image

WikiLeaks ontvangt 2.000 geheime bankbestanden

dinsdag 18 januari 2011, 09:20 door Redactie, 13 reacties

De Zwitserse klokkenluider Rudolf Elmer heeft klokkenluidersite WikiLeaks 2.000 geheime bankbestanden gegeven. Het gaat om twee cd's die informatie over meer dan tweeduizend bankklanten bevatten die worden verdacht van belastingontduiking. Het gaat vermoedelijk om politici, multinationals, hedgefunds en figuren uit de georganiseerde misdaad. Elmer zou volgens WikiLeaks-oprichter Julian Assange vijf jaar hebben gevochten om de informatie openbaar te maken.

Assange liet weten dat alle namen op WikiLeaks geplaatst zullen worden, "ervan uitgaande dat de gegevens correct zijn en wij ernaar gekeken hebben." Volgens Elmer zouden veel namen op de cd's het Zwitserse bankgeheim hebben misbruikt om belasting te ontlopen. De Zwitser mocht de namen op de cd's niet onthullen, wat hij nu wel via WikiLeaks kan doen.

Beerput
"Ik wil praten over het Zwitserse bankgeheim, wat schadelijk voor onze maatschappij is. De korte versie is simpel. Ik was in de Kaaiman eilanden en daar was een klein staartje waar ik aan trok. De staart werd groter en het leek op die van een draak. Ik keerde terug naar Zwitserland en het werd een grote vuurspuwende draak. Eén hoofd was van de banken, de ander van de Zwitserse pers, tot op zekere hoogte kwamen ze allemaal achter mij en mijn gezin aan." Vandaag moet Elmer in Zurich terecht staan op verdenking van het lekken van klantgegevens aan WikiLeaks in 2007.

Reacties (13)
18-01-2011, 09:29 door Mysterio
Tja... het bankgeheim is en was de motor van de economie van Zwitserland. Er is wat voor te zeggen dat een bank zich hard maakt voor de privacy van hun klanten maar als het leidt tot belastingontduiking en meer van dien, is dat niet goed. De Zwitserse wetgeving heeft daarin voorzien door het bankgeheim te voorzien van clausules wanneer blijkt dat er bijvoorbeeld sprake is van belastingontduiking.

Het is nog steeds zeer lastig om Zwitserse bankgegevens in te zien, maar langzaam maar zeker komt daar verandering in. Tot groot verdriet van de Zwitsers natuurlijk.
18-01-2011, 12:03 door fluffyb53
Het is niet omdat je een rekening hebt in Zwitserland dat dit zwart geld is. Iedereen is vrij om waar dan ook een rekening te openen. Dat deed Assange ook bij Postfinance. Wat mij stoort is het feit dat ipv die gegevens nu bekend te maken dat Assange en Co dit selectief gaan doen. Wie weet? Misschien staan er vriendjes van die nieuwe God op die cd's. Indien Elmer zo zeker was van zijn stuk had hij Wikileaks niet eens nodig. Overigens is die Elmer hyprociet : profiteert jaren van een systeem , maakt dat hij financieel op het droge zit en plots heeft hij gewetens-problemen. Hij wist maar al te goed hoe het Zwitsers systeem in elkaar zit. Daar heb je geen twintig jaar voor nodig.
18-01-2011, 12:59 door Anoniem
Begrijp ik het goed dat wikileaks binnenkort ook alle bij kpn opgeslagen telecomgegevens gaat publiceren zodat de journalistiek in alle 'openheid' kan uitzoeken welke criminele activiteiten er allemaal op dat netwerk plaats vinden ?
18-01-2011, 13:20 door Syzygy
Zo dat gaat leuk worden als daar prominenten bij staan
Reken maar dat er hier en daar iemand goed zit te zweten.

Wel natuurlijk een klap voor de privacy van de Zwitserse banken.
Maar ik zeg nog maar eens: alle info is te koop voor de hoogste bieder, iedereen heeft een prijs, ook de mensen binnen zo'n bank
18-01-2011, 14:00 door Securitate
met een beetje mazzel zit ik er ook tussen.
ben soms beetje vergeetachtig.
18-01-2011, 15:11 door Anoniem
Wikileaks is openbare en heeft geen prijs en nu dat is de probleem voor rijken mensen met zwarte geld.
18-01-2011, 18:18 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
18-01-2011, 18:20 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
18-01-2011, 21:03 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
19-01-2011, 08:05 door Anoniem
Om even in eigen land te blijven, baart het mij meer zorgen dat De Jager van belastingen straks gewoon gebruik gaat maken van de gestolen gegevens zonder dat iemand aangifte van heling tegen De Jager doet.
Als de politiek gebruikt maakt van onwettelijk verkregen bewijsmateriaal, dan wordt een zaak afgeschoten en mag er geen gebruik van worden gemaakt.

De belastingdienst mag dat blijkbaar wel.

P.s. ik heb geen rekening in Zwitserland :-)
19-01-2011, 17:12 door Anoniem
hopelijk gaan ze de beerput die al dertig jaar over tijd is die bergen ellende wereldwijd produceerd die men kapitalisme noemt nu eens eindelijk aan de tijd aanpassen. Dat hadden die vuile criminelen van publiek bestuurders wereldwijd allang moeten doen net als sommige natuurtechnische regulaties als bijvoorbeeld de al dertig jaar duidelijk idioot ernstig terugloop in de visstand (soms met meer dan 80%, volgens eigen regeringsstatistieken) beter reguleren. wij krijgen nog veel grote problemen door die dikke op onze schuld zittende materialistische vetkwabben.
20-01-2011, 16:11 door Anoniem
Het gaat vermoedelijk om politici, multinationals, hedgefunds.
Hoe kan dat dan ?!
Dat zijn toch allemaal eerlijke mensen die het beste met ons voor hebben ?
(kuch)
20-01-2011, 21:58 door Anoniem
Eindelijk wordt een van de 'zwarte gaten' in one economie nu verlicht.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.