image

Banken: internetbankieren absoluut veilig

zondag 4 maart 2012, 11:52 door Redactie, 19 reacties

De afgelopen weken is de veiligheid van internetbankieren meerdere keren in opspraak geraakt, maar volgens de banken is het absoluut veilig. Zo kwam gratis ochtendkrant Spits met een artikel over man-in-the-browser malware, waarbij criminelen vervolgens gegevens kunnen stelen en schermen op de banksite manipuleren. Deze techniek is al jaren oud en mogelijk omdat de eindgebruiker zijn computer met malware laat infecteren.

"Internetbankieren is absoluut veilig, er is geen enkele reden tot zorg. Behalve dat er constant wordt gewerkt aan het beveiligen van de systemen, wordt bijvoorbeeld ook samengewerkt met ondermeer het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD). Criminelen moeten hun inbraakmethoden telkens vernieuwen, maar dat geldt ook voor de beveiliging", zegt Oscar Tutert van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) tegenover de Volkskrant.

Verantwoordelijkheid
De NVB zal eind maart de cijfers van fraude met internetbankieren van de tweede helft van 2011 presenteren. In de eerste zes maanden van vorig jaar ging het om een schadebedrag van 11,2 miljoen euro en 2418 slachtoffers. Die slachtoffers zouden voornamelijk door phishing zijn gemaakt, zo liet de NVB destijds weten.

Nu ziet de vereniging een toename van het aantal aanvallen via malware. 'We zien dat criminelen meer gebruik zijn gaan maken van malware", aldus Tutert. Hij benadrukt dat de gebruiker maatregelen moet nemen om zich te beschermen.

Het gaat dan om de regels voor veilig internet, zoals het updaten van alle software op de computer en het niet zomaar openen van ongevraagde links en e-mailbijlagen. "Als je dat niet doet, zet je als het ware je systeem wagenwijd open voor internetcriminelen. Maar dat doet niets af aan het feit dat de beveiligingssystemen voor online bankieren uiterst veilig zijn", stelt Tutert.

Reacties (19)
04-03-2012, 12:00 door Anoniem
Dus eigenlijk zolang je niet gebruikt maakt van Internet bankieren ben je gewoon veilig.
04-03-2012, 12:13 door hjdej
Ik weet niet hoe ze het dan willen verklaren dat er steeds meer en blijkbaar makkelijker gelden kunnen worden weggesschreven.
En het verhaal schadeloosstellen is ook beperkt, de bank geeft gewoon geen thuis, willen geen inzicht geven en laten je gewoon in de steek.
Ik ben ook benieuwd hoeveel mensen zijn gedupeerd en niet zijn geholpen, laat iedereen maar van zich laten horen
04-03-2012, 12:19 door Anoniem
Ja Correct, de systemen van Banken zijn inderdaad veilig maar niet die van de gebruiker thuis. Dus ik zie het toch als een 50/50 beveiliging !

Ik gebruik sinds kort AOSP SecureBrowser en er zijn al een paar banking trojan op mijn pc verwijderd na het gebruik van AOSP door het pakket. Ik heb Symantec Antivirus software en firewall geactiveerd staan maar die zagen niks

Ik vind dat de Banken moeten een veilige Browser aanbeiden net als AOSP SecureBrowser die niks anders doet dan een veilige verbinding maken met de bank

De huidige internet browsers denken meer om de eerste positie te bereiken met de downloads en gebruik van hun product wereldwijd (IE, Chrome, FireFox, Safari) en laten steeds alle soorten plug-ins toe (ook Trusteer) die gegevens kunnen stelen van de gebruiker

Als de End-Point is niet veilig genoeg, dan kunnen ze van alles doen bij de banken maar ze zullen blijven miljoenen schade lijden door de cybercriminelen

Dit is gewoon zo. De schade in 2011 is meer dan in 2010 en het word alleen meer
04-03-2012, 12:42 door Anoniem
Internet bankieren veilig volgens de banken... Diezelfde banken die iets met een credietcrisis te maken hebben, niet?

Ik zie een parallel tussen de twee zaken wat betreft het beoordelingsvermogen van die banken.
04-03-2012, 12:52 door quikfit
Yep...en de belastingen gaan ook omlaag....
04-03-2012, 12:58 door Anoniem
Als internetbankieren absoluut veilig is dan hoeven de banken ook geen eigen risico voor hun klanten in te voeren.

Het probleem met de stelling van de banken is dat NIETS absoluut veilig is.
04-03-2012, 13:02 door Mozes.Kriebel
Dan is dat eigen risico dus ook niet nodig.
04-03-2012, 13:09 door Anoniem
Wat een gelul. In hackers kringen was al jaren bekend dat https bv niet secuur was. En deze garantie kunnen ze al helemaal niet geven want wie toegang heeft tot de machine vd gebruiker is de master..En die gasten die bij de klpd werken zijn ook niet echt het neusje vd zalm. Was het niet zo dat ze daar mensen en kennis tekort kwamen. Wie gaat daar nou met een beetje kennis werken voor dat salaris, hooguit vanuit een overtuiging..

Ja ik kan me kwaad maken omdat er met zoveel zand in de ogen wordt gestrooid. Enne NIETS IS ABSOLUUT VEILIG..alleen die uitlating al bewijst de onkunde. En op het eind zwakt die af naar uiterst veilig...

De investeringen van die banken zijn dusdanig dat ze geen negatieve kritiek niet kunnen gebruiken. Maar de constructie is per definitie al niet veilig omdat ze hierin afhankelijk zijn zijn van hardware en software v.d. klant.

En stink niet in die taalkundige spelletjes...

Klaar.
04-03-2012, 13:11 door Anoniem
Ze vergeten erbij te vertellen dat je moet betalen voor een onderzoek als je geld is verdwenen. Dat doet de Rabobank namelijk!
04-03-2012, 14:39 door Anoniem
Stel dat ik alle relevante virussen op mijn pc heb staan die bedoeld zijn/waren om een bankrekening te plunderen, dan nog mag/moet het niet mogelijk meer zijn dat als ik echt bij mijn eigen bank ben ingelogd (https of wat dan ook) en ik 100% zeker €50 met de juiste tegenrekeningnummer invul in het bankoverboekingsveld dat er achteraf €5000 is overgeboekt naar een vreemde rekening!? Pas als ze zover zijn dan is het "absoluut veilig"! (hopelijk zal dat ooit lukken want het is natuurlijk wel fijn om te kunnen internetbankieren...)
04-03-2012, 16:42 door john west
Even gekeken naar de veilige browser ,,,AOSP SecureBrowser,,, € 6,99

Overstorting met een creditkaart wat ik niet wil zoals met

PayPal
iDEAL
Mastercard
VISA

Registreer je
Vul je gegevens in om AOSP aan te schaffen en te downloaden.
Velden gemarkeerd met een * moeten verplicht ingevuld worden.


met persoonlijke info via een http://www.aosp.eu/download/?id=6&c=Nederland .......mooi niet !!
vind ik niet acceptabel verwacht een https://
niet volmaakt maar beter..
04-03-2012, 17:27 door Anoniem
Toen er nog geen internetbankieren was, en toen we met onze girobetaalkaarten naar het postkantoor moesten om daar contant geld te halen, en die betaalkaarten gewoon in je brievenbus werden gedeponeerd - ja, toen was het veilig. Kom nou toch. De enige keren dat ik geld kwijt ben geraakt via mijn bankrekening was in díe tijd. Ik bankier nu bijna 17 jaar elektronisch, eerst via Girotel, later via internetbankieren bij andere banken. Ik heb gewoon Windows, Internet Explorer, lange tijd zelfs met alleen een admin-account. Nooit een cent kwijtgeraakt. Het is helemaal niet zo moeilijk om dat veilig genoeg te houden. Je gewone boerenverstand brengt je al een heel eind. Je moet je alleen niet laten meevoeren in die soort IT-euforie die steeds weer toeslaat. En je moet goed beseffen: gemak is je grootste vijand. Je moet je geen betaalgemak laten aansmeren, maar vragen om betaalONgemak.
04-03-2012, 17:52 door Brammel
Het is pas veilig wanneer er NUL EURO per jaar gestolen wordt van de bank.
04-03-2012, 20:24 door Anoniem
Absoluut veilig?? Waarom eigen risiko?????????????
05-03-2012, 08:27 door Anoniem
Ik heb toch maar weer papieren overschrijvingen besteld, ik vertrouw mijn computer met zijn beveiliging maar ik vertrouw de banken niet meer.. Veel leuker kunnen ze het niet maken en gemakkelijker al helemaal niet. Het is nog beter je geld in een oude sok te bewaren, dan heb je tenminste geen kosten voor het storten van geld.
05-03-2012, 20:41 door Anoniem
Door Anoniem:
Ik gebruik sinds kort AOSP SecureBrowser en er zijn al een paar banking trojan op mijn pc verwijderd na het gebruik van AOSP door het pakket. Ik heb Symantec Antivirus software en firewall geactiveerd staan maar die zagen niks
een paar banking trojans? wat spook jij allemaal uit als je er een paar hebt?
07-03-2012, 22:37 door Anoniem
Door Anoniem: Maar de constructie is per definitie al niet veilig omdat ze hierin afhankelijk zijn zijn van hardware en software v.d. klant.

Haha, het gaat ook mis met hun eigen hardware en software hoor :-)

PIN-automaten, etc.
09-03-2012, 19:42 door Anoniem
100% secure is tot nu toe het best mogelijk met Linux. Gratis en legaal te downloaden (bijv Ubuntu); geen virusscanners nodig, simpelweg omdat er bijna geen virussen/spyware/trojans voor zijn EN omdat het qua structuur veel beter geprogrammeerd is dan welke windows-variant dan ook.

Het werkelijke probleem ligt bij Microsoft en de eindgebruiker. Microsoft wil het liefste aan elke minuut dat men windows gebruikt geld verdienen, waardoor updates/andere versies etc verkoopbaar zijn. Deze zijn alleen verkoopbaar als er een 'lek' is en dus maken ze gebrekkige programmatuur zodat betaalde verbeteringen als upsell mogelijk zijn.

Anderzijds zijn de meeste windowsgebruikers bezig met illegale praktijken; wie koopt zijn windows, virusscanners, office, spellen en andere programmatuur allemaal? Zeker weten dat deze mensen bestaan, maar op meer dan 95% van de computers met windows is Piracy-software te vinden. En ja, dan nog klagen als een van de slimmerds die in staat zijn om de beveiligingen van programma's te omzeilen, daar zelf (op een tevens illegale manier) rijker van willen worden.

Hoe dan ook, wie is nu de kwade van dit verhaal??
Windows = geld verdienen op een (oneerlijke) manier
Gebruiker = geld proberen te besparen op een (oneerlijke) manier
Piraten = geld proberen te verdienen op een (oneerlijke) manier

Het probleem is dus geld en/of mensen; dit zijn de enige gemeenschappelijke factoren die een rol spelen in deze kwestie.
Geld afschaffen zal te revolutionair gedacht zijn en mensen uitroeien ondenkbaar :)
Misschien een kwestie van de instelling van mensen veranderen (minder geldhebberig)
Vroeger zei een bekend persoon al kennis=macht; tegenwoordig hoort bij deze stelling helaas ook de volgende Kennis=Geld. Dit werkt natuurlijk beide kanten op; om kennis te vergaren heb je geld nodig en met kennis KUN je geld verdienen........
24-01-2013, 19:45 door Anoniem
kan mij herrineren dat banken het internet min of meer gestimuleerd hebben om te gaan gebruiken meer gemak voor de klanten zeiden ze !!!!!

nu er steeds meer geld van de rekeningen verdwijnt via hackers, fisching of anders zijnde , buiten de schuld van klanten , geeft de bank niet thuis ?????

wie zegt mij dat het hackers zijn ?
wie heeft internet bankieren bedacht ?

zorg maar dat het veilig blijft ,de klanten betalen al genoeg voor de diensten van de banken , hier hoort ook de veiligheid van het internet bankieren bij ,

wie de schoen ( bank) past trekken hem aan.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.