Firefox plugins Adblock Plus en NoScript zijn een experiment gestart waarbij ze websites waarschuwen dat ze de gebruiker niet moeten volgen. De 'do-not-track' header die de twee plugins meegeven is een signaal dat gegevens van de gebruiker niet moeten worden verzameld en gebruikt voor profilering en "persistente identificatie doeleinden." In NoScript wordt de header, die op een voorstel van de Amerikaanse handelscommissie is gebaseerd, automatisch meegegeven. "Ik denk dat het veilig is om aan te nemen dat dit de gevoelens van de meeste indien niet alle NoScript-gebruikers zijn", aldus ontwikkelaar Giorgio Maone.

Ook Maone erkent dat het de vraag is of partijen die mensen juist willen monitoren naar de meegestuurde header zullen luisteren. "Een manier om duidelijk te maken dat je niet wil worden gevolgd is handig, met name als die door wetgeving of zelfregulatie door de industrie wordt gesteund." NoScrip-gebruikers kunnen de optie ook weer uitschakelen. De twee plugins nemen een voorschot op Mozilla, dat onlangs aankondigde dat ook Firefox 4 een do-no-track knop krijgt.

Reacties (5)
30-12-2010, 12:15 door Anoniem
Hmm, in het nieuwe rapport van Faber zal komen te staan "mensen die hun MSIE browser vervangen door Firefox zijn verdacht, zeker als ze MAN zijn, na hun 30ste EN moeten direct de gevangenis in als ze aangeven 'do no track me' aan te hebben staan.

Immers, als je niet wil worden getraceerd, dan heb je vast wat te verbergen.
30-12-2010, 13:22 door spatieman
Ano, you evil dick !
30-12-2010, 13:41 door Blijbol
Het probleem met dit concept is alleen dat dit de entropie van de HTTP-headers juist verhoogt. Doordat je telkens aan webservers vraagt of men je niet wil volgen, ben je juist makkelijker te volgen. Daarnaast is er zonder regelgeving en toezicht geen enkele motivatie voor bedrijven om de headers te respecteren.
31-12-2010, 08:27 door Anoniem
Door Blijbol: Het probleem met dit concept is alleen dat dit de entropie van de HTTP-headers juist verhoogt. Doordat je telkens aan webservers vraagt of men je niet wil volgen, ben je juist makkelijker te volgen. Daarnaast is er zonder regelgeving en toezicht geen enkele motivatie voor bedrijven om de headers te respecteren.

Dus jij draait MSIE7 zonder plugins? Wel zo verstandig!
31-12-2010, 13:13 door Dev_Null
IK geloof er geen *** van. Wie zegt dat website eigenaren zich hier iets van aantrekken.
Het zal wel weer omgekeerd gebruikt worden zo van "laten we eens even extra aandacht geven aan de mensen die deze volg-me-niet- plugins actief gebruiken"....

Zie het maar als een remote-monitoring tool
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.