image

VS vordert Twitter-account Rop Gonggrijp

zaterdag 8 januari 2011, 14:46 door Redactie, 11 reacties

De Amerikaanse overheid heeft het Twitter-account van de Nederlandse hacker Rop Gonggrijp en andere WikiLeaks-vrijwilligers gevorderd. Dat meldt Gonggrijp op zijn eigen weblog. De Nederlander was op zijn beurt door Twitter gewaarschuwd dat de Amerikaanse autoriteiten zijn accountgegevens hadden gevorderd. Het zou onder andere gaan om locatiegegevens, privéberichten en andere informatie die relevant voor een lopend onderzoek zouden zijn. Naast Gonggrijp zijn ook de Twitter-gegevens van onderzoeker Jacob Appelbaum, Birgitta Jónsdóttir, Julian Assange, WikiLeaks en Bradley Manning opgevraagd. Volgens

"Ik had gedacht dat de Amerikaanse overheid meer discrete en effectievere manieren heeft om mijn IP-nummer en creditcardgegevens te krijgen", aldus Gonggrijp. Hij is ook te spreken over de waarschuwing van Twitter. "Hemel weet hoeveel plekken soortgelijke vorderingen hebben gekregen en stilletjes alles wat ze over mij hadden hebben doorgespeeld."

De Nederlandse hacker maakt zich geen zorgen dat de Amerikaanse autoriteiten veel interessante informatie uit zijn gegevens halen. "Ik gebruik meestal een VPN en tweet niet zoveel." Gonggrijp was eerder betrokken bij de onthulling van de Collateral Murder video.

Reacties (11)
08-01-2011, 15:26 door Anoniem
't lijkt me de hoogste tijd om maatregelen tegen de VS te nemen.
't land lijkt geen enkel respect te hebben voor de burgerrechten.
Booicotten zou ik zeggen

Duidelijk maken dat we niet alles pikken
08-01-2011, 15:43 door Anoniem
Dat er ook een IJslands parlementslid tussenzit, wordt helaas wat onderbelicht in dit artikel. Dat lijkt me toch een zeer ernstig feit. Het ligt strategisch gezien voor de hand dat ook Google en Facebook vergelijkbare verzoeken hebben ontvangen. Dan is het toch grappig wie wie van spionage beschuldigt.
08-01-2011, 16:01 door Anoniem
Ik zal wel dom zijn, maar ehm er moet toch een gegronde verdenking zijn wanneer dit soort informatie opgevraagd wordt. En het moet toch aannemelijk gemaakt worden bij een rechterlijke instantie voordat deze hier een handtekening onder zet ?
Of sta ik weer in naiviteitsmodus ?
Ik wil graag die aluminiumpet af doen, met het idee dat de regering (zowel hier als in America) het beste met ons voor heeft. Tot op heden hebben ze echter de schijn tegen. Zouden ze nog een keer wakker worden met het idee "kan dit wel zo langer ?" En wie bedonderen we nou eigenlijk ?
08-01-2011, 16:13 door spatieman
dat word een wikileaks doofpot, en wikileaks wordt als terroristische bedreigding gezien, en iedereen die voor wikileaks is wordt dadelijk mee de afgrond in geduwd.
08-01-2011, 17:21 door Eerde
Ik stel voor een Nederlandse variant van de 'Patriot Act' aan te nemen en dan onze mariniers op Long Beach te laten landen on den Yank een lesje te leren... !
Wat denken ze wel/niet onze Rop G/. aanpakken ?
Aanvallu !!!
08-01-2011, 17:24 door Syzygy
Rop, toe nou man.

Sinds Hack-tic liep je al in de gaten bij de BVD en bij de Amerikaanse overheidsdiensten (vanwege o.a. Mitnick en consorten) en dan ga je je nu verbazen over dit soort acties ??
Je hebt gewoon een "target" op je rug want die "3 letterige afkorting" gasten kunnen "vrije" jongens zoals jij absoluut niet pruimen.

;-)
08-01-2011, 17:36 door quikfit
Die Amerikanen zijn flink te kakken gezet HAHA,dat vinden ze niet leuk.Ze gaan proberen iedereen tot 50 jaar staats-hotel te veroordelen.K#T Yanks.
08-01-2011, 19:51 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
09-01-2011, 10:21 door WhizzMan
Het gaat niet om het feit dat Rop z'n gegevens worden gelicht, maar dat een Nederlands Staatsburger die in Nederland niet verdacht is, door een buitenlandse mogendheid wordt onderzocht en die dus de Nederlandse wet op de privacy breekt. Het feit dat er ook parlementariers van andere mogendheden worden bespioneerd gaat tegen de internationale wetgeving van diplomatieke onschendbaarheid in.

Een internationaal gebruikelijke manier van reageren op dit soort incidenten is dat de ambassadeur van het land in kwestie wordt uigenodigd om uitleg te geven. Als de uitleg niet naar de zin van de regering is, volgt er vaak uitzetting van diplomaten of het stopzetten van diplomatieke betrekkingen, of het nemen van "handelsmaatregelen". Aangezien de Nederlandse regering met de Amerikanen meestal dit soort acties niet onderneemt, vermoed ik dat dat ook nu niet het geval gaat zijn.

Geheel los van dit alles, het is nogal kansloos om achteraf nog dit soort onderzoekjes te doen. De mensen die echt bij dit soort activiteiten betrokken zijn, of die bekend zijn met omgang met vertrouwelijke gegevens, zullen heus hun twitter, facebook, gmail en dergelijke niet gebruiken om informatie uit te wisselen die geheim moet blijven.

Voor degenen die graag DDoSen ten behoeve van wikileaks: gooi zoveel mogelijk "geheimzinnige informatie" over wikileaks in je DMs, gmail, private krabbels en hoe het ook mag heten naar elkaar. De Amerikaanse veiligheidsdiensten zullen ze allemaal met veel interesse lezen.
09-01-2011, 11:59 door Anoniem
ik kan er met mijn pet niet bij dat de rest van de wereld gewoon toekijkt als de VS dit soort dingen doet
10-01-2011, 10:29 door Anoniem
Het gaat niet om het feit dat Rop z'n gegevens worden gelicht, maar dat een Nederlands Staatsburger die in Nederland niet verdacht is, door een buitenlandse mogendheid wordt onderzocht en die dus de Nederlandse wet op de privacy breekt. Het feit dat er ook parlementariers van andere mogendheden worden bespioneerd gaat tegen de internationale wetgeving van diplomatieke onschendbaarheid in.

Twitter is Amerikaans - dus dit heeft helemaal niets met Nederlands staatsburgerschap of de Nederlandse wet te maken. Rop heeft zich uit eigen vrije wil aangemeld bij Twitter en is daardoor dus accoord gegaan met het feit dat Twitter onder de Amerikaanse wet valt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.