image

Politie wil alle kentekens vier weken bewaren

dinsdag 11 januari 2011, 13:26 door Redactie, 18 reacties

Als het aan Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie ligt worden alle kentekengegevens die de politie automatisch vastlegt, vier weken bewaard. Dit zou volgens de minister de pakkans van criminelen vergroten. Daarom is er vandaag een wetsvoorstel voor advies naar verschillende instanties gestuurd. De regeling zou drie jaar moeten gelden, waarna die vervalt als blijkt dat het bewaren van de gegevens niet effectief voor de opsporing is.

De politie werkt al met kentekenherkenning (ook wel automatic numberplate recognition of ANPR genoemd) maar mag nog niet alle gegevens bewaren om deze later te raadplegen. Een bewaartermijn van tien dagen, waar het vorige kabinet aan dacht, vindt Opstelten te kort om de politie in staat te stellen zaken op te lossen. Hij stelt een periode van vier weken voor. Die geldt ook voor opslag van beelden van gemeentelijke toezichtcamera’s.

No-hit
Nu mag de politie kentekenherkenning alleen gebruiken bij uitvoerende politietaken. Met ANPR-camera’s op politievoertuigen en op vaste plekken worden automatisch kentekenplaten gefotografeerd. De kentekengegevens worden vervolgens razendsnel vergeleken met een informatiebestand. Daarin staan kentekengegevens van personen die bijvoorbeeld nog een boete moeten betalen of die nog een straf moet uitzitten. Als de vergelijking een zogeheten ‘hit’ oplevert, dan komt de politie in actie. Een voertuig kan dan direct worden aangehouden. Alle andere gegevens – de no-hits – worden vernietigd.

Als het wetsvoorstel wordt aangenomen mag de politie straks ook deze no-hit gegevens bewaren. Ook kan politie met de gegevens het reisgedrag in kaart brengen. Naast het kenteken en de foto van het voertuig, worden ook gegevens bewaard over de locatie, de datum en het tijdstip. De naam van de kentekenhouder wordt niet opgeslagen. Die wordt pas bekend als relevante kentekengegevens zijn gevonden en navraag wordt gedaan bij het kentekenregister. Volgen het plan van Opstelten krijgen alleen bevoegde politieagenten toegang tot kentekengegevens.

Reacties (18)
11-01-2011, 13:35 door KwukDuck
Dit kon iedereen natuurlijk lang van tevoren aan zien komen, als dit voorstel er nu niet doorheen komt, komt het er volgend jaar wel doorheen.
Die 4 weken zal dan erg goed bevallen en dan zal men zich realiseren dat 4 maanden of 4 jaar nog effectiever is.

Wat een misselijk makend politiek land wonen we toch... bah...

Dag Nederland, Hallo Canada.
11-01-2011, 13:36 door Anoniem
...Ook kan politie met de gegevens het reisgedrag in kaart brengen. Naast het kenteken en de foto van het voertuig, worden ook gegevens bewaard over de locatie, de datum en het tijdstip...

Brrrrr.... scary!!
11-01-2011, 14:03 door Securitate
van iedere man in een auto wordt tevens het formaat van zijn leutah vastgelegd, indien mogelijk met foto erbij.
vrouwen met cupsize en al dan niet lekker kondje.
11-01-2011, 14:47 door Anoniem
Nederland is een politiestaat aan het worden, voor zover het dat nog niet is.
11-01-2011, 15:17 door Syzygy
Iedereen snel bang worden nu want dit is echt nieuws , of toch niet.

Traject controle, alle kentekens worden over een bepaalde afstand gelezen en gechecked op gemiddelde snelheid.
Ter plaatse (langs de snelweg) verwerkt en de positieve (voor de bestuurder dus negatief ;-) gevallen worden verder ter verwerking opgestuurd. Die gegevens worden dus al veel langer bewaard.

Tijdens de tests hiervan op de A2 destijds bij Breukelen, hoe lang zijn die gegevens niet bewaard gebleven ??

Nog een voorbeeld als ervaringsdeskundige:

Enkele jaren geleden elke dag naar mijn werk in D en plotseling stond er een camera op een paal langs de weg bij de afrit van de snelweg. Leek op een bewakingscamera en gericht op de rijbaan dorp in en één op dorp uit.
3 maanden later, camera's weg.
weer 3 maanden later brief in de brievenbus.

Geachte heer Syzygy.
Wij hebben geconstateerd dat u frequent in de ochtenduren de Gemeente D. inrijdt en aan het eind van de dag de gemeente D. weer uitrijdt. Wij gaan er van uit dat u daar werkzaam bent.
U woonplaats volgens het kenteken is Amsterdam, vervolgens een enquête over hoe vaak ik dat deed of ik stops maakte tussendoor, hoeveel personen ik vervoer etc.
Afijn , waarom ik dus niet de trein nam en wat zij konden doen om mij uit die auto te krijgen. Kaartjes goedkoper, betere aansluiting OV etc.

Maar waar zijn die gegevens gebleven en hoe lang waren die in hun bezit.

ERGO

BB was er al, dit is alleen zijn neefje ;-)
11-01-2011, 15:49 door Anoniem
Er worden nu allang foto's gemaakt van de inzittenden !
Oa op de A12 bij Utrecht ! ,
Op de A12 thv Nootdorp staan ook camera's gericht op de bestuurder.
Op de A12 tussen Zoetermeer en Nootdorp worden momenteel tientallen (anpr/)camera's bijgeplaatst !

Wat erger is, is dat ze het _tenminste_ 4 weken gaan bewaren. En we weten allemaal dat het daarna alsnog in de Grote Geheime Backup verdwijnt; of eigenlijk ergens in die 4 weken een keer gekopieerd wordt.
Het vastleggen van dit soort gegevens leidt automatisch (en dat is niet eens hellend vlak maar logisch gevolg) tot de mogelijkheden om patronen te herkennen, en na verloop van tijd tot het "uit het oogpunt van staatsveiligheid" preventief ruimen van mensen die een patroon ontwikkelen dat met meer dan 50% kans gaat leiden tot ongewenst gedrag.

Daarnaast natuurlijk ook de hellend vlak dingen als: het wordt vanzelf opgerekt tot 6 maanden, dan 9 maanden, 12 maanden en uiteindelijk een paar jaar, omdat ze steeds meer gaan achterlopen door bezuinigingen en alle extra taken die ze erbij krijgen. Vervolgens blijkt het allemaal niet goed te werken en wordt het privaat aanbesteed, waarna marktvorsers met toegang tot een nieuwe schat aan informatie iedereen nog meer lastig gaat vallen met op de persoon toegespitste aanbiedingen.

Plus er staan overal haarscherpe IP-(PTZ)zoomcamera's van de Fa.ADT die een miljoenenorder binnengesleept hebben, 3 x raden voor wie die kosten mag opdraaien ...
Als je even in de file staat en je neus aan het reinigen bent dan ligt er de volgende dag een sanctie van het CDA op de deurmat wegens onwenselijk gedrag..

En natuurlijk krijgen de Amerikanen directe toegang tot deze database ...
11-01-2011, 16:28 door Anoniem
"De politie werkt al met kentekenherkenning (ook wel automatic numberplate recognition of ANPR genoemd) maar mag nog niet alle gegevens bewaren om deze later te raadplegen."

Echter doen ze dat op dit moment wel, via een U-bocht constructie. Omdat de politie het niet mocht, heeft men een reden verzonnen voor verkeer en waterstaat om de gegevens op te slaan voor langere tijd 'tbv filebestrijding'. Vervolgens klopt de politie daar aan, om aan de gegevens te komen die ze zelf van het CBP niet op mogen slaan.

Ik vind het overigens zorgwekkend dat zaken die bij het CBP worden afgewezen steeds opnieuw worden voorgesteld, totdat deze zaken toch worden goedgekeurd.
11-01-2011, 16:39 door Anoniem
Als je zoiets steunt dan moet je wel even heel goed beseffen dat zoiets niet meer weg gaat. Je moet jezelf dan ook de vraag stellen of je deze gegevens wel aan de overheid toevertrouwt. Dus óók aan de overheid van over b.v. 10 jaar en het misschien allemaal niet zo nauw neemt met de belangen van jou als burger.
11-01-2011, 16:59 door Brammel
Maar het wordt hierdoor veiliger toch !? :-( (Grote Broer past op ons).
11-01-2011, 17:31 door Anoniem
Nou,weer extra geld over de balk smijten,terwijl er bezuinigd moet worden.
Dit plan wordt resoluut afgewezen,althans dat hoop ik.
Mensen waar zijn we nu mee bezig,de democratie omzeep helpen en Nederland naar een bigbrother land brangen?.
het begint er werkelijk steeds meer op te lijken.
11-01-2011, 17:42 door Anoniem
"Overal" camera's.
Altijd registreren.
Et voilà: de trajectregistratie ofwel de kilometerheffing. Leuker kunnen we het niet maken...

Het is een kwestie van tijd dat de eerste onschuldige slachtoffers gaan vallen.

Zo hebben we daarbij ook nog het 'frisse' plan van E-call (Nxp & Anwb en consorten) waarmee ze via de gprs/gsm-gegevens elk hoekje kunnen vinden waar uw auto staat plus ook nog kunnen meeluisteren (monitorfunctie) in het voertuig ! (+ evt.parkeergeld & extra vervuilingseenheden kunnen heffen.)

Er is een zeer gevaarlijke lobby gaande met veel bloed aan de handen.

Wie zijn die geesteszieken ?
11-01-2011, 17:45 door WhizzMan
Ik vind het nogal gek dan de mensen die hun vertrouwen in politici hebben gesteld en er op hebben gestemd, dat vertrouwen niet terug krijgen. Kennelijk vertrouwen de politici hun eigen achterban zo weinig, dat ze ze verdenken van criminele activiteiten. Conclusie: alle VVDers zijn potentiele criminelen, vraag maar aan Opstelten. Of geldt deze regel niet voor mensen die VVD hebben gestemd en dus Opstelten minister hebben gemaakt?
11-01-2011, 17:47 door Anoniem
dus ... allemaal weer lekker gaan fietsen ?
gsm , bankpas , bonuskaart etc. thuis laten , pet op en overal weer contant betalen .

kijken hoe lang het duurt voordat we allemaal een chip implant krijgen ......
11-01-2011, 19:31 door Brammel
Wij burgers hebben op U gestemd zodat U ons van onze belastingcenten ons als Criminelen kan observeren.
Gewoon beter je werk doen Politie en Den Haag gewoon beter Uw huiswerk doen.
Elke dag een beetje meer Big Brother.
Politie wil Politiestaat i.p.v. "Politie wil alle kentekens vier weken bewaren"
12-01-2011, 15:22 door Anoniem
Nederland het land waar ademhalen straks ook nog geld gaat kosten.
(Het is natuurlijk niet de bedoeling dat ik nu pro-actieve lobbyisten op een id breng..)
12-01-2011, 18:11 door Anoniem
Door Anoniem: Nederland het land waar ademhalen straks ook nog geld gaat kosten.
(Het is natuurlijk niet de bedoeling dat ik nu pro-actieve lobbyisten op een id breng..)

Dat kan nooit lang meer gaan duren .
Als eigenaar van een windmolen betaal ik nu al wind recht .
(is belasting voor de wind die ik in de wieken vang)
12-01-2011, 21:14 door Ome Jeroen
Door Anoniem: dus ... allemaal weer lekker gaan fietsen ?
gsm , bankpas , bonuskaart etc. thuis laten , pet op en overal weer contant betalen .

kijken hoe lang het duurt voordat we allemaal een chip implant krijgen ......

Of een BSN tatoeage: https://www.hetnieuwerijk.nl/media/FOLDER-overzicht.jpg
15-01-2011, 23:11 door Anoniem
Steun daarom vrijbit.nl

www.vrijbit.nl
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.