image

FBI waarschuwt voor besmette sollicitaties

donderdag 20 januari 2011, 13:00 door Job de Jong, 7 reacties

De FBI laat weten dat onlangs meer dan honderdduizend euro is gestolen door cybercriminelen die reageerden op een sollicitatie bij een niet nader genoemd bedrijf. De criminelen reageerden in belabberd Engels op een openstaande sollicitatie bij het bedrijf, met een e-mail waarin malware verstopt zat. De methode is beter bekend als de Automated Clearing House fraude, waarbij malware gestuurd wordt naar bedrijven, bijvoorbeeld via e-mail. Vervolgens krijgen de criminelen toegang tot de bankgegevens waarmee transacties aan niet-bestaande werknemers worden gedaan, die via het besmette systeem zijn toegevoegd. Over het algemeen zijn kleine bedrijven hier de dupe van.

In een bericht op een website van de Amerikaanse overheid geeft de FBI aan hoe de aanval in zijn werk is gegaan. De malware zou geïdentificeerd zijn als een variant van Bredolab, waarvan het botnet afgelopen jaar door de Nederlandse recherche werd opgerold.

De FBI wil bewustzijn kweken bij werknemers en dat zij achterdochtig blijven bij het openen van sollicitatieberichten. De e-mails laten controleren door een virusscanner zou al veel helpen tegen dit soort aanvallen. Buiten dat wordt ook aangeraden om computersystemen die voor het betalingsverkeer verantwoordelijk zijn te scheiden van het reguliere netwerk.

Reacties (7)
20-01-2011, 13:46 door Anoniem
Dit gaat gewoon te ver.
20-01-2011, 14:34 door PeterB
Als je de link "belabberd" volgt zie je een voorbeeld. Welke zichzelf respecterende Word fanaat weet nou nog niet dat een Word bestand eindigend op EXE niet te vertrouwen is ? Sjonge zeg... Daarbij doet een virusscanner wonderen voor dit soort zaken.
20-01-2011, 14:44 door Syzygy
Het is trouwens openstaande "Vacature" .
Een sollicitatie is een poging om die in aanmerking te komen voor de functie in de vacature.

Wel weer slim bedacht want daar denken mensen niet zo snel aan.
Nu dat deze vorm van fraude (manier tot dan) bekend is zal men er natuurlijk op alert zijn.
Ja de dieven moeten steeds slimmer worden want de mogelijkheden dunnen zich uit.
20-01-2011, 15:16 door spatieman
Beste.
hiero ist mein CV ,beigefoegt als word formaat, cv.doc.exe ,bai dese hoer ik wel van oi oef ik de baaan kraig..
met groed ...
20-01-2011, 15:43 door Syzygy
Door spatieman: Beste.
hiero ist mein CV ,beigefoegt als word formaat, cv.doc.exe ,bai dese hoer ik wel van oi oef ik de baaan kraig..
met groed ...

Niet veel anders dan je normale reacties hoor ;-)
20-01-2011, 15:59 door spatieman
@Syzygy
Je wordt bedankt :)
21-01-2011, 13:39 door 2tirds
nix te ver: de markt wordt volwassen en wij moeten maar eens lekker meegaan hierin, of wil je achter de criminelen aanhobbelen? Dit was gewoon te verwachten, vergroot alleen maar het ernstig gemis aan bewustzijn. Met de computer WERKEN op dagelijkse basis voor bijvoorbeeld een HR manager VEREIST meer tegenwoordig dan een goeie systeembeheerder en een computerrijbewijs waarmee je ongeveer net een spreadsheet inelkaar knutselt!!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.