image

"Aanval op Russische rekeningen wordt criminelen fataal"

woensdag 21 maart 2012, 11:43 door Redactie, 4 reacties

De bende Russische cybercriminelen die gisteren werd opgepakt, had geen Russische bankrekeningen moeten aanvallen, aldus een virusexpert. De criminelen zaten achter de Carberp banking Trojan. Malware speciaal ontwikkeld voor het stelen van gegevens voor internetbankieren en het overmaken van geld naar rekeningen van criminelen. De malware was sinds 2010 ook actief in Nederland, maar daar kwam abrupt een eind aan. De bende, geleid door twee broers, leek zich vervolgens vooral op Russische internetbankierders te richten, waarbij miljoenen euro's werden buitgemaakt.

De broers verzamelden de inloggegevens voor populaire online banksites in Rusland en maakten geld over van de rekening van hun slachtoffers naar rekeningen die zij controleerden. Vervolgens werden 'cashers' ingezet om het geld bij geldautomaten op te nemen. Om hun activiteiten te faciliteren huurde de bende kantoorruimte in Moskou, waarbij het zich als legitieme IT-dienstverlener voordeed.

Rusland
Tijdens de inval nam de politie computers, pinpassen, 'notaris apparatuur' en meer dan 200.000 euro aan cash in beslag. De bendeleden hangt een maximale gevangenisstraf boven het hoofd. Malware en spam vanuit Rusland is nog altijd een groot probleem, stelt Chester Wisniewski van Sophos.

Volgens de expert maakten de criminelen één grote fout, namelijk het aanvallen van Russische bankrekeningen. "De les die je hieruit kunt trekken is dat je geen Russen moet aanvallen als je bankfraude vanuit Rusland wilt plegen." Een video van Life.ru toont beelden van de huiszoeking door politie en arrestatie van de leider van de groep. Die blijkt een fervent Mac-gebruiker te zijn.

Reacties (4)
21-03-2012, 12:00 door anoniem lafbekje
+1 Fox-IT
21-03-2012, 13:21 door Anoniem
hij ziet er de lol nog wel van in
21-03-2012, 13:34 door cjkos
Belangrijkste nieuws is dus eigenlijk dus dat Rusland wel KAN optreden, maar gewoon geen medewerking wil verlenen als de slachtoffers niet Russisch zijn.
21-03-2012, 15:59 door Eerde
'notaris apparatuur'

Hahaha, ze bedoelen stempels ;)
Maaruh deze knaap is verder levenslang de 'bitch' van de Ru-maffia, die kunnen dit soort techneuten wel gebruiken na zijn gevangenisstraf !
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.