image

Facebook gebruikt vrienden voor reclame

maandag 31 januari 2011, 14:24 door Job de Jong, 13 reacties

De nieuwe manier van adverteren op Facebook wordt bekritiseerd door privacyvoorvechters. Bedrijven kunnen sinds kort advertenties uit naam van gebruikers plaatsen die een product met "vind ik leuk" hebben gemarkeerd. Vrienden van deze gebruikers kunnen vervolgens een reclame verwachten in hun scherm, waar deze gebruiker het product aanprijst.

Deze 'Sponsored Stories' vallen bij veel internetjuristen in het verkeerde keelgat. Zo ook bij Kevin Bankston, senior advocaat van de Electronic Frontier Foundation. Hij zegt dat Facebook hiermee niet de privacy schaadt van gebruikers, maar wel misbruik maakt van hun vertrouwen. "Er moet een opt-out functie bij komen" aldus Bankston. Andere privacyexperts zeggen dat deze functie niet zoveel om handen heeft wat betreft privacy als eerdere functies, zoals de incheck-applicatie Facebook Places, die laat zien waar gebruikers zich op dat moment bevinden.

Facebook laat via woordvoerder Brandon McCormick weten dat het gebruik van profielen in combinatie met reclame juist gemakkelijker is. "We pakken op wat er gebeurt in je nieuwsfeed en geven dit opnieuw uit, zodat het makkelijker is voor jouw vrienden om te zien. Het is een andere manier voor vrienden om vrienden te laten zien wat zij aanraden." McCormick legt wel nadruk op het feit dat de "Sponsored Story" dezelfde privacyinstellingen krijgt als de originele inhoud en alleen wordt gebruikt binnen een specifieke groep vrienden.

Reacties (13)
31-01-2011, 14:34 door spatieman
Misleidende reklame dus
31-01-2011, 14:34 door Anoniem
Wie klikt er dan ook 'like' bij advertenties....
31-01-2011, 15:05 door Skizmo
facebook begint steeds meer een platform voor loosers te worden. Iemand die zich nu nog inschrijft voor een facebook account geeft ter plekke al z'n privacy op.
31-01-2011, 15:18 door Anoniem
Voorzover ik weet, hoeft men niet te betalen voor het gebruik van Facebook. Waarmee verdient Facebook dan zijn miljoenen? Met wat het in de aanbieding heeft: de persoonlijke gegevens van de gebruikers. Hoe je de privacygegevens ook zet, je moet wel aantrekkelijk blijven voor de firma. Dat betekent dat de gegevens die je zelf aandraagt, hoe dan ook gebruikt zullen worden voor de inkomsten van Facebook. Alles heeft zijn prijs; voor niets gaat de zon op.

Erik Jan
31-01-2011, 15:27 door Job de Jong
Door Anoniem: Wie klikt er dan ook 'like' bij advertenties....

Niet bij advertenties, maar gewoon bij producten.
Zoals velen "Like" zetten bij Heineken, kan Heineken dankzij deze Sponsored Stories jouw "Like" gebruiken om jou in een advertentie, richting vrienden toe te sturen. Zij zien jou vervolgens staan als reclame en zijn eerder geneigd te klikken dan dat er een lame plaatje staat van een flesje.
31-01-2011, 15:52 door Syzygy
Verander de naam maar in "Vrees-book" want het gaat steeds meer die kant uit
31-01-2011, 15:55 door Job de Jong
Door Syzygy: Verander de naam maar in "Vrees-book" want het gaat steeds meer die kant uit
Fa(r)cebook?
31-01-2011, 16:54 door Anoniem
Ik zit niet bij facebook, maar krijg emails van facebook, van mensen die mij in hun msn lijst hebben welke facebook uitleest, is daar iets tegen te doen?
31-01-2011, 16:55 door Anoniem
"facebook begint steeds meer een platform voor loosers te worden. Iemand die zich nu nog inschrijft voor een facebook account geeft ter plekke al z'n privacy op."

En misschien dat je er weer wat anders voor terug krijgt, waardoor je toch besluit om Facebook te gebruiken. Wat dat betreft moeten je de voordelen en nadelen tegen elkaar afwegen.

Welke concrete problemen hebben mensen hier tot nog toe gehad van het gebruik van Facebook ?
31-01-2011, 17:36 door Anoniem
Het is volgens mij mogelijk om je uit te schrijven hiervoor, maar het zit wel diep in de menu structuur. Volgens mij ergens bij profile settings en dan het laatste tabblad, zo uit het hoofd. Heb het voor mijn vrouw pas ingesteld.

Wat ik ook erg leuk vind is dat games en apps niet alleen via jezelf aan je gegevens kan komen, maar ook nog eens via je vrienden! Als je vrienden een spel spelen hebben ze toestemming gegeven aan de 'partners' van FB om de vriendenlijst te gebruiken en ook de gegevens van die vrienden uit die lijst. Is alleen uit te zetten door games en apps platform uit te schakelen, maar dan kan je dus geen spel of wat dan ook spelen.

Gezien de populariteit van de site kun je wel stellen dat het met de privacy awareness van de gemiddelde internetter bijzonder slecht gesteld is.
31-01-2011, 18:08 door Rene V
AdBlock! Nuff said :P
01-02-2011, 05:22 door quikfit
http://www.pepermunt.net/chatten/facebook-profiel-verwijderen.html
01-02-2011, 05:38 door WhizzMan
Door Anoniem: Ik zit niet bij facebook, maar krijg emails van facebook, van mensen die mij in hun msn lijst hebben welke facebook uitleest, is daar iets tegen te doen?

Spamfilteren, het liefste via grote sites zoals gmail, hotmail en dergelijke. Als die genoeg spamklachten krijgen, zullen ze tegen facebook zeggen dat alle facebookmail gevlagd gaat worden tenzij ze er mee ophouden. Als het in het Nederlands is, kan je uiteraard ook op spamklacht.nl melding maken.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.