image

Daling spamberichten verschilt per inbox

vrijdag 7 januari 2011, 17:31 door Redactie, 6 reacties

Hoeveel spam internetgebruikers ontvangen is afhankelijk van hoeveel spammers het e-mailadres kennen, hoe goed de spamfilters werken en hoe actief de spammers zijn. De laatste tijd werd regelmatig gemeld dat de hoeveelheid spam aan het afnemen was, mede door de sluiting van Spamit.com in oktober. Deze website betaalde spammers voor het versturen van spam. Onderzoeker Richard Clayton ontdekte dat ondanks alle berichten hij in oktober nog zeer veel spam kreeg. "De daling had geen invloed op het aantal spamberichten dat ik kreeg, alleen hoeveel 'ikken' er zijn."

Clayton, die 60.000 spamberichten per dag ontvangt, zag het aantal berichten pas vanaf de kerst afnemen. De onderzoeker maakte deze grafiek, die deels overeenkomt met de grafiek van M86 Security. Daaruit blijkt dat de hoeveelheid spam op het laagste aantal in zeker een jaar tijd ligt.

Reacties (6)
07-01-2011, 18:07 door 0101
Clayton, die 60.000 spamberichten per dag ontvangt
Hopelijk niet op zijn primary mailadres :-)
07-01-2011, 18:34 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
08-01-2011, 00:25 door Anoniem
Jammer. Richard Clayton is toch door het open-deur-bs-berichten-filter geglipt...

Ik ken er nog wel een leuke. Op een email adres dat ik _alleen_ op een grote relatiesite gebruikt heb (een site die beweert niet gehackt te zijn) komt vrijwel alleen span binnen van "russische dames". Een correlatie (email op relatiesite en daarna bruidenspam op dat adres) die anderen ook gezien hebben.

Geen pillenspam. Geen 419. Hieruit kunnen we concluderen dat de spammers / scammers uit verschillende "segmenten" niet veel aan gegevens uitwisseling doen. Ieder "segment" zorgt kennelijk voor zijn eigen kanalen en leert niet van anderen.

Dat is natuurlijk ook niet helemaal raar. Pillendraaiers hebben vooral een verkoopsite nodig (fast flux, of is dat alweer achterhaald) om naar te verwijzen en mensen die spammen. 419's / bruiden daarentegen moeten het vooral hebben van scripts die op email reageren (lees, een standaard antwoord met foto terug sturen en een beetje bij houden of iemand reageert).

Kennelijk zijn de behoeften in deze segmenten zo verschillend dat er niet voldoende basis of te verschillende bronnen en kanalen is om samen te werken.


en ja. duh. het ene email adres krijgt andere hoeveelheden spam dan het andere.

op mijn al lang gebruikte email adres is de hoeveelheid spam over de afgelopen twee jaar overigens gehalveerd.
08-01-2011, 10:15 door spatieman
zou hij ook wel eens stiekem toch blauwe pilletjes gekocht hebben ?
08-01-2011, 15:00 door P5ycH0
Ik verlang weer naar de tijden van de bluefrog..
IMO is dat het enige waarmee we echt van spammers af kunnen komen.
Filteren is slechts een uitlokking tot het meer sturen van spam.
http://en.wikipedia.org/wiki/Blue_Frog
08-01-2011, 19:12 door xy22
Wat ik zelf merk, al zegt dat in het algemeen natuurlijk niets, is dat de soort spam die ik op twee mailadressen bij Hotmail en Yahoo krijg is veranderd. (Niet m'n 'serieuze' mailadres)
Eerst 'gewoon' vage spam-mails (419, online 'apotheken' enz.) daarna ongeveer een halfjaar a 3/4 jaar helemaal niks, en nu worden beiden 'overspoeld' met phishing, sms-diensten etc.
Dat lijkt vooral samen te hangen met enkele van m'n mailcontacten die in phishing ('log nu in met je Hotmail om dit persoonlijke bericht te zien'/gratis iPhone/etc.) ed. waren 'getrapt'. En die bleven dan zogenaamd vanuit hun mailadres 'spammen' (inmiddels op m'n blocklist).
Iemand hier die dat herkent? Van algemene zooi naar 'ogenschijnlijk verstuurd door een contact-persoon'?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.