image

Rusland: Stuxnet-aanval op Iran levensgevaarlijk

donderdag 27 januari 2011, 15:10 door Redactie, 9 reacties

De aanval op Iraanse uraniumverrijkingscentrales door de Stuxnet-worm had voor levensgevaarlijke situaties kunnen zorgen, vergelijkbaar met Tsjernobyl. Daarvoor waarschuwde de Russische gezant bij de NAVO Dmitry Rogozin. Hij liet journalisten weten dat de worm het controlesysteem van de kernreactor in Bushehrhad kunnen ontregelen, waardoor er radioactief stof in de atmosfeer had kunnen komen, net als in Tsjernobyl gebeurde

"Het virus, dat erg giftig is, is zeer gevaarlijk en had ernstige gevolgen kunnen hebben. Het had voor een nieuwe Tsjernobyl kunnen zorgen", aldus Rogozin. "Het is een security-gerelateerd probleem. We willen een onderzoek door de NAVO-Rusland Raad." De kernreactor in Bushehr is mede door Russische hulp gemaakt.

Reacties (9)
27-01-2011, 15:48 door spatieman
Het had voor een nieuwe Tsjernobyl kunnen zorgen
.
De kernreactor in Bushehr is mede door Russische hulp gemaakt.
--
Dat verklaard de eerste zin dus.
27-01-2011, 16:07 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
27-01-2011, 16:24 door Mysterio
Het is sowieso niet slim om dit soort dingen stuk te maken. Maar daar hebben de virus-meneren vast geen boodschap aan.
27-01-2011, 16:58 door Syzygy
Door Peter V: Tsjernobyl is ontstaan door een ontoelaatbaar en levensgevaarlijk experiment in opdracht uitgevoerd door het centralepersoneel. Bovendien was er sprake van een ernstige ontwerpfout in de reactor die nog niet bij het personeel bekend was op het moment dat dit experiment werd doorgevoerd.

http://www.youtube.com/watch?v=uoEgkGNO-sQ&feature=related

Wat dit met STUXNET te maken heeft ontgaat mij enigszins.

Inderdaad, dat dacht ik ook toen ik het las.
Wellicht om de inpakt van een catastrofe te illustreren maar verder is het brandweerauto's met krentenbollen vergelijken.
27-01-2011, 19:40 door ej__
Bangmakerij. Ik wist niet dat gewone plc's toegepast mogen worden in het primaire circuit van een reactor...

Overigens was het niet zozeer een ontwerpfout van Tsjernobyl als wel een gevolg van het type reactor. Dat soort reactoren werd namelijk gebruikt (primair) om plutonium mee te maken, en secundair als energie voorziening. Dat type reactor is van nature instabiel, dus wil de kettingreactie vergroten, in tegenstelling tot vrijwel alle andere in gebruik zijnde reactoren.

In een fractie van een seconde, door het ontbreken van de beveiligingen, leverde de centrale vele megawatts extra wat resulteerde in een explosie. Die megawatts aan energie konden namelijk niet worden verwerkt.

Het is kolderiek om te veronderstellen dat een kernreactie kan optreden in verrijkingscentrifuges. En de worm zou, zoals ik al zei, geen invloed kunnen hebben in het primaire circuit.
27-01-2011, 19:49 door Anoniem
Door Peter V: Tsjernobyl is ontstaan door een ontoelaatbaar en levensgevaarlijk experiment in opdracht uitgevoerd door het centralepersoneel. Bovendien was er sprake van een ernstige ontwerpfout in de reactor die nog niet bij het personeel bekend was op het moment dat dit experiment werd doorgevoerd.

http://www.youtube.com/watch?v=uoEgkGNO-sQ&feature=related

Wat dit met STUXNET te maken heeft ontgaat mij enigszins.

Dat klopt toch niet helemaal. Het was wel degelijk een officieel protocollair experiment. Het ging om het stilzetten van de pompen van het koelsysteem om te controleren dat de reactor door convectie voldoende gekoeld werd. Dat is namelijk wel de bedoeling met het oog op de veiligheid. Het had eigenlijk uitgevoerd moeten worden voordat de reactor in productie was genomen dus nu moest het nog ff snel...
Een avond daarvoor was het experiment wegens problemen stilgelegd en nu was er grote druk van boven om het wel te laten slagen. Door de ontwerpfout werd de reactor heter dan verwacht en instabiel. Als dat niet zo was geweest dan was het ongeluk nooit gebeurd. Dus dat heeft inderdaad een cruciale rol gespeeld.
Maar waar het uiteindelijk echt fout is gegaan is bij de leider van het team die de signalen van de man die aan de knoppen zat negeerde. Sterker nog, hij zette er gewoon een ander neer. Er waren signalen dat de reactor instabiel was ook al was men niet op de hoogte van de ontwerpfout. Als men toen besloten had het experiment af te breken was er waarschijnlijk niets gebeurd.

Dit alles heeft niets direct met Stuxnet te maken maar toont wel aan dat het levensgevaarlijk is te rommelen met systemen die je niet 100% door en door kent. Wat dat betreft begrijp ik de waarschuwing wel.
31-01-2011, 14:54 door pj.de.bruin
"Het virus, dat erg giftig is" ? Sinds wanneer is een computervirus giftig voor mensen?

Het staat ook zo in de bron (The Associated Press).
31-01-2011, 15:50 door pj.de.bruin
Door pj.de.bruin: "Het virus, dat erg giftig is" ? Sinds wanneer is een computervirus giftig voor mensen?

Het staat ook zo in de bron (The Associated Press).
Het lijkt er op dat Rogozin dat inderdaad gezegd heeft, en dat demonstreert dan dat hij zeer weinig kennis van zaken heeft.
01-02-2011, 23:29 door Anoniem
@ej,

Je zit er op een aantal fronten geheel langs te praten. Siemens heeft wel degelijk PLC's die gebruikt mogen worden in kerncentrales. Ze bouwen ze zelf (PLC's en kerncentrales). Maar de PLC's die Iran gebruikt, zijn niet gecertificeerd voor gebruik in kerncentrales. is dan ook een punt van zorg van de IAEA.

En een grafiet reactor is in principe veilig, zolang hij niet in de fik vliegt.

Voor wat betreft kernreacties in een verrijkingsfabriek: niet zolang er LEU gemaakt wordt. Maar de productie van HEU vereist zeer stringente veiligheidsmaatregelen om kritische situaties te voorkomen. En dan moet er ook gedacht worden aan het falen van een centrifuge waardoor een onvoorziene omstandigheid kan optreden. UF6 is namelijk chemisch zeer instabiel, reageert explosief met water. De centrifuges worden gekoeld met water en vormt dan UO3 wat neerslaat. Van een gas ga je dan opeens naar een vaste stof, zodat de neutronen diameter drastisch toeneemt. Dit maakt het risico op een kernreactie veel groter.

En dan heb ik het nog niet over het manipuleren van de opbouw van de cascade door code 417 in Stuxnet. Daarmee kun je alle voorzorgsmaatregelen die er genomen zijn om kritikaliteit tijdens het produceren van HEU ongedaan maken, en er zelfs voor zorgen dat kritikaliteit op zal treden. Levensgevaarlijk.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.