image

Vrijwilligersleger bewaakt cybergrens Estland

donderdag 6 januari 2011, 14:34 door Redactie, 5 reacties

Een groep van programmeurs, engineers en computerwetenschappers gaat het internet in Estland beschermen. De Cyber Defense League wordt omschreven als een vrijwilligersleger dat in oorlogstijd onder militair bevel staat. "Ons team bestaat uit specialisten die zowel in de private sector als bij verschillende overheidsdiensten werken", zegt minister van Defensie Jaak Aaviksoo.

Volgens Aaviksoo is het belangrijk voor Estland om een cyberleger te hebben. Er wordt zelfs overwogen om een soort dienstplicht in te stellen waarbij IT-experts in het geval van nood het land helpen verdedigen. "We denken aan het introduceren van deze dienstplicht, een cyberplicht. Dit is een idee waar we mee spelen, maar nog niet de benodigde wetten voor hebben, maar het kan een optie zijn." Tot die tijd zijn er nog altijd de vrijwilligers van de Cyber Defense League.

Cyberoorlog
Estland was in 2007 doelwit van DDoS-aanvallen vanuit Rusland. Volgens beleidsmakers en ook Aaviksoo was dit de eerste cyberoorlog op het web, maar daar is niet iedereen het mee eens. Vorig jaar liet voormalig XS4ALL CSO Scott McIntyre nog weten dat de betrokken Estse internetproviders helemaal niet met internet security practices bekend waren, waardoor de schade veel groter was dan die had hoeven zijn.

Reacties (5)
06-01-2011, 20:48 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
06-01-2011, 22:06 door digitalegevaren
En kan iemand mij dan vertellen waar die grens dan precies ligt. Vallen daar ook websites onder waarvan de server in Nederland staat en de URL uit Estland komt??
07-01-2011, 08:20 door carolined
Is dat niets voor jou Peter V ? Om te beginnen met een vrijwilligersleger ter bescherming van het internet een soort cyberleger, voordeel van vrijwilligers is dat er tenminste meerdere meningen in zo'n leger zitten en er geen bovenliggende opgelegde doctrine is.

Niet zeuren over grenzen hoor, internet is grenzeloos natuurlijk. Ik denk dat je moet kijken wát er belangrijk is om te beschermen en dat is natuurlijk nooit een grens, je moet kijken naar specifieke websites of specifieke infrastructuur.
07-01-2011, 09:39 door Mysterio
Hebben ze ook bijpassende pakjes? Zoals hier: http://www.listal.com/viewimage/736926
07-01-2011, 12:42 door Dev_Null
Er wordt zelfs overwogen om een soort dienstplicht in te stellen waarbij IT-experts in het geval van nood het land helpen verdedigen
Dat zou helemaal geen gek idee zijn voor hier in Nederland!
Dan worden jonge ITers eindelijk eens goed opgeleid (in de praktijk en niet uit droge schoolboeken) en heeft de Nederlandse overheid een flinke voorraad IT-er met echt inhoudeljk verstand van zaken, om zich te kunnen verweren in tijd van cyber_war (en een grote groep consultants om gebruik van te maken om hun dagelijke interne ICT rotzooi op orde te krijgen en te houden) :-)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.