image

Google: Overheid kan Google Talk afluisteren

woensdag 19 januari 2011, 17:19 door Redactie, 9 reacties

Google heeft voor Iraanse internetgebruikers Google Talk beschikbaar gemaakt, maar erkent dat het niet veilig genoeg is om er privégesprekken mee te voeren. "We hebben geen vertrouwen in de beveiliging die we kunnen bieden om die gesprekken privé te houden. Elke overheid die wil is mogelijk in staat om die gesprekken af te luisteren en we willen geen tool bieden met de illusie van privacy als het niet helemaal veilig is", zegt Googles Scott Rubin.

Google-criticus Christopher Soghoian is blij dat Google erkent dat het gevaarlijk is om onveilige tools aan te bieden waarvan gebruikers denken dat het veilig is, en dat overheidsdiensten de communicatie via dit soort onveilige tools kunnen afluisteren. "Het probleem is dat Google Talk door miljoenen Google-gebruikers in de VS, Europa, Azië en het Midden-Oosten wordt gebruikt, die allemaal het risico op overheidssurveillance lopen."

Soghoian vraagt zich dan ook af waarom Google zich mee zorgen maakt over de privacy van Iraanse gebruikers in plaats van de miljoenen Amerikaanse Google-gebruikers. "Het zou mooi zijn als Google net zo toegewijd is om Amerikaanse klanten niet de illusie van veiligheid en privacy te geven, zoals het bedrijf hier doet, dat Google Talk niet in staat is om enige fatsoenlijke veiligheid te bieden."

Reacties (9)
19-01-2011, 17:59 door Anoniem
nou je gsm net /gprs net / hsdpa is lekker dus hopelijk gaan ze er nu mee aan de slag.
19-01-2011, 23:57 door Securitate
wie verbaast dit nog iets?
je moet er vanuit gaan dat alles kan en zal afgeluisterd worden.
20-01-2011, 02:41 door Anoniem
alsof dat bij ons niet het geval is. bij ons is het erger alles wordt JARENLANG OPGESLAGEN! Dank u Wilders :) en zijn facistische NL
20-01-2011, 08:24 door Anoniem
M.a.w, Google heeft de Iraanse overheid de mogelijkheid gegeven om de bevolking af te luisteren en dekt zich alvast in..
20-01-2011, 09:21 door spatieman
zo kan je het inderdaad noemen. mja..
20-01-2011, 09:31 door Mysterio
Nou, ik vind het netjes dat ze erbij zeggen dat ze niet garanderen dat de overheid niet meeluistert. Beter dan dat je doet alsof het wel heel veilig is. Gebruik het waar het voor bedoeld is en je hebt nergens last van, maar wil je geheim gaan doen, gebruik dan de daarvoor bestemde middelen.
20-01-2011, 09:59 door spatieman
maarrrr google talk in de US is NIET afluisterbaar, echt niet !!
nee dat is leugen, echt waar !! niet afluisterbaar..
20-01-2011, 17:23 door Anoniem
En welk land staat er eenzaam bovenaan de werledlijst van taps van telefoons etc.... Driemaal raden: Nederland. De kans dat je in Iran woprdt afgeluisterd is vele malen kleiner dan in Nederland. Zogenaamde 'schurkenstaten' kunnen onze Nederlandse controlewoede nog niet eens benaderen. Onze politie zit meer achter het bureau dan daar waar ze horen: op straat.... Hoe zou dat toch kopmen denk je? Ik zou in Iran niet minder bang zijn te worden afgeluisterd dan in ons land!
Storm in een glas water. Laten we eerst maar eens in onze eigen tuinm rondkijken, want daar gebeuren nog veel meer hemelijke dingen!
Wiert
21-01-2011, 21:06 door 2tirds
Door Anoniem: nou je gsm net /gprs net / hsdpa is lekker dus hopelijk gaan ze er nu mee aan de slag.

Deze is inderdaad niet netjes geformuleerd; bij deze.

Dat de overheid Google talk kan afluisteren, is alleen maar heel eerlijk van Google dat ze dat eerlijk toegeven. Overigens wel goed voor onze SSL vriend om even goed over zijn 'enige twee bekende' bruikbare lekken in SSL na te denken.

Waarom schrijven wij hier wel over en laten we het GSM, GPRS en HSDA netwerk buiten beschouwing? Als de overheid namelijk wil, kan ze je hier minstens even zo gemakkelijk afluisteren. En de Nederlandse zeker nog beter; dat bedoelde ik ermee en vandaar "Hopelijk dat ze er nu mee aan de slag gaan" De consument bedoel ik dan. Hoop dus dat dit topic wat meer laat losbranden op ditzelfde vlak.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.