Computerbeveiliging - Hoe je bad guys buiten de deur houdt

Wikileaks, goed of slecht?

18-01-2011, 16:33 door NumesSanguis, 9 reacties
Heej forumlezers,

Er zijn ondertussen al veel artikelen geweest over Wikileaks en daar zijn aardig wat comments op geweest.
Deze post is om een goede discussie over Wikileaks neer te zetten en een beetje samen te vatten wat mensen van dit forum nu vinden.

Zorgt de publicaties van Wikileaks voor een betere en openere wereld?
Moeten we Wikileaks aangrijpen om als burgers iets van macht hebben tegen de machtigere worden overheid?
Zorgt Wikileaks voor verbetering van het Journalisme?
Zou Wikileaks terecht moeten staan voor eventuele doden/crisissen die door het vrijgeven van de artikelen ontstaan?
Acties die bijvoorbeeld Anonymous uitvoeren om Wikileaks te steunen.
en dit soort vragen..

Ik denk zelf dat Wikileaks goed is voor de wereld, omdat het de corruptie aan de kaak stelt. Er is altijd wel corruptie en dat moeten we tegen gaan.
De methode van Wikileaks is discutabel, maar ik denk toch dat dit de beste manier is. Je kan idd dingen in gevaar brengen, maar stel ze zouden selectief artikelen releasen. Dat zou ervoor zorgen dat zij beslissen wat er de wereld ingaat en kunnen ze in favor of andere landen artikelen uit brengen, wat ze weer vatbaar maakt voor corruptie.

Wat vinden jullie hiervan?

NumesSanguis
Reacties (9)
18-01-2011, 16:46 door Securitate
het is zowel een droom als een instrument naar een eerlijker wereld.
gezien de slechte inborst van de mens valt het te betwijfelen.
maar het experiment verdient ondersteuning.
al het positieve is meegenomen.
het mislukt zodra de nsb mentaliteit weer in de mens naar boven komt.
ik ben beter dan jou en ik zal zorgen dat jouw leven kapot gemaakt wordt.
ziehier het goed en het kwaad.
18-01-2011, 17:00 door Syzygy
Het is natuurlijk wel eens leuk om achter de schermen van de grote beslissers te kijken.
De ongenuanceerde versies van ideeën over anderen te lezen.
Met de billen bloot zullen we maar even zeggen.

Maar de maatschappelijke bijdrage blijft toch beperkt.
We weten natuurlijk niet wat er nog komen gaat m.b.t. nieuws en openbaringen maar de paniek eromheen is in mijn optiek groter dan de nieuwsschok zelf.
18-01-2011, 17:13 door quikfit
GOED! Kan iedereen zien wat er voor "viespeuk" spelletjes worden gespeeld.....
18-01-2011, 17:27 door Anoniem
En ik maar denken dat deze website over security ging...
18-01-2011, 18:40 door henkhooft
Nu zien we eindelijk hoe veel invloed Amerika heeft in de wereld. Ik zie wikileaks meer als een verzet tegen de grote regeringen die denken dat geheimhouding altijd het beste is. Dus naar mijn idee moeten ze vooral doorgaan.
18-01-2011, 18:59 door Syzygy
Door henkhooft: Nu zien we eindelijk hoe veel invloed Amerika heeft in de wereld. Ik zie wikileaks meer als een verzet tegen de grote regeringen die denken dat geheimhouding altijd het beste is. Dus naar mijn idee moeten ze vooral doorgaan.

Ja die invloed is natuurlijk ook weer beperkt. Als zij iets willen doordrukken en ze merken dan weerstand van iemand in een land op een positie die dat mogelijk maakt dan is het hun recht om die persoon te overtuigen van hun gelijk.
Dat doen we hier ook, dat heet gewoon lobbieën.
Ik denk dat de mensen in onze regering ook wel ideeën hebben over Bush toen en Obama nu alleen leggen ze dat niet vast.
18-01-2011, 19:01 door Anoniem
vind het meer een roddelrubriek dat dat er zaken aan het licht komen waar de mensheid iets aan heeft
18-01-2011, 19:50 door NumesSanguis
Het is natuurlijk wel slim om eerst wat naam bekendheid te vergaren en vaak in het nieuws te komen. Als ze al meteen op dag 1 alles vrijgeven (aangenomen dat er echt belangrijke dingen instaan) brengt dat ook weer zijn problemen mee, maar de tijd zal aanwijzen of er echt iets van belang in de documenten staan. Nu is het alleen nog maar speculeren, maar de reactie van de Amerikanen geeft toch een goede indicatie dat er nog wel degelijk iets aan zit te komen.

Je ziet nu al wel dat de regering veel geheim houdt, ook dingen die compleet onbelangrijk zijn. Dus Wikileaks heeft iig wel al iets bereikt.

Maar een ander punt: de internetvrijheid.
We weten dat de overheid bezig met het steeds meer invoeren van controle op het internet en Wikileaks versneld inderdaad dit proces, maar ik ben van mening dat het beter is dat er nu aandacht voor is en dat je het kan "bevechten" dan als ze het sneaky hadden ingevoerd en dan achteraf pas kan zeggen: "fack, hebben ze dat ingevoerd?"
18-01-2011, 20:38 door Anoniem
"Ladies and gentlemen. The very word "secrecy" is repugnant in a free and open society; and we are as a people inherently and historically opposed to secret societies, to secret oaths and to secret proceedings. We decided long ago that the dangers of excessive and unwarranted concealment of pertinent facts far outweighed the dangers which are cited to justify it. Even today, there is little value in opposing the threat of a closed society by imitating its arbitrary restrictions. Even today, there is little value in insuring the survival of our nation if our traditions do not survive with it. And there is very grave danger that an announced need for increased security will be seized upon by those anxious to expand its meaning to the very limits of official censorship and concealment. That I do not intend to permit to the extent that it is in my control. And no official of my Administration, whether his rank is high or low, civilian or military, should interpret my words here tonight as an excuse to censor the news, to stifle dissent, to cover up our mistakes or to withhold from the press and the public the facts they deserve to know."

JFK
Volledige speech:
http://www.youtube.com/watch?v=xhZk8ronces
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.